Na vigredi šlo 150 jagenčkov, 800 pogač in 8.000 litrov vina

18.5.2015 | 14:45

Na vigredi šlo 150 jagenčkov, 800 pogač in 8.000 litrov vina
Na vigredi šlo 150 jagenčkov, 800 pogač in 8.000 litrov vina

»Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti!« O. Župančič ... Še vedno ta pesem odmeva, ko Vinska vigred v starem mestnem jedru Metlike srca ogreva ... Z zgornjima verzoma smo vabili na našo 33. po vrsti in po vremenski napovedi stavili le na tisto dobro vzdušje, ki med ljudmi zavlada kljub dežnikom. Pa je »mokra Zofka« dodobra uresničila svoj sloves in namakala dva dni. Če ne bi bila naša prireditev tridnevna, sonca na nebu ne bi niti videli, je bilo pa toliko svetlejše tisto v očeh obiskovalcev, ki so kljub vsemu prihajali od vsepovsod in jih siva zunanjost ni zmotila v dobrem namenu. Vsi, ki razumemo življenje, namreč vemo, da so vse konkretne stvari lahko ovira ali pa pomagalo za dosego našega cilja.

V Prireditvenemu odboru veselo ugotavljamo, da je tudi letošnja Vinska vigred uspela, obisk je bil nekoliko manjši, predvsem na račun dnevnih obiskovalcev, medtem ko je bil večerni zabavni program zelo dobro obiskan. V treh dneh nas je »na treh metliških placih« obiskalo več kot 17.000 ljudi. Ves napor in trud, ki smo ga vložili v organizacijo in uskladitev programa, je bil povrnjen, tako smo v našem timu zadovoljni – ne le z izkupičkom, pač pa tudi s celotnim odzivom sodelujočih na prireditvi. Na letošnji Vigredi so predvsem v večernih urah prevladovali mladi obiskovalci, sicer pa tudi starejše, zelo aktivne populacije, ni manjkalo.

Z varnostno redarstvenega vidika je bila prireditev neproblematična.. Zdravstvena služba je imela le za omembo nekaj dela. Prireditveni prostor je bil vse dni prireditve vzorno urejen in vzdrževan.

Zaradi drugačne strukture obiskovalcev se je prodalo manj pečenke, povečala pa se je prodaja ostalih prehrambenih artiklov, kot so čevapčiči, pleskavice, klobase ... Prodanih je bilo okrog 150 jagenjčkov in odojkov, popitega pa je bilo 8.000 litrov vina. Na celotnem prizorišču je bilo prodanih in razdeljenih več kot 800 pogač. Tudi letošnji obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil zelo velik. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 550 nastopajočih vseh žanrov in vseh generacij. Iz Ljubljane je prikolesarilo 225 kolesarjev, na Urbanovem ter Urbančkovem teku pa je sodelovalo 125 tekačev.

Vinska vigred 2015 bo ostala v spominu po »najslabšem vremenu« v njeni 33-letni zgodovini, po solidnem obisku prireditve, po veselem vzdušju v večernih urah, primerni kulturni zabavi vseh generacij, po izrednem naporu vinarjev, ker so morali slabši letnik 2014 »donegovati« v dobra pitna vina. Če je vigred pokazatelj javnega političnega stanja v družbi, potem letos zagotovo ne bo nobenih volitev v Sloveniji. Če smo Vinsko vigred ohranili kljub vse zahtevnejšim situacijam v družbenem življenju, lahko z optimizmom gledamo v naslednja leta. Slabšega vremena si ne gre predstavljati, a drugačna »vremena bodo Kranjcem se zjasnile, jim milše zvezde kakor zdaj sijale!« To zagotovilo imamo.

Jože Nemanič
Prireditveni odbor Vinske vigredi 2015

Galerija

d-metlika-01
d-metlika-02
d-metlika-03
d-metlika-04
d-metlika-05
d-metlika-06
d-metlika-07
d-metlika-08
d-metlika-09
d-metlika-10
d-metlika-11
d-metlika-12
d-metlika-13

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

21.5.2015Oceni partizan  

Mislim, da se prireditveni odbor lahko zamisli... Prireditev gre vsako leto dol... Pustite to funkcijo ljudem, ki obvladajo. Program ze 10 let isti k. In ukinite bone pa si kako pijaco kupte za svoj dnar...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava