DL: Energijska medicina - Pet minut vaj na dan dela čudeže

5.5.2015 | 14:50

Položaj Wayna Cooka je ena najboljših tehnik za koncentracijo – izostritev misli in spomina, pa tudi pomirjanje živčne napetosti. Pomaga tudi osebam, ki jecljajo ali imajo disleksijo. (Foto: J. A.)

Položaj Wayna Cooka je ena najboljših tehnik za koncentracijo – izostritev misli in spomina, pa tudi pomirjanje živčne napetosti. Pomaga tudi osebam, ki jecljajo ali imajo disleksijo. (Foto: J. A.)

Na delavnicah mentorica dela vaje skupaj s slušatelji. (Foto: N. Vatovec)

Na delavnicah mentorica dela vaje skupaj s slušatelji. (Foto: N. Vatovec)

Ana Vatovec si je na Dv oru ustvarila idiličen dom v starinskem stilu. (Foto: J. A.)

Ana Vatovec si je na Dv oru ustvarila idiličen dom v starinskem stilu. (Foto: J. A.)

Ko se človek znajde v težkih življenjskih preizkušnjah, poskuša najti odgovor na vprašanje, zakaj se mu to dogaja in kako se bo izvlekel. Nič drugače se na svoje težave ni odzvala Ana Vatovec z Dvora, ki je na ta način spoznala energijsko medicino. Znanje o njej zdaj na delavnicah prenaša tudi na druge.

»Že vse življenje me zanima psihologija, psihoanaliza, ko so prišle težave, sem se začela ukvarjati tudi z astrologijo, numerologijo, meditacijo, jogo, vzhodnjaškimi vedami. Zanimajo me odnosi med ljudmi,« pove sogovornica, ki se je v Suho krajino pred šestimi leti preselila iz Grosupljega, kjer je najbolj znana kot novinarka. Delala je na radiu Zeleni val, pisala za časopis Obrtnik in lokalne časopise, nekaj let je delala v gospodarstvu in na Obrtni zbornici Slovenije, zadnja tri leta ureja lokalne medijske portale za mreži Mojaobcina.si za občini Grosuplje in Ivančna Gorica.

Ko je pred štirimi leti izgubila službo, jo je to zelo prizadelo, razočaranju se je pridružila še resna bolezen. »To je bilo dno. Tik pred tem sem si v knjižnici sposodila knjigo Donne Eden Energijska medicina. Zdela se mi je zanimiva in začela sem izvajati vaje, ki jih je a vtorica opisovala. Ugotovila sem, da mi pomagajo,« pove Vatovčeva, ki prizna, da se ji je na začetku vse skupaj zdelo mučno. Ko je po 10 minutah izvajanja teh vaj opazila, da zunaj sije sonce, da je živa, čeprav se je n jej prej zdelo vse sivo, so energijske vaje postale del njenega življenja, izvaja jih vsak dan. »Vztrajala sem in povečevala njihov obseg, postopoma sem začela širiti svoje znanje o energijski medicini. Vse, kar sem prebrala, sem preizkusila na sebi.«

NITI PREHLADA NI IMELA

In kakšen je rezultat? Zadnja tri leta ni bila bolna niti enkrat, še prehlada ni dobila. »Če za - čutim, da me nekaj napada, naredim določene vaje in že sem v redu. Mislila sem si, če meni koristi, zakaj ne bi še drugim. Lani sem imela delavnice v grosupeljski knjižnici, v tednu vseživljenjskega učenje tudi na Ricu v Novem mestu, kamor so me povabili še jeseni, ko je tam potekala Borza znanja, tudi v ivanški knjižnici sem bila. Vedno znova sem pr esenečena nad izjemno dobrim odzivom.«

Za obisk delavnic o energijski medicini se odločajo različni ljudje, večina od njih dela na svoji osebni rasti, manjšina prihaja v upanju, da se bo rešila zdravstvenih težav, ob tem Vatovčeva pove, da s koraj 90 odstotkov bolezni povzroča stres, ki je postal sovražnik naše družbe številka ena.

Energijska medicina, ki jo izvaja, temelji na izsledkih Donne Eden, ameriške zdravilke, ki ji celo strokovnjaki priznavajo, da je najboljša praktičarka energijske medicine danes. »Temelji na vzhodnjaških znanjih, ki jih kombinira s spoznanji sodobne znanosti. Osnova so energije v človeku. Da je člo vek energetsko bitje, sestavlja ga devet energijskih sistemov, so vedeli že pred tri tisoč leti zdravniki tradicionalne kitajske medicine,« pojasni Vatovčeva in doda, da morajo vsi ti sistemi delovati brezhibno, da se človek dobro počuti in je zdrav. »Predvsem delam na meridianih, čakrah in avri. Tistim, ki pridejo na delavnice, predstavim preproste vaje, ki se jih zlahka naučiš in izvajaš kjer koli. Te so zelo sprejemljive za zahodnega človeka, ker ne potrebuje veliko časa, da doseže dobre učinke.«

PET MINUT VAJ

Prav neverjetno, že s petminutno dnevno vadbo so številni izboljšali svoje počutje. »Vaje res niso zahtevne, a stvar je tem, da jih moraš delati vsak dan, kar je za sodobnega človeka preveč. V ospredju je potrošniška miselnost, češ, kaj se bom mučil, saj mi zdravnik lahko predpiše tablete za vsako bolezen. To je res, a res je tudi to, da obstajajo ljudje, ki so si z energijskimi vajami pozdravili migreno, alergije, želodčne težave idr.«

Petminutna rutina je sestavljena iz sedmih sklopov vaj, ki jih izvajamo sede ali stoje. Vključujejo udarce na določenih delih telesa, križno gibanje, limfno masažo, globoko dihanje ...

Sogovornica omeni, da so raziskave v tujini pokazale, da so bili šolarji, ki so izvajali te vaje, bolj mirni, imeli so tudi boljši uspeh, ponekod jih izvajajo v bolnišnicah, saj naj bi pacienti uspešneje okrevali. »Energijske vaje pomagajo, če jih izvajaš, ne glede na to ali vanje verjameš ali ne,« sklene.

Energijska medicina temelji na sposobnosti telesa, da se samo zdravi, kar so ugotovili že zdravniki tradicionalne kitajske medicine. Njihovo znanje in dognanja sodobne znanosti so osnova današnjih tehnik in vaj energijske medicine.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista, 15. januarja 2015

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

5.5.2015+4     + (5)     – (1)     Oceni Verjamem v Dedka Mraza in Miklavža 

Oh, pa imamo spet en čudež. Nihče več ne bo bolan, bolnišnice bomo zaprli, zdravnike zaposlili kot smetarje, mi bomo pa samo malo potelovadili in živeli večno. Zanimivo, da kitajci ravno tako obolevajo kot mi, pa menda uporabljajo to "medicino" že nekaj tisoč let.

6.5.2015–1     + (2)     – (3)     Oceni bralec 

Gospa je opisala svoje ugotovitve potem, ko je opravljala določene dejavnosti in ni žalila nikogar, zato ni nikakršne potrebe, da se servira cinizem na vse zapisano. Nihče ne tebe ne koga drugega, ne sili v to kar opisuje, niti da greš k dohtarjem in goltaš vse, kar ti predpišejo in si uničiš zdravje. Tudi tvoja stvar, da verjameš v dedka mraza in miklavža.

6.5.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni črnomelj-metlika 

tako kot bioenergija,je tudi tole eno veliko sran.....sem probal vse,absolutno nič ne pomaga,pa tako dragi so,mahajo ti z rokami,tip palamudi da kakat se mudi....ne verujem v boga,ne v te traparija,žal....to so me taki ljudje napravili,ki jim je sam za zaslužek,v belokrajini tip maha,boža mojo ženo,ko pride domov še 100x bolj jamra,sedaj sm v dilemi...da nima kj z njo??ne samo mahanje...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava