Nagrajeni haiku Petra Hrastarja (biotehniška gimnazija Grm)

5.5.2015 | 13:30

Peter z mentorico profesorico Tatjano Mavsar in razredničarko profesorico Vesno Starc

Peter z mentorico profesorico Tatjano Mavsar in razredničarko profesorico Vesno Starc

Peter Hrastar

Peter Hrastar

Gimnazija Vič je organizirala že petnajsti slovenski srednješolski natečaj za najboljši haiku. Haiku je japonska trivrstična pesniška oblika, zgrajena iz sedemnajstih zlogov, tematsko pa je zelo svobodna. To tematsko svobodo smo lahko razbrali tudi v letošnjih haikujih, napisanih v slovenskem, angleškem, nemškem, francoskem in španskem jeziku. Natečaja se je v tem šolskem letu udeležilo okoli 950 dijakov iz kar štiridesetih šol.

Natečaja za najboljši šolski haiku v slovenskem jeziku se je letos udeležilo kar šesto dijakinj in dijakov. Njihove izdelke je ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali: Alenka Ocvirk Zelič, Vita Žerjal Pavlin, Andrej Koritnik in Edin Saračević, idejni vodja celotnega projekta.

Podeljenih je bilo kar 43 nagrad in med nagrajenci je bil tudi Peter Hrastar, dijak prvega letnika biotehniške gimnazije Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Nagrado je prejel za naslednji haiku:

Profesor pride:

»Kdo se bi danes javil?«

Tišina vstane.

Magister Saračević je zapisal zanimiv komentar o zgornjih verzih: »Šola je polje Besede, Logosa, Artikulacije … A Beseda lahko pride do svojega polnega pomena šele v razmerju do Tišine. Tišina pa ima nešteto odtenkov. Nekatere lahko izkusimo (le) v šoli. eden od teh je lahko (precej) mučen, ko dijaki čakajo, kdo bo moral pred (tablo) pokazati svoje (ne)znanje …«

Natečaj je bil zaključen s sklepno prireditvijo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, na kateri so dijaki Gimnazije Vič občinstvo popeljali v svet poezije z recitalom nagrajenih in izbranih haikujev. Nagrajeni dijaki so poleg priznanja prejeli tudi zbornik, v katerem so natisnjene njihove stvaritve.

Tatjana Mavsar, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava