DL: Da bo invalidom življenje lažje

4.5.2015 | 12:45

Gorazd Prhne je prejel iz rok metliškega župana Darka Zevnika plaketo metliške občine. (Foto: M. B.-J.)

Gorazd Prhne je prejel iz rok metliškega župana Darka Zevnika plaketo metliške občine. (Foto: M. B.-J.)

Društvo invalidov Metlika je eno večjih v metliški občini, saj ima 450 članov, od teh 80 podpornih. Od leta 2005, torej že tretji mandat, ga vodi Gorazd Prhne in člani društva so prepričani, da je prav njegova zasluga, da je društvo uspešno. Zato so ga tudi predlagali za dobitnika občinske plakete.

Prhne si je močno prizadeval, da so v Metliki naredili klančine za invalide na vozičkih. Prav tako se je zavzemal za dvigalo v Upravni enoti Metlika, trudi pa se, da bi ga dobil tudi Zdravstveni dom Metlika, saj so zgornji prostori v domu zdaj za invalide nedostopni. Vsem, ki so do zdaj poskrbeli za boljšo dostopnost invalidov, so prav na Gorazdovo pobudo izročili zahvalno listino. V metliškem hotelu Bela krajina pa imajo na njegovo pobudo prvi in še vedno eni redkih v Sloveniji tudi jedilni list v Braillovi pisavi. Lani pa so na njegovo pobudo pri ribniku v Prilozju postavili invalidom dostopne sanitarije.

V sodelovanju z metliško občino in takratno županjo Renato Brunskole mu je uspelo, da je Grave zavarovalnica Maribor društvu podarila hišo v starem jedru mesta. Vendar bo treba hišo, preden jo bodo sploh lahko začeli uporabljati, še temeljito prenoviti. »Za obnovo bomo potrebovali 100 do 150 tisoč evrov, saj mora biti stavba obnovljena tako, da bodo prostori prilagojeni invalidom. Čakamo, da bo objavljen primeren razpis za nepovratni evropski denar,« je dejal Prhne. Načrtuje, da bodo v pritličju uredili javne sanitarije za invalide na vozičkih ter pralnico za socialno šibke osebe. V prvem nadstropju bodo društveni prostori, saj so sedanji pretesni. V njih bo poleg pisarn tudi rehabilitacijsko-rekreativni prostor. V mansardi pa bo prostor za varne sobe.

V društvu imajo več sekcij: pevski zbor, pikado, balinanje, strelce in ročna dela. Pripravljajo prireditve, predavanja, organizirajo kopanje. »Zelo pomembno je tudi povezovanje z drugimi društvi tako v domovini kot v tujini. Sodelujemo tudi z društvi, kakršno je naše, v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Sicer pa se borim tudi za enoten zakon o invalidih v Sloveniji,« pravi Gorazd Prhne, ki poudarja, da v društvu ne pomagajo le upokojenim invalidom, ampak ponujajo strokovno pomoč in izobraževanje tudi invalidom, ki so zaposleni ali pa so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista, 8. januarja 2015

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

5.5.2015Oceni kren 

Prizadevati si ali naredidi je VELIKAAAAAAAAAA razlika. Naredil bo kaj ko bom lahko z voickom prevozil Meliko.do takrat je BlaBlaBla

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava