13. Pohod ob okupacijski meji - ohranimo spomin, da bo svet jutri še lepši

3.5.2015 | 14:00

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

13. Pohod ob okupacijski meji - ohranimo spomin, da bo svet jutri še lepši

V soboto, 25. aprila 2015, so se zbrali pohodniki iz vseh krajev Slovenije na startu 13. pohoda ob nemško-italijanski meji v Murncah ob spomeniku na kraju junaške smrti narodnega heroja Milana Majcna in Jančija Mevžlja.

V imenu organizatorjev KO DIS Šentjanž in KO DIS Krmelj-Tržišče pod pokroviteljstvom DIS je predsednica Rezka Repovž izrekla dobrodošlico županu Občine Sevnica Srečku Ocvirku, predsedniku ZZB za ohranjanje vrednot NOB Občine Sevnica Jožefu Žnidariču, predsednici ZB Malkovec –Tržišče Vladki Blas, članu predsedstva ZZB RS Milanu Gorjancu, članu IO DIS Lojzetu Ruparju, praporščakom veteranov vojne za Slovenijo Posavje in družini Slemenšek, ki je izvedla kulturni program v Murncah in v Šentjanžu.

»Letos bo minilo 70 let, ko se je končala 2. svetovna vojna, mineva 70 let, odkar so se vrnili izgnanci, begunci in ostale ŽVN na svoje domove. Niso se vsi vrnili. Sprejel jih je domači prag, veter jim je pel v pozdrav, da so le spet doma. Začelo se je obdobje obnove, graditve novega življenja in novega upanja. Ničesar niso imeli, a srca in njihove ljubezni do rodne grude jim ni mogel vzeti nihče. Vračali so se od junija do avgusta 1945. Sadili in sejali so šele spomladi 1946. Bili so dnevi in dogodki, ki so vredni spomina. Bili so ljudje, zaradi katerih je ta svet lep. Poskrbimo, da ohranimo spomin na te ljudi, da bo svet jutri še lepši. S pohodom ob okupacijski nemško-italijanski meji želimo ohraniti spomin na prestano trpljenje naših ljudi v tistem obdobju,» je Rezka Repovž nagovorila prisotne v uvodu.

Učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž so pripravili kulturni program v Šentjanžu, pohodnike je pozdravil predsednik sveta KS Šentjanž Boštjan Krmelj in jih povabil k mizam dobrot.

Pot so nadaljevali proti Hinjam do mejnega kamna, nato čez Tak-Pav in prišli v Hinjce k spomeniku 13 talcem. Po pogostitvi z dobrotami prijaznih domačink so učenci OŠ Krmelj s pesmijo in recitacijami obudili spomin na čas vojne, pohodnik Milan Gorjanc, ki je svojo mladost preživljal v Krmelju, je spregovoril o dogodkih in pogumnih domačinih med NOB. Ana Hočevar, predsednica Ko-DIS Krmelj- Tržišče, je pozdravila pohodnike in jim zaželela varen korak. Pot so nadaljevali do spomenika v Vrhku, po dolini ob Mirni do Zg. Vodal, kjer so jih domačini pogostili, da so zmogli še pot do Telč.

Tam je zadišalo po dobri malici, prilegel se je počitek ob pripravljenih klopeh in mizah. Učenci OŠ Tržišče so nas razveselili s kulturnim programom, kjer so ubrano zapeli partizanske pesmi. Po pozdravu organizatorke pohoda je spregovoril slavnostni govornik Franc Žnidaršič. Zbrana množica pohodnikov in ostalih gostov mu je ob koncu, namenila bučen aplavz, kar je dalo vedeti, da se z njim popolnoma strinjajo in ga bodo tudi v bodoče podpirali.

Organizatorki pohoda Rezki Repovž je podelil najvišje priznanje, ki ga DIS podeljuje prizadevnim članom.

Ob koncu se je organizatorka že 13. pohoda zahvalila vsem tistim, ki pomagajo našim pohodnikom pripraviti prijetne trenutke na poti pohoda, učencem in mentorjem vseh treh šol Mirenske doline za kulturne nastope, glasbenemu pedagogu Marjanu Direnbeku za ozvočenje in vsem govornikom za njihove bogate misli in želje.

KO DIS Šentjanž

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava