Praznovanje pomladi s FS Zeleni Jurij Črnomelj

28.4.2015 | 13:15

Praznovanje pomladi s FS Zeleni Jurij Črnomelj
Praznovanje pomladi s FS Zeleni Jurij Črnomelj

V soboto, 25. aprila 2015, je Folklorna skupina Zeleni Jurij pripravila prireditev ob jurjevem – prazniku pomladi. Zeleni Jurij prinaša v deželo novo življenje, obudi naravo in daje novo upanje. Jurij je v zgodbah nenehno v gibanju – došel je, došel, zeleni Jurij. V eni pesmi je zapisano, da kakor hodi čez deželo, tako vse za njim zeleni, »kamorkoli on stopi, se kopičijo snopi, kamorkoli le trene, klasje v cvet odene«. Letni čas, ko pride je torej pomlad, ko narava oživi »donesel je, donesel, pedenj dolgo travico, laket dolgo mladico«.

Da bi zeleni Jurij tudi v našo deželo prinesel srečo ter odgnal zimo, je Folklorna skupina Zeleni Jurij pripravila jurjevski sprevod. Na čelu so bili fantje, ki so piskali na rogove iz lubja, sledilo pa jim je drevo – mlaj. Zelenega Jurija predstavlja fant odet v zelenje. Za njim so stopala dekleta in prepevala priložnostno pesem Kirales. Tej pesmi je sledilo še črnomaljsko obredje s pesmima Aj, zelena in Must.

Na prireditvi so zaplesali in zapeli tudi člani Folklorne skupine Predgrad. Predstavili so nam predgrajsko obredje.

Zelo smo bili veseli, da so bili med nami tudi najmlajši folklorniki OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Prikazali so splet z naslovom Pod lipo zeleno, pod mentorstvom Bernarde Starašinič in Katje Kocjan Plut.

Po prireditvi je potekala delavnica izdelovanja rogov in piščali. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi črnomaljsko tržnico ter se priključili brezplačnemu vodenju po turističnih objektih v starem mestnem jedru Črnomlja.

Ker velja jurjevo za vesel dogodek, si tudi v naši Folklorni skupini Zeleni Jurij prizadevamo to staro šego ohraniti in prenašati na mlajše rodove. Bili smo veseli, da je bil dogodek tako množično obiskan ter da se Belokranjci zavedajo, kako pomembno je ohranjanje ljudskega izročila za našo kulturo.

Katarina Gorše

Galerija

neimenovana
neimenovana1
neimenovana2
neimenovana3
neimenovana4
neimenovana5

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

28.4.2015—     + (1)     – (1)     Oceni đovindo 

tudi tisto so zacvilile;,ja,se konja bojim,ja se konja,bojim,ja se konja bojim.....

29.4.2015Oceni zek 

Ti še cvilit nemreš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava