Širola prvak Slovenije v jiu-jitsu

21.4.2015 | 08:15

Širola prvak Slovenije v jiu-jitsu

Ivan Širola je svoj življenski izziv našel v judu, a je svoj prvi veliki športni dosežek dosegel na področju jiu-jitsu – kot prvak Slovenije v bojih!

Po več kot desetletju posvečanja judu, osebnem razvoju v Judu klubu Bežigrad, sodelovanju v razvoju Judo šole za otroke širom Slovenije, se je Ivan opogumil in postavil na noge Judo klub Krško, ki je po petih letih delovanja eden od najštevilkčenjših klubov borilnih veščin v Posavju, trening pa omogoča raznovrstnim starostnim skupinam od otrok različnih starosti do rekreativcev. Ivan je glavni trener v Judo klubu Krško, a je na DP v jiu-jitsu tekmoval za Katano iz Globokega!

Kljub temu, da se je Širola v celoti posvetil trenerskemu delu kar na treh lokacijah (razen v Krškem, tudi na Senovem in v Brestanici!) in tako ustvaril zanimanje in možnosti za razvoj juda v Posavju, pa je ves čas sam pridno treniral različne borilne veščine in tako širil svboje znanje: od tajskega boksa, do karateja in boksa, a se mu je nov življenski izziv odprl šele z odločitvijo, da se bo ob judu dodatno resno posvetil tudi brazilskemu jiu-jitsu.

V sodelovanju z Bojanom Mirkovićem, tekmovalcem in trenerjem iz Zagreba se je odločil dopolniti svoje znanje in spretnosti juda še na področju sorodne borilne veščine, ki potekla po nekoliko bolj trdih pravilijh: brazilskem jiu-jitsu!

Udeležba na nekaj seminarjih, trdo delo v domačem kluibu, pa tudi redni dodatni treningi v Zagrebu so Ivanu omogočili, da se je solidno pripravil na svoj veliki tekmovalni izziv: nastop na državnem prvenstvu v klasičnem jiu-jitsu, kjer pa se je v posebni kategorjii tekmovalo po pravilih BJJ (brazilskega jiu-jitsa)!

Ko se je navdušenje nad zmago poleglo, pa nam je Ivan tako predstavil svoj izziv in doživetje: »Za menoj je velika izkušnja, ki predstavlja še en novi mejnik mojega življenja. Naslov državnega prvaka v parterni borbi (ju-jitsu newaza) mi je poseben dosežek iz vidika osebnostnega razvoja,« Ivan Širola priznal po tekmi!

»Zanimivi so mi bili dnevi pred tekmovanjem, ko veš, da si naredil vse, kar si lahko in se v tebi izmenjujejo optimistična in malo bolj pesimistična razmišljanja. Vmes pride še kakšna bolezen zaradi katere je treba prilagoditi trening. Zavedaš se, kaj so tvoje prednosti, še bolj pa se zavedaš svojih slabosti, ki na samem tekmovanju ne smejo priti do izraza. To obdobje je najbolj primerno za razvoj pozitivne naravnanosti razmišljanja. Vizualiziral sem svoje prednosti in ob tem točno veš kako boš reagiral v vsaki situaciji do katere lahko pride med borbo,« je povedal Ivan o svoji psihični pripravi na tekmo.

»Prvo borbo sem imel z mladim reprezentantom. Začel sem umirjeno in borbo kmalu pripeljal v svojo korist. A sem želel prehitro zaključiti in naredil napako zaradi katere sem končal v nevarnosti. Zaradi tega sem porabil veliko moči in borbo zaključil veliko bolj izčrpan kakor sem načrtoval. Do druge borbe sem imel zelo kratek premor, zato sem se še na začetku borbe tresel od utrujenosti. Na srečo tudi moj nasprotnik ni bil v veliko boljšem stanju. Vseeno sem pa vedel, da si ne smem dovoliti napake. Zato sem borbo zastavil tako, da bom skušal z minimalnim naporom priti do točke, ki mi bo prinesla zmago. To mi je nekako uspelo in takrat sem vedel, da sem opravil z najhujšim delom tekmovanja,« je po prelomnici in dveh zmaga lažje zadihal novi državni prvak na poti do naslova!

»V tretjo borbo sem prišel sproščen. Zavedal sem se, da me v potencialni četrti borbi čaka nasprotnik, ki ga lahko brez težav premagam. Tako sem se lahko boril neobremenjeno in sem končno naredil takšno borbo kot sem si želel in jo zaključil z zmago in z vzvodom na roki. Četrti nasprotnik se zaradi poškodovanega rebra ni želel boriti ... !«

Veselje ob zmagi na prvenstvu je zamenjala analiza: »Najbolj sem bil zadovoljen, ker sem dosegel svoj cilj in zdržal pritisk. Pogosto se mi je dogajalo, da sem ravno zaradi pričakovanj, ki sem si jih postavil, naredil neumno napako. Zaradi tega sem izgubljal borbe tudi proti nasprotnikom od katerih sem se počutil tehnično boljši. Ravno zaradi takšnih spoznanj spodbujam tekmovanja pri otrocih in tudi pri odraslih, ki s športom začnejo v poznejših letih kakor sem tudi sam,« je Ivan takoj spremenil svoje izkušnje v razmišljanje trenerja, kisbvoje znanje prenaša na svoje učence!

Širola trdi: »Na ta način želim tudi predstaviti vrednote v športu, ki ne temeljijo samo na medijski izpostavljenosti. Šport je veliko bolj zanimiv in poučen, ko smo tudi sami aktivni udeleženci in ne le gledalci preko TV ekranov. Za pomoč ob tem nastopu in udeležbo na tekmovanju se zahvaljujem: mojkemu trnerji in mentorju na področju BJJ Bojanu Mirkoviću ter Dejanu Kinku, ki mi je omogočil, da se kot član DBV Katana udeležim DP!«

Judo in jiu-jitsu imata iste prednike, le da se je judo razvil v športno disciplino, jiu-jitsu pa je zadržal več elementov borilne veščine, a je pri nas sčasoma postal tudi šport. Prav braziski jiu-jitsu pa je obdržal veliko spretnosti in duha starodavne japonske borilne veščine, saj jo je takratni japonski ataše okoli 1900 prinesel iz Japonske v Brazilijo, vsebovala pa je vrsto starih, skrivnostnihn prijemov iz rokoborbe in metanja! Brazilci so to s svojim temperamentom še izpopolnili, tako pa je skozi stoletje postala ena od najbolj ognjevitih oblik boja, treninga in obrambe. BJJ ali brazilski jiu jitsu je zaslovel predsvem po zmagah brazilskih bratov Gracie v profesionalnih mečih po Ameriki, postopno pa je našel svoje ljubitelje tudi v Evropi.

Po seriji prvakov, ki so zrasli in se uveljavili v Krškem na področju karateja, tajskega boksa in MMA, pa je Ivan Širola prebil led zase in za novo nastajajočo judo skupnost v Posavju – kot prvi prvak z naslovom v jiu-jitsu in to celo po BJJ pravilih!

Veljko Jukič
Foto: VJ

Galerija

_8206-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC
_Bojan Mirkovic in ivan Širola - 8038-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC
_IVAN - SIROLA - BJJ - 2
_IVAN - SIROLA - JKK in  - BJJ - MIRKOVIC BOJAN 1
_IVAN Ĺ IROLA - 8064-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC
_Mirkovic - Iskra - Sirola - Juikic - 8146-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC
_Mirkovic - Sirolas - 8262-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC
_SIROLA - MIRKOVIC  - 8265-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC
_Stane Iskra - vzornik - JKK-BJJ1- Bojan Mirkovic14  trener  - 8138-JKK- foto_JUKIC
_Tamara - 8200-JKK-BJJ1-Mirkovic14_foto_JUKIC

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava