S konopljo do zaslužka - v Beli krajini bo več kot 30 pridelovalcev

17.4.2015 | 14:45

Vsebnost THC-ja pri industrijski konoplji je desetkrat manjša kot pri konoplji, s katero se je mogoče omamljati.

Vsebnost THC-ja pri industrijski konoplji je desetkrat manjša kot pri konoplji, s katero se je mogoče omamljati.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Pred dvema tednoma ustanovljeno Društvo za industrijske rastline Bele krajine šteje že blizu 100 članov iz vseh treh občin. Po začetni spodbudi poslanke DZ Violete Tomić, sicer Metličanke, so bili s pomočjo županj in župana in njihovih strokovnih služb pripravljeni trije množično obiskani izobraževalni dogodki o industrijski konoplji, tako da je ustanovitev društva na poslednjem dogodku v Semiču bila bolj ko ne samoumevna.

Kaj prinaša članstvo v društvu? O tem predsednik društva Boštjan Kočevar: »Začeli smo z 10 odstotnim popustom zaradi skupinske nabave semena pri pooblaščenem semenarju Hannabis d.o.o., in tako omogočili tudi dostavo semena. Z nasveti bomo pomagali pridelovalcem, po najboljših močeh poskrbeli za organizirano žetev in spravilo pridelka, in seveda pomagali pri iskanju kar najboljših kupcev za letošnji pridelek. Po prijavah sodeč bo zasejanih površin letos preko 20 ha, pridelovalcev pa preko 30.«

Belokranjske občine vidijo v obujanju pridelave industrijske konoplje, ki je pred pol stoletja bila razmeroma pogost posevek, priložnost za boljši prihodek na kmetijah in tudi za nova delovna mesta. Vse bolj se namreč uveljavljajo elementi za trajnostno gradnjo stavb iz konoplje, na primer izolacijske plošče in zidaki iz konopljinega betona – mešanice pezdirja, luščin od semena in apna. Ne nazadnje so tudi tekstilni izdelki iz konopljinih vlaken človeku in okolju bolj prijazni kot tisti iz vlaken iz nafte.

Društvo načrtuje, da se bo jeseni prijavilo na razpise za socialno podjetništvo – zadružništvo in spomladi 2016 na razpise iz sheme Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost v Programu razvoja podeželja 2014 – 2020.

Društvo je že in bo še dejavno na področju zakonodajne ureditve tako za industrijsko konopljo kot za konopljo kot človeku in okolju prijazno zelišče nasploh.

Društvo za industrijske rastline Bele krajine

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

17.4.2015–2     + (0)     – (2)     Oceni vika lozar 

Lepo je prebrati, da se tudi v Beli krajini počasi prebujamo in bomo nehali s rtisto znano, kako so vsi pozabili na nas. Naša konoplja bo za povrh tudi krepka bio, saj na srečo belokranjska polja niso še prepojena z umetnimi in še kakšnimi gnojili. Pridelovalcem vso srečo in vztrajnost!

17.4.2015+4     + (4)     – (0)     Oceni toni 

Nazadnje je amen...Pred leti smo "obogateli" s tobakom

17.4.2015+4     + (4)     – (0)     Oceni crnomaljc 

predvidevam, da bo prvo njivo sadik zasadila Vika Lozar, drugo pa Violeta. Če o drugače, bom razočaran.

17.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni partizan  

...najbolse, da se vrnemo v leto 1940... cesta cez gorjance je ze taka samo elektriko nam izklopijo in to je to...

17.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni tina 

sicer bi vika lozar že zdavnaj obogatela na ta portal,in to z besedičenjem,non stop eno in isto,lapa,za vsako črko en cent bi ona bla bogatunka,konoplja bi ji rasla namesto tistih rezancev ki jih ima na glavi

18.4.2015—     + (1)     – (1)     Oceni opazovalka 

Ali je prostor namenjen komentarjem članka ali ogovarjanje- norčevanje iz gospe Vike. Vsak ima možnost podat svoj komentar na članke, ki to omogočajo.Pa srečno g. Vika.

18.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni radovednež 

Me prav zanima,koliko je bilo posejana lansko leto in kam so s tržnimi viški ?

18.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni @opazovalka 

Zanimivo, koliko je enako mislečih glede te Vike. Meni slabo pride, ko vidim v zadnjih komentarjih 5x vika lozar. Ta ziher ne bo delala. Ma sem skor ziher, da je to kakšna rdeča upokojena učitlca...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava