DL: Mimo šole tudi več kot sto kilometrov na uro

16.4.2015 | 14:45

Radarske table opozorijo voznika na hitrost in umirijo promet, zato so jo med novoletnimi prazniki namestili tudi ob začasnem drsališču na Glavnem trgu. (Foto: B. B.)

Radarske table opozorijo voznika na hitrost in umirijo promet, zato so jo med novoletnimi prazniki namestili tudi ob začasnem drsališču na Glavnem trgu. (Foto: B. B.)

Najbolj nevarno v Šmihelu in Stopičah, prehitri tudi na Drski in Grmu ... Rekorderji so največkrat motoristi  ... Mestna občina Novo mesto je v sodelovanju s tukajšnjim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu septembra, oktobra in novembra preteklega leta izvedla meritve hitrosti vožnje v neposredni bližini osnovnih šol. Radarske table so voznike opozarjale na hitrost vožnje, pri tem pa so zbirale tudi podatke o prometu in navadah voznikov.

Pri osnovni šoli Center na Seidlovi ulici, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, je povprečna hitrost znašala 42 km/h. Najvišjo hitrost — 123 km/h — je naprava namerila motoristu, ki je mimo table pridrvel 21. septembra ob 2. uri ponoči. Dovoljeno hitrost je sicer prekoračilo 12 odst. voznikov, večinoma pa niso bili hitrejši od 60 km/h.

Na Trdinovi ulici pri osnovni šoli Grm velja omejitev 30 km/ h, povprečna izmerjena hitrost pa je znašala 34 km/h. Najhitrejši je bil ponovno motorist, ki je 28. septembra ob 19. uri pripeljal s 101 km/h. Več kot polovica voznikov (65 odst.) je dovoljeno hitrost prekoračila, 20 odst. pa jih je vozilo več kot 40 km/h. Radarsko tablo pri OŠ Grm so postavili tudi na Mušičevi ulici, ki prav tako sodi v cono 30. Povprečna hitrost je znašala 26 km/h, najvišja izmerjena hitrost — 74 km/h — pa je bila ponovno izmerjena motoristu, in sicer 8. septembra ob 16.30. Četrtina voznikov je bila prehitrih, a jih je več kot 40 km/h vozilo le nekaj več kot 2 odst.

Pri podružnični osnovni šoli Mali Slatnik je hitrost omejena na 50 km/h, v povprečju pa so se vozniki peljali en kilometer na uro hitreje. Najvišjo hitrost so izmerili 9. oktobra opoldne, ko je voznik osebnega avta pripeljal s 105 km/h. Omejitev je prekoračilo 47 odst. voznikov, velika večina za manj kot 10 km/h.

Na Šolski cesti pri osnovni šoli Otočec velja omejitev 50 km/h. Povprečna izmerjena hitrost je znašala 38 km/h, najvišja pa 99 km/h, izmerili pa so jo 7. septembra, ko je ob treh ponoči mimo pripeljal voznik osebnega avtomobila. Prehitrih je bilo 15 odst. voznikov, več kot 60 km/h pa je vozil le poltretji odst. voznikov.

Hitrost pri osnovni šoli Brusnice je omejena na 50 km/h, v povprečju pa so se vozniki mimo peljali s 40 km/h. Najvišja izmerjena hitrost je znašala 118 km/h, namerili so jo motoristu, in sicer 10. oktobra dopoldne. Dovoljeno hitrost je prekoračilo 18 odst. voznikov, 3 odst. pa so peljali več kot 60 km/h.

Hitrost pri podružnični šoli na Dolžu je omejena na 50 km/ h, povprečna izmerjena hitrost pa je znašala 40 km/h. Najhitreje, 83 km/h, je mimo pripeljal voznik osebnega vozila, in sicer 22. novembra popoldne. Hitrost je prekoračilo le slabih 7 odst. voznikov, le pol odst. pa jih je vozilo več kot 60 km/h.

V coni 30 pri osnovni šoli Drska na Ulici Slavka Gruma je povprečna izmerjena hitrost znašala 33 km/h. Najhitrejši je bil motorist, ki je 13. septembra malo po poldnevu mimo table pripeljal s 76 km/h. Omejitev hitrosti je prekoračilo kar 60 odst. voznikov, 18 odst. jih je vozilo več kot 40 km/h.

Cona 30 je tudi pri osnovni šoli Stopiče. Povprečna hitrost je znašala 36 km/h, najvišja izmerjena pa 81 km/h — 28. septembra zvečer jo je zakrivil voznik osebnega vozila. Hitreje od dovoljenega je peljalo kar 70 odst. voznikov — 37 odst. jih je vozilo med 30 in 40 km/h, 27 odst. jih je vozilo med 40 in 50 km/h, 6 odst. pa celo nad 50 km/h.

Najvišjo povprečno hitrost — 54 km/h — so izmerili pri osnovni šoli Šmihel, kjer je hitrost sicer omejena na 50 km/h. Najhitreje, s 118 km/h, je 28. septembra zvečer mimo pripeljal voznik kombija. Tudi prekoračitev hitrosti je pri OŠ Šmihel veliko, saj je bilo prehitrih več kot 70 odst. voznikov: 33 odst. jih je vozilo med 50 in 60 km/ h, 29 odst. med 60 in 70, 7 odst. pa več kot 70 km/h.

Dovoljeno hitrost v povprečju torej izrazito presegajo na Trdinovi ulici (OŠ Grm), na Drski, v Stopičah in Šmihelu. Ker je v prvih treh primerih hitrost omejena na 30 km/h, je verjetnost hujših posledic največja v Šmihelu, kjer znaša omejitev 50 km/h.

»Splošno stanje ni pretresljivo, ostaja pa dejstvo, da je obseg prekoračitev na izmerjenih lokacijah prevelik,« je v analizi pridobljenih podatkov zapisal višji svetovalec za promet na mestni občini Jure Duh.

Vodja urada za gospodarske javne službe, okolje in promet Jože Kobe pa dodaja, da opažajo izboljšanje voznih navad po namestitvi radarskih tabel: »Svetlobni signal voznike opozori na previsoko hitrost. Na cestah bodo sicer vedno tudi norci, a povprečje se da izboljšati, zato bi veljalo razmisliti o stalni namestitvi tabel na kritičnih mestih.«

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista, 8. januarja 2015

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

17.4.2015+3     + (3)     – (0)     Oceni Oni pa že ne 

Pa ne mi no nakladat! Da so kar motoristi tisti, ki z vratolomnimi vožnjami okoli šole ogrožajo otroke? Kakao le, če pa po medijih nonstop trdijo, da so motoristi najbolj ranljivi udeleženci v prometu in jih moramo vsi čuvati, kot da so iz porcelana? Ne, oni pa že ne. Oni gredo skoz naselje 49km/h, pred prehodom za pešce ustavijo in pomagajo čez cesto otrokom in starim ženskam. Potem 4x pogledajo na vse strani in počasi, ampak res počasi nadaljujejo vožnjo.

18.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni Podgurc 

Po podatkih so torej Podgurci najbolj kulturni vozniki le 7 % prekoračitev v Dolžu. Najslabše pa je v Šmihelu 70 % prekoračitev in Drski 60 % prekoračitev!

18.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni Brusničan 

V Brusnicahje velika nevarnost za otroke, ki hodijo v šolo, saj skozi pol vasi še sploh ni pločnika. Namesto obljub občine, da bo uredila cesto, tudi iz naslova smradu katerega uživamo. Pa občina za Brusničane skrbi tako, da imamo po cesti udarne jame in če voziš več kot 40km/h je itak nevarno da boš odtrgal kolo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava