Izgradnja poligona in dirkališča v Cerkljah ob Krki – zavajanje javnosti!

16.4.2015 | 13:30

Fotografije programov v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Fotografije programov v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Izgradnja poligona in dirkališča v Cerkljah ob Krki – zavajanje javnosti!
Izgradnja poligona in dirkališča v Cerkljah ob Krki – zavajanje javnosti!

Pojasnilo Avto-moto zveze Slovenije: V zadnjih dneh so v medijih potekale razprave o najavi izgradnje dirkališča in poligona varne vožnje v Cerkljah ob Krki. Odzivamo se na izjavo predsednika Zveze za avto šport Slovenije, Antona Anderliča, kjer navaja, da Slovenija še nima objektov za vadbo varne vožnje za kategorije C, D in E. Tej izjavi ostro nasprotujemo, saj je zavajajoča do slovenske javnosti in vseh, ki se trudimo povečati varnost v cestnem prometu.

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že od leta 2008, ko je Avto-moto zveza Slovenije sama izvedla investicijo v poligon varne vožnje, potekajo tudi programi varne vožnje za navedene kategorije.

Poligon vključuje 9 modulov za izvajanje vaj, med njimi hidravlično ploščo v kombinaciji z drsečo površino in vodo, ki omogoča tudi delo s skupino vozil s skupno največjo težo 40 ton oziroma osno obremenitvijo 11 ton.

Hidravlična plošča se ponaša z najboljšimi referencami. Na njej simuliramo zanašanje osebnih, kombiniranih, lahkih tovornih, težkih tovornih vozil, avtobusov in posebnih vozil. Do sedaj so po podatkih proizvajalca naredili 30 takih plošč, le-te pa so vgrajene v Avstriji, Italiji, Švici, Nemčiji, Franciji, Sloveniji, Hrvaški, Litvi, Madžarski in ZDA.

Poligon v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem ustreza urjenju voznikov običajnih vozil, kot voznikov, ki potrebujejo posebna in bolj specifična znanja. Doslej smo izvajali tudi ekstremna urjenja z reševalnimi, gasilskimi, policijskimi in vojaškimi vozili.

V AMZS se ponašamo z najvišjimi ocenami izvedenih programov varne vožnje v okviru FIA in sicer na vseh treh področjih: glede na infrastrukturo, programe in strokovnost kadrov.

Nadalje pojasnjujemo relacijo z mednarodno avtomobilistično organizacijo FIA, katere podporo pri projektu v svojih izjavah navaja gospod Anton Anderlič. FIA svoje poslanstvo izvaja na dveh področjih: športu in mobilnosti. Področje mobilnosti v Sloveniji zagotavlja AMZS, športno oblast pa si pri nas delita AMZS in AŠ 2005. AMZS je krovna organizacija za področje moto športa in kartinga, AŠ 2005 za (preostali) avtomobilizem.

FIA je seznanjena, da v Sloveniji (pod okriljem AMZS, ki je njena članica) že deluje eden najsodobnejših poligonov varne vožnje, ki omogoča tudi najzahtevnejšo vadbo za C, D in E kategorije.

AMZS

Galerija

z-amd01
z-amd02
z-amd03
z-amd04
z-amd05
z-amd06
z-amd07
z-amd08
z-amd09
z-amd10
z-amd11
z-amd12
z-amd13
z-amd14

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava