DL: Zbirni center je Meka za tatove

14.4.2015 | 14:45

Čeprav je Zbirno reciklažni center Žužemberk elektronsko varovan, zanj skrbi tudi varovalna služba, so kraje odpadnih materialov v njem postale stalnica. (Foto: J. A.)

Čeprav je Zbirno reciklažni center Žužemberk elektronsko varovan, zanj skrbi tudi varovalna služba, so kraje odpadnih materialov v njem postale stalnica. (Foto: J. A.)

Zbirno reciklažni center (ZRC) Žužemberk leži kakšen kilometer od naselja, v neposredni bližini centralne čistilne naprave, in je stalna tarča vdorov, kraj ter vandalizma. Žužemberška občina napoveduje odločen boj zoper tatove in vse tiste, ki odpadke zunaj delovnega časa odlagajo pred vrata, saj bo nabavila posebne kamere.

»Te bodo posnele vse, ki se bodo nepooblaščeno gibali ob centru in v njem. Seveda bomo kradljivce prijavljali pristojnim organom, naše občane pa bo na osnovi odloka primerno finančno kaznoval medobčinski inšpektor,« pravijo na žužemberški občini, kjer dodajajo, da so nepridiprave doslej poskušali ustaviti z elektronskim varovanjem s senzorji in varovalno službo, vendar to ni prineslo uspeha. »Varovalna služba in posredno policija sta pravzaprav kar uspešno lovili kradljivce, vendar je bil potem končni izkoristek na sodišču praktično samo naš strošek. V nekajletni zgodovini je sodišče doseglo, da smo dobili nekaj denarja. V zadnjem primeru dvakrat po 40 evrov.«

Na vprašanje, kdo pravzaprav krade v žužemberškem ZRC, so pojasnili, da so to ljudje, ki se na črno ukvarjajo z zbiranjem odpadnih materialov, predvsem barvnih kovin, ki jih lahko prodajo na trgu.

V ZRC, ki deluje od leta 2007, sicer zbirajo vse vrste kosovnih komunalnih odpadkov: avtomobilske gume, salonitne plošče, elektronsko opremo, les, kovine, papir, steklo itd., odprt je vsak četrtek med 8. in 17. uro ter vsako prvo soboto v mesecu med 8. in 12. uro. »Občani so se v večini primerov tega navadili in jim ustreza. Se pa še najdejo posamezniki, ki jim je malo mar za red, ti odpadne materiale pripeljejo zunaj delovnega časa ter jih prav stihijsko odvržejo pred zaklenjena vrata,« je pojasnil Martin Grčar iz žužemberške občinske uprave, ki je odgovoren za komunalno področje.

Da ne bo pomote, Komunala Novo mesto vsem občanom Žužemberka omogoča, da jo lahko enkrat letno pokličejo in jim njeni zaposleni izpred objekta zastonj odpeljejo kosovne odpadke, prav tako je brezplačna tudi oddaja odpadkov v ZRC, delovanje centra krije občina iz proračuna. »Nekaj denarja sicer dobimo tudi s prodajo zbranih kovin in lesa, vendarle je tega zelo malo. Jasno, predvsem zaradi kraj,« dodaja Grčar in omeni, da v izjemnih primerih, ko na občino pokličejo na primer starejši občani, ki so sami v stanovanju ali hiši, odvoz v ZRC organizira občina z občinskim kombijem in s svojimi komunalnimi delavci.

Na žužemberški občini sodelovanje s Komunalo Novo mesto, ki kontrolira količine zbranih in odpeljanih odpadkov, ocenjujejo kot zgledno. Delavca za sprejem odpadkov trenutno najemajo pri podjetju KOTO, v letošnjem letu pa naj bi prišlo do spremembe, saj naj bi to delo opravljal njihov komunalni delavec.

»ZRC nam je zelo počistil prostor, predvsem gozdove in reko Krko. Nemogoča je predstava, da bi center zaprli. Ko se sezonsko zberejo vse odpadne gume, je tega materiala za dva ogromna tovornjaka, in to vsako leto. Večkrat smo deležni opazk nekaterih naših občanov, da je pri zbiranju odpadkov v ZRC ogromno denarja, ki ga pač nekdo spravlja v žep. Vsakdo s takim zmotnim mišljenjem je vljudno vabljen na občino, da mu predstavimo dejansko stanje. Seveda za take obstaja še boljši predlog: registrirati podjetje za to dejavnost. Občina z veseljem odda koncesijo za ZRC z minimalnim plačilom koncesnine.«

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista, 15. januarja 2015

J. A.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

14.4.2015+4     + (4)     – (0)     Oceni rambo 

dajte mi kanister šmarjota, šarca in pa zaboj patronov. garantiram da v enem tednu naredim red.

14.4.2015Oceni dr. sova 

Rambo ti še sebe ne moreš spravit v red, kaj šele da bi druge. Lej kake stvari pišeš?

15.4.2015Oceni rambo 

z takimi ku si ti, si jaz zobe pucam...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava