DL: Sramota Novega mesta in Slovenije

13.4.2015 | 14:20

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Pred kratkim sem bil prisiljen poiskati gostoljubje na internem oddelku za srčne bolezni v drugem nadstropju novomeške bolnišnice. Ob sprejemu, ki je bil strogo profesionalen in po pravilih, sestre so bile prijazne, čakala me je večerja, po večerji pa razgovor z dežurnim zdravnikom, pa se je začelo razočaranje.

Ko sem se ulegel na posteljo, sem mislil, da me bo kap. Pred tem sem namreč dva dni ležal na kardiološkem oddelku KC v Ljubljani, kjer so postelje veliko boljše.

Postelja je bila trda kot kamen, tako da sem po nekaj minutah ležanja na kateri koli strani telesa čutil mravljince in bolečine. Odgrnil sem rjuho in pogledal na čem ležim in glej ga zlomka, na kovinskem ogrodju sem zagledal »modroce štrozake « v treh delih, debeline okrog 8 cm, vse preležane, tako da so imeli na posameznih mestih že luknje oz. vdolbine. Iz katerega preteklega desetletja so te vzmetnice, ne vem, gotovo pa so stare preko 50 let.

Naslednji udarec je bil obisk WC-ja, saj je za 25 do 27 pacientov, kolikor nas je bilo takrat na oddelku, le eno moško in eno žensko stranišče. To bi človek še nekako prenesel, ker stranišč v 120 let stari stavbi ne moreš kar dodatno graditi, tako da je problem nerešljiv.

Rešljivo pa je vprašanje vzmetnic in postelj, na katerih se morajo mučiti bolniki, ki so preživeli srčni infarkt in potrebujejo dobro oskrbo, katere pa kljub izrednim naporom vseh sester in zdravnikov ne morejo biti deležni. Zato pohvala vsem zaposlenim.

Potem se človek vpraša, kje so vsi tisti milijoni evrov, približno 500 jih je, ki gredo v žepe posameznikov za lobiranje v zdravstvu, za goljufije pri naročanju opreme in tako naprej.

Nato se človek vpraša, kako je videti stvar v našem preljubem parlamentu, kjer »naši izvoljenci« mlatijo prazno slamo, sedijo pa na foteljih, ki so vredni po cca 300 evrov, pri čemer vsake par let te fotelje zamenjajo, ker so poslanske riti zelo zahtevne ... Kje so menjave računalnikov za vse naše vrle strokovnjake, predvsem pa njihove plače!

Vsakega od njih, nato pa vse državne uradnike, bi morali nujno posaditi na te postelje vsaj za 14 dni, potem pa bi mogoče ta elita, ki živi v oblakih in sploh ne ve, kaj se dogaja ljudstvu, ki jih je izvolilo, spoznala, da bi bilo potrebno nekaj storiti, da se ta sramota popravi.

In, dragi moji Slovenci, to vsekakor ni edina bolnišnica s tako opremo.

Zato kličem vsem mogočnežem, ki nam vladajo, da se nad zadevo nekoliko zamislijo in ustrezno ukrepajo, obenem pa pozivam tudi vse občinske veljake, da se kdaj pa kdaj oglasijo tudi v tem realnem svetu malih in bolnih ljudi.

P.S. Leta 2005 sem bil ravno tako na tem istem oddelku in je bilo stanje popolnoma enako.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista, 11. decembra 2014

Boris Pavlin
Tomažja vas

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

14.4.2015Oceni tina 

saj človek ne more verjet,vsak mesec plačujem položnico za zdravstvo,davek plačujem za zemljo na plačilnem listu mi kar se polastijo pa mi trgajo davek,prispevek vse kar jim paše,potem človek zboli,pa tkole.....kje so naši miljoni,miljoni in razne donacije,ki so bile,kje,kje je ta denar?????kdo to krade?po takem si želim da bi kak poslanc fajn zbolel in probal to kr je ta gospod probal,pa da vidimo

14.4.2015Oceni Jan 

Država ne vlaga v objekt, ker to ni njena stavba in ker se čaka na izgradnjo nove interne bolnišnice. Je pa ta stavba res že prava novomeška cukrarna.

14.4.2015Oceni realnost časa 

Je pred meseci eden od zdravnikov v tej "bolnici", opisoval to žalostno stanje, tako, da ta zapis ne odkriva nič novega, le eden več in to je dobro, vendar, tako pač je in tarnanje ne bo pomagalo nič. A kje da je denar in kdo krade ? To je že zelo naivno vprašanje. Pred nosom so vzroki samo malček je treba opazovati dogajanja in ne vse verjeti kar nakladajo po raznih medijih. In odgovor je tu.

14.4.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni čudno 

...da revolucionarji v 50ih letih, ko so graduili in razvijalo državo, niso bli sposobni eno interno porihtat :-)

14.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni Jan 

Ta bolnica je ista kot so jo Usmiljeni bratje zgradili. Očitno z opremo vred. Kar so revolucionarji uspeli narediti je zrušiti kapelo. Edina stvar ki jih je motila.

14.4.2015Oceni adijo 

ja, tudi sam sem bral članek v Sramoti Novega mesta zaposlenega doktorja in se z njim v celoti strinjam! Mi je pa na pamet padla ideja, da bi morda ob silnem trudu, kako zapraviti kar zajeten kupček proračunskih evrov ob (da ne bo pomote častitljivi) 650 letnici Nm, kak evro pa vseeno lahko primaknili za to (ali podobne . ni namreč edina Nm sramota+ avt,. pstaja+ pokop. Srtebrniče+ gl trg .........)ali tej podobne zadeve. Strinjam se, da je treba tudi jubileje proslavljati, me je pa osebno strah (oz. sem kar prepričan), da bodo osebki preko razno - raznih zavodov zajetne dele kolača pospravile v svoje malhe!Menjajo se (žal) le imena in TR-ji, ostalo je vedno isto-------------------

14.4.2015Oceni pacientka 

Tudi v KC Lj. ni vse tako rožnato, saj sem sama ležala tam in na nekaterih oddelkih so tudi slabi jogiji na posteljah, da ne govorimo o pižamah, ki so obupne, če jo sploh imajo. V Novem mestu jih lahko celo izbiraš po barvi!

14.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni najvišja resnica in nič drugega kot resnica 

Dejte že nehat s temi revolucionarji in komunajzerji .... Sej vemo kaj hočete povedat in kam spadate, samo zavedajte se da je revolucionar tudi vaš ljubljeni vodja. Zdaj pa nehajte s to revolucijo in sprijaznite se z razmerami, ki so primerne vam. Pač razmere so takšne kakršen je folk. Take si zaslužite in takšni pač ste, boljšega si ne zaslužite. Pa še slabše bo, kaj takega v socializmu nismo imeli, ker je bil folk bolj normalen.

15.4.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni nehati 

A da bodo nehali, no to so pobožne želje. Kako češ nevzgojenega psa prepričat, da preneha lajat. Ne moreš. Greš pač naprej in ga pustiš v njegovi neumnosti.

15.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni Janez 

En zdravnik je istočasno prejel plačilo dežurstva za dežuranje v Novem mestu, Ljubljani in Jesenicah. Podobno je Cerar prejel plačilo za predavanje v 2 vrtcih hkrati, pa polmilijonski dodatni honorarji,.. pa kresalke, senice, golobići, mencingerji in ostal komunističen podmladek in privilegiranci, ki Slovenijo potiskajo v objem Severne Koreje.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava