Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve - o domoljubju že v vrtcih 

11.4.2015 | 12:30

Člani predsedstva VSO Krško – Kostanjevica na Krki (z desne proti levi): Jože Zupančič, Benjamin Podpadec, Mitja Lekše, mag. Martina Prevejšek, Janez Turinek, Mihaela Jamnik Mlakar, Silvo Kirn

Člani predsedstva VSO Krško – Kostanjevica na Krki (z desne proti levi): Jože Zupančič, Benjamin Podpadec, Mitja Lekše, mag. Martina Prevejšek, Janez Turinek, Mihaela Jamnik Mlakar, Silvo Kirn

Združenje VSO Krško – Kostanjevica na Krki je bilo v Krškem ustanovljeno januarja 2014, ko je bil za prvega predsednika izvoljen gospod Viktor Končina.

V soboto, 28. marca 2015 je v Leskovcu pri Krškem potekal Zbor članov OO VSO Krško – Kostanjevica na Krki, na katerem so člani izvolili novo vodstvo in dva nadomestna člana predsedstva. Za predsednico je bila izvoljena mag. Martina Prevejšek, člani predsedstva pa so: Janez Turinek, Mihaela Jamnik Mlakar, Jože Zupančič, Benjamin Podpadec, Mitja Lekše in Silvo Kirn, predstavnik Kostanjevice na Krki. Dogodka so se udeležili tudi gospod Slavko Kmetič in Roman Leljak, predstavnika predsedstva VSO Ljubljana ter Alojz Udovč, predsednik VSO Sevnica.

Združenje VSO je domoljubno in veteransko društvo v javnem interesu, ki združuje državljane Republike Slovenije in tudi Slovence v zamejstvu in po svetu, ki imajo do svoje domovine in do slovenske osamosvojitve pozitiven odnos. V združenje so vabljeni vsi, ki so sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev osamosvojitve, v pripravah na osamosvojitev ali pri sami osamosvojitvi in obrambi domovine v vojni za Slovenijo, pa tudi tisti, ki so v tistem času pomagali slovenskim obrambnim silam. Vabljeni pa so tudi tisti, ki takrat niso aktivno sodelovali, a jim vrednote slovenske osamosvojitve veliko pomenijo in jih zato želijo ohranjati, jih negovati in deliti z drugimi.

V združenju poleg temeljnih človeških vrednot kot so svoboda, človekovo dostojanstvo, pravičnost, spoštovanje do življenja, resnicoljubnost, poudarjajo varstvo človekovih pravic in svoboščin, narodovo pravico do samoodločbe, domoljubje, slovenski jezik in kulturo, svobodomiselnost in solidarnost, ki se lahko uveljavljajo le v pogojih demokracije.

Kot je v svojem nagovoru dejala predsednica mag. Martina Prevejšek je osamosvojitev Slovenije našo državo postavila na zemljevid samostojnih držav demokratične Evrope in sveta in za Slovence mora biti naša država že sama po sebi naša vrednota. »Slovenska osamosvojitev je tista, ki je slovenski narod združila in te skupne točke moramo iskati in jih poudarjati tudi danes. Te vrednote so vrednote vseh Slovencev« je dejala. V nadaljevanju je povedala, da je poslanstvo združenja VSO razvijati in krepiti slovensko narodno identiteto in demokratično kulturo v Sloveniji, osnovni cilj pa ohranjati in negovati vrednote slovenske osamosvojitve, krepiti domoljubje in narodno zavest ter ohranjati pristen zgodovinski spomin na dogodke iz obdobja osamosvojitve. V VSO Krško – Kostanjevica na Krki si bodo prizadevali za sodelovanje z območnimi odbori VSO ter z združenji in organizacijami, ki gojijo vrednote slovenske osamosvojitve, s šolami, kulturnimi domovi ter z občino. V VSO si želijo, da se te vrednote začnejo prenašati tudi na mlado generacijo, da se o domoljubju začne govoriti v vrtcih in šolah.

Ob koncu je predsednica poudarila, da bodo vse aktivnosti v združenju potekale zato, »ker nam za našo domovino ni vseeno, ker imamo svojo domovino, svojo državo radi in želimo, da slovenski jezik, slovenska kultura in slovenska narodna zavest ostanejo v srcu, mislih in dejanjih naša stična točka in pot, po kateri bomo Slovenci skupaj hodili v lepšo prihodnost«.

M. P.

Galerija

vso-01
Predsednica mag. Martina Prevejšek podari v bivšemu predsedniku g. Viktorju Končini knjigo poezij z naslovom Mati Slovenija, pesnika Toneta Kuntnerja v zahvalo za enoletno vodenje območnega odbora.
vso-03
Alojz Udovč, predsednik VSO Sevnica, Slavko Kmetič in Roman Leljak, člana predsedstva VSO Ljubljana, mag. Martina Prevejšek, predsednica VSO Krško Kostanjevica na Krki.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava