DL: KS Stopiče - S pomlajenim svetom svež veter idej

1.4.2015 | 13:35

Tomaž Slak

Tomaž Slak

Svet krajevne skupnosti Stopiče stopa v nov mandat močno spremenjen in pomlajen, povprečna starost je 33 let. Zamenjala se je namreč celotna sestava svetnikov iz prejšnjega mandata, z izjemo Tomaža Slaka, ki je na mestu predsednika nasledil Alojza Goloba, ki je krajevno skupnost vodil osem let.

»Med svetniki je tako zavel resnično svež veter novih idej in novih pristopov k reševanju polemik. Že na prvi seji smo se soglasno odločili, da se srečamo s krajani po vaseh in predstavimo preteklo delo in projekte, zberemo predloge za prihodnja leta in - kar je najbolj ključno - pripravimo zdrave temelje za skupni dialog med krajani. Verjamem, da sta ravno dobra volja in medsebojna pomoč bistvena za razvoj naše krajevne skupnosti,« je poudaril Slak.

V krajevni skupnosti Stopiče, ki s 13 vasmi in zaselki, 628 gospodinjstvi in okoli 2000 prebivalci sodi med večje v novomeški občini, je bilo v prejšnjem mandatu sicer uresničenih kar nekaj projektov, vendar jih je zaradi pomanjkanja denarja precej ostalo tudi za prihodnja štiri leta. »Med drugim smo sanirali ceste ob hudourniških ujmah, asfaltirali cesto Stopiče – Veliki Orehek, naredili obvoznico v Malem Orehku, s pomočjo stopiških gasilcev prekrili družbeni dom, pomagali pri organizaciji 100-letnice PGD Stopiče, finančno podprli obnovo kapelice v Stopičah, vzdrževali lokalne ceste in skrbeli za pokopališča v Stopičah, Šentjoštu, Malem Orehku in Hrušici. Nerešeno pa je ostalo dokončanje kanalizacije in javne razsvetljave, v Črmošnjicah nujno potrebujemo urejeno križišče z odstavnim pasom za Stopiče in pločnik ob regionalni cesti čez Gorjance od avtobusnega postajališča do Akrobata, kjer dnevno hodijo šolarji in pešci,« je nanizal predsednik, ki se bo skupaj s svetom zavzemal tudi za vzpostavitev avtobusne proge v Stopiče ob dopoldanskih in popoldanskih urah, razširitev parkirišča pri športni dvorani, ki je premajhen ob prireditvah in različnih tekmah, transparentno delovanje KS, trajnostni razvoj, oskrbo s pitno vodo in zmanjševanje stroškov.

Izpostavil je tudi boljše sodelovanje z društvi, v njihovem okolišu jih je šest – stopiška športno in turistično društvo, PGD Stopiče, krajevna organizacija Rdečega križa Stopiče, Društvo za razvoj in ohranitev podeželja Orehek in Društvo upokojencev Podgorja, ki pokriva tako njihovo kot sosednjo KS Dolž. »V prihodnjem letu si bom še posebej prizadeval, da bi prvič zaznamovali praznik KS Stopiče, ki bi še bolj povezal društva in ljudi. V kratkem bo izšlo tudi glasilo Stopiški biser, ki je eno leto mirovalo,« je še dejal Tomaž Slak.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista, 11. decembra 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava