Ponovno zbrana Šegatova rodbina

29.3.2015 | 15:10

Šegatova rodbina

Šegatova rodbina

Šegatovi bratje in sestre ter žena pokojnega Jožeta

Šegatovi bratje in sestre ter žena pokojnega Jožeta

V soboto, 21. marca, na prvi pomladni dan, se je velik del številčne rodbine Šega ponovno zbral na četrtem, zdaj že tradicionalnem srečanju. Druženje smo začeli z mašo v farni cerkvi v Stopičah, zabavnejši in družabnejši del pa smo nadaljevali v gostilni Štefan na Malem Slatniku.

Rod Šegatovih sta pričela Terezija in Franc Šega, ko sta se davnega leta 1932 vzela. Rodilo se je 18 otrok, eden očetu Francu izven zakona. Nekaj jih je že v rosni mladosti umrlo. Številno družino je bilo težko preživljati. Dobra polovica otrok je bila še mladoletnih, ko so igubili očeta in nekaj let kasneje tudi mamo. Otroci so bili primorani prijeti za delo in se preživljati na različne načine, tudi s služenjem pri večjih kmetih. Kar šest sinov je zapustilo rodno Podgorje in odšlo na delo v tujino, v Nemčijo in Francijo.

Domačija Šegatovih je stala je na Velikem Orehku 3 in je bila središče dogajanja in druženja vaščanov, mladih in starih. Danes žal ne stoji več. Prostor, kjer je stala, pa še danes privablja vaščane, saj je na njem urejeno igrišče in prostori, namenjeni druženju.

Od 18 rojenih otrok jih je petnajst odraslo in si ustvarilo družine, deset jih še živi. Vsi so se udeležili srečanja sami ali s svojimi otroki, vnuki in pravnuki. Tako se nas je od 142 »vej in vejic« družinskega drevesa Šega srečanja udeležilo 90. Nekateri so se srečanja udeležil prvič. Vsaka družina je prejela družinsko drevo rodbine Šega, bratje in sestre pa še spominsko darilce in cvetje. Ponovno smo navezali stike, spoznali nove člane rodbine, predvsem mlajše, se spomnili tistih, ki jih ni več med nami. Starejši so obujali spomine na mlada leta, mlajši pa so v programu pokazali svoje talente in potrdili, da Šegov rod še ne bo izumrl.

Za pripravljalni odbor
Suzana Klobučar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava