DL: V SEP-u bodo širili proizvodnjo

27.3.2015 | 14:25

Direktor SEP-a Edmund Pal (Foto: J. S.)

Direktor SEP-a Edmund Pal (Foto: J. S.)

Mokronoški SEP ob 20. obletnici podjetja smelo stopa v leto 2015. Potem ko so letos ustvarili za 40 odst. več prometa, prihodnje leto načrtujejo še 15-odstotno rast. Ob tem se pripravljajo tudi na gradnjo novih poslovnih prostorov, naložba je ocenjena na približno milijon evrov. Gre za širitev obstoječih prostorov v Mokronogu, s katero bodo pridobili 1.800 kvadratnih metrov novih površin, večina bo namenjena proizvodnji, nekaj tudi za skladišče in pisarniške prostore. Kot pojasnjuje direktor SEP-a Edmund Pal, pridobitev gradbenega dovoljenja pričakujejo februarja, ko bo tudi znano, kdo bo izvajalec gradnje; to bodo predvidoma začeli marca, sklenili pa septembra.

»Namen gradnje je, da uredimo proizvodnjo po standardih, ki smo jim zavezani, in hkrati omogočimo tudi povečan obseg proizvodnje. Učinke investicije pričakujemo v letu 2016,« še pravi Pal in dodaja, da bi lahko takrat obseg povišali tudi do 20 odst.

LETOS 11 MILIJONOV PROMETA

V mokronoškem podjetju so sicer letošnje leto končali z najvišjim prometom do zdaj, ustvarili so ga za 11 milijonov evrov, kar je kar 40 odst. več kot leto prej. Pal ob tem poudarja, da gre za rezultate preteklega dela in prihodnje leto pričakuje še 15-odst. rast. 

Na domačem trgu SEP sicer ustvari okrog 15 odst. prometa, drugo na tujih trgih, med katerimi so največji Nemčija, Francija, Španija in Velika Britanija. »Gre za enakovredne trge, saj smo sklenili, da noben kupec ne sme biti močnejši od 30 odst. Leta 2012 nas je namreč izstop francoskega lastnika, ki je bil 60-odstotni kupec, skoraj pokopal,« pojasnjuje prvi mož SEP-a.

Takrat je namreč omenjeni francoski partner svoj delež podjetja prodal Francu Frelihu, s katerim sta leta 1995 podjetje tudi ustanovila. Če so pred tem Francozi odločali, na katerih trgih lahko nastopajo, so pred dvema letoma začeli komercialne aktivnosti brez vpliva lastnika in pridobili nove kupce. Samostojni nastop so znali dobro izkoristiti, saj so poleg povečanja prometa letos povišali še število zaposlenih z 92 na 140.

SKOKOVITA RAST

V SEP-u, kjer zaznamujejo 20. obletnico obstoja, so poslovanje začeli s tremi zaposlenimi ter z enim izdelkom in enim kupcem, danes pa se lahko pohvalijo s kar 300 izdelki in 47 kupci. Proizvodnjo, ki so jo začeli v Šentrupertu, so leta 2006 preselili v nove prostore v Mokronogu. Leto kasneje so odprli tudi novo tovarno v Bosni in Hercegovini, kjer imajo 80 zaposlenih, lani pa so z ruskim partnerjem registrirali še podjetje Seprus; v mestu Toljati danes že teče proizvodnja. 

V dveh desetletjih poslovanja so pridobili dva certifikata, med njima certifikat za razvojnega dobavitelja, ko so leta 2010 postavili lastni laboratorij in razvojni oddelek. Uspešnost poslovanja dokazujejo s srebrno in bronasto gazelo dolenjsko-posavske regije, podobno nagrado so prejeli tudi v Bosni in Hercegovini, letos pa so si prislužili še nagrado avtomobilskega koncerna Peugeot-Citroen za najboljšega dobavitelja v letu 2013.

Članek je bil objavljen v 53. številki Dolenjskega lista, 31. decembra 2014

Joži Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava