Letna skupščina mirnske Zveze borcev; bili smo tudi na Javorovici

20.3.2015 | 12:15

Na Javorovici; foto: Ladislav Zupančič

Na Javorovici; foto: Ladislav Zupančič

Na skupščini; foto : Anica  Janežič

Na skupščini; foto : Anica Janežič

7.3. 2015 je bila v prostorih TVD Mirna letna skupščina občinske organizacije Zveze borcev za vrednote NOV Mirna. Organizacija šteje 159 članov in je najštevilčnejša organizacija v združenju ZB za vrednote NOV Trebnje.

Skupščina se je začela s pozdravnim nagovorom predsednika OOZB in kulturnim programom, ki so ga pripravili učenci OŠ Mirna pod vodstvom tov. Dragice Hazdovac. Skupščina je bila združena s praznovanjem Dneva žena in vse prisotne ženske so dobile rdeč nagelj.

Da je delo nemoteno potekalo, je bilo izvoljeno delovno predsedstvo. Skupščina se je potem odvijala po zastavljenem dnevnem redu.

V razpravi so sodelovali: mirenski župan tov. Dušan Skerbiš, še živeči udeleženec tov. Lado Kocjan in tov. Pavlina Hrovat.

Vsa poročila so bila sprejeta brez pripomb.

Predsednik tov. Ivan Zupanc je podal predlog dela za leto 2015.

S programom so se prisotni strinjali. Dodana je bila še udeležba na proslavi 14.3. 2015 na Javorovici in na proslavi na Malkovcu.

Za skupščino OOZB Trebnje je bilo izvoljenih osem delegatov.

V sodelovanju s Turistično razvojno agencijo Autentica pripravlja organizacija izlet, 23.5.2015: PO POTEH NOV NA KRASU.

Bili smo na Javorovici

Vsako leto se člani udeležimo tudi spominske slovesnosti na Javorovici. Tudi letos smo se z avtobusom zapeljali v to majhno vasico nad Šentjernejem. Tu je bila pri spomeniku in spominskemu hramu slovesnost v spomin na 113 padlih partizanov IV. bataljona Cankarjeve brigade, ki so bili pobiti 16.3.1944.

Spominska slovesnost je bila namenjena tudi spominu na 70. obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom. V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Šentjernej in mešani pevski zbor Ajda.

Slavnostni govornik je bil tov. Mitja Klavora, generalni sekretar ZZB za vrednote NOB Slovenije. Na spominski slovesnosti so bili položeni venci v spominskem hramu.

Zapisala: Franja Zupan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

20.3.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni ana 

Ko so Mavsarjevi ugotovili,da v goreči stavbi ne bodo mogli dočakati pomoči,so poskakali skozi okna. Pred partizani, ki so zunaj prežali nanje, je uspelo pobegniti edino 12-letnemu Vilku in starejšemu bratu Jožetu. Vse ostale so partizani zajeli. Zajeti so bili: oče Jožef Mavsar, mama Terezija - rojena Bukovec -, 20-letni Darko - nekdanji balkanski prvak v metu kopja -, 19-letni Ciril - mehanik -, 17-letna Marija, 14-letni Peter in 9-letni Stanko.[4]. Partizani so sedem zajetih Mavsarjev zaprli v grajski hlev in jih cel dan mučili. Takoj,ko se je v okolici razvedelo,da so partizani zažgali grad in zajeli sedem članov družine,je prišel na grad oče Terezije Mavsar in prosil partizanskega poveljnika za njihovo življenje.Partizanski poveljnik mu je odvrnil,da bodo Mavsarjevi zaslišani,nato pa izpuščeni. Očetu Terezije Mavsar je bilo tudi dovoljeno,da je obiskal ujetnike in se pogovoril z njimi. Ni torej dvoma, da so vsi Mavsarjevi preživeli požig gradu in so jih partizani načrtno umorili šele kasneje. 28.decembra so partizani zapustili grad. Domačini, ki jim prej ni bilo dovoljeno blizu, so začeli med požganimi ruševinami iskati posmrtne ostanke umorjenih. V prostoru, ki ga je požar pustil nedotaknjenega, so odkrili visoko grmado, ki je komaj dogorevala. Na njej je bilo 7 zažganih in izmaličenih trupel. Zdravniška komisija, ki je kasneje pregledala kraj zločina, je rekonstruirala potek dogodkov: očeta Jožefa so partizani najprej zaklali z nožem in ga vrgli na pripravljeno grmado, ostalih šest članov družine pa so pometali na ogenj še živih. Na to je komisija sklepala po drži trupla 9-letnega Stanka Mavsarja, katerega roke so se oklepale za vrat, kar je značilna gesta človeka, ki se duši v ognju in dimu.[5]. Posmrtne ostanke umorjenih sedmih članov Mavsarjeve družine so v skupni krsti pokopali na pokopališču v Mokronogu, ker so partizani grozili, da bodo streljali na pogrebce, če bi se pogreb odvil v domačem Šentrupertu.

20.3.2015Oceni kapsl 

' bili smo tudi na Javorovici' ..jst sem šu pa na kapsl..

20.3.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni gofo 

Pozdrav tovarišem in tovarišicam na Mirno!

20.3.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Majda 

Žalostno ja , kar so delali partizani. To so njihove vrednote.

21.3.2015Oceni volk 

Točno gospa Majda strinjam se z Vami da je to žalostno vsak nesojen poboj je zločin. Na čigavi strani ste pa Vi ali so bili Vaši pa nedolžni in pošteni, verjetno ne ker so bili v druščini ta belih in črnih. V vojnah ni dobrih in slabih žal je pa tako da zmagovalec pokonča poraženca, žalosno toda resnično.

21.3.2015Oceni volk 

Gospa Ana zanima me koliko ste pa Vi stari da tako v živo opisujete dogodek tudi Vi uporabljate računalnik ali je pa to pisal neki osnovno šolček ki sploh ne ve za kaj se naj bi tukaj šlo.

21.3.2015Oceni Toni 

Potem so pa na izpraznjena območja naselili jugoviče in cigane ( kočevska, primorsak )

21.3.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni pripomba 

Na obeh straneh so bili slabi in dobri ljudje, tako, da reči, to so delali partizani ali domobranci, je podlo. Likvidatorjev je bila peščica in po teh ni soditi vseh, ki so pripadali eni ali drugi strani. Sicer pa je to pogrevanje bebavo. Kmalu bo treba združiti moči proti drugačnem nasprotniku, kar pa se očitno, kratkovidni narod niti ne zaveda in se neumno med sabo krega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava