DL: Naši kupci ne slišijo besede ne

18.3.2015 | 14:45

Andreja Banovec Panjan

Andreja Banovec Panjan

Tako pravi Andreja Banovec Panjan, direktorica in lastnica Kometa plus iz Rosalnic pri Metliki, ene redkih tekstilnih tovarn v Sloveniji ... Med likvidacijo tekstilne tovarne Komet iz Rosalnic pri Metliki je 31. marca 2011 v podjetju ostalo le še 15 delavcev, vsi ostali so bili odpuščeni. Čez noč, in to dobesedno, so se morali prestrukturirati, da kupci niso bili preveč oškodovani, in že naslednji dan, torej 1. aprila, je Andreja Banovec Panjan odprla lastno firmo Komet plus. V najem je vzela del Kometove proizvodne hale, v kateri je v začetku novega podjetja delalo 76 ljudi, vsi pa so bili prej zaposleni v Kometu.

Banovec Panjanova, sedanja direktorica in lastnica Kometa plus, je bila v Kometu tehnična direktorica, preden pa je začela z lastnim podjetjem, je natančno izračunala prihodke in odhodke. Dobro je vedela, da so časi težki, še zlasti za tekstilno industrijo, da je v njihovi proizvodnji nizka dodana vrednost, a da je hkrati pomembno, da ohranjajo delovna mesta.

»Razmere na trgu so nestabilne. Ves čas smo na preži in iščemo nove kupce. Nekaj smo jih že našli, nekateri prejšnji pa so odšli, a se jih je nekaj znova vrnilo. V največji sezoni, od septembra do marca, šivamo moško in žensko spodnje perilo in kopalke, sicer pa vse pletenine. Gre izključno za dodelavne posle. Lastne blagovne znamke nimamo in o njej kratkoročno niti ne razmišljamo, saj bi v današnjih razmerah težko našli kupce za novo, nepoznano blagovno znamko,« pravi direktorica, ki ji je od Kometa uspelo odkupiti del šivalnih strojev. Rada bi kupila tudi proizvodno halo, kar pa za zdaj finančno ni mogoče.

V Kometu plus v glavnem delajo za nemške, avstrijske in italijanske kupce, nekaj malega pa tudi za slovenski trg. Ker gre za izdelke visokega cenovnega razreda, Kometu plus Daljni vzhod ni konkurenčen, zato pa toliko bolj Hrvaška, Madžarska, Bosna, Srbija, Bolgarija, kjer je delovna sila vsaj za polovico cenejša. »Mi pa moramo biti zato konkurenčni s kakovostjo - reklamacij tako rekoč nimamo -, s točnostjo in hitro prilagodljivostjo. Kupci pri nas ne slišijo besede ne. Uresničimo jim vse želje in sešijemo tudi zelo majhna, celo butična naročila. Da pa jim uspemo ustreči, posodabljamo proizvodne procese,« pove Banovec Panjanova.

Danes je v Kometu plus, ki je še ena redkih tekstilnih tovarn v Sloveniji, zaposlenih 95 ljudi. Plače imajo redne, režija je najmanjša, kar je le mogoče, vsi pa so pripravljeni poprijeti za vsako delo. Direktorica je zadovoljna, ker imajo v tovarni dobre delavce. Sicer pa pravi, da za delovno silo ni problem, saj ljudje vsak dan kličejo v tovarno in povprašujejo po prostih delovnih mestih.

»Sedaj se zanimajo za delo še kvalificirane šivilje, se pa bojim, kako bo v prihodnje, saj izobraževanja v naši stroki ni več. Povprečna starost zaposlenih v našem podjetju je že okrog 50 let. Približno tretjina jih je iz Hrvaške, ostali so iz Slovenije. Trenutno hrvaških delavcev na novo ne smemo zaposlovati, ker ne dobijo delovnih dovoljenj, povpraševanje po zaposlitvah pa je tudi iz sosednje države kar veliko. Ljudje si pač želijo delo in plačo,« pravi Andreja Banovec Panjan.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista, 18. decembra 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

18.3.2015+4     + (5)     – (1)     Oceni very 

Delavci pridni seveda saj delajo svetek in petek za mizerno plačo in pod terorjem delodajalcev,ki jim ni nikoli dovolj narejenega.Vem kako se dela v tekstilstvu delala veliko let.

18.3.2015–2     + (2)     – (4)     Oceni plača 

Za 400 eurov so eni rajše doma in prejemajo socialno pomoč, pomoč rdečega križa i bolj so zdravi i ceneje živijo. Sej za zamislit.

18.3.2015–3     + (2)     – (5)     Oceni ana 

V tovarnah je vedno bilo tako, da se je zaslužilo le za črn kruh. Tudi ta je vreden spoštovanja. Čestitke Banovec Panjanovi, da je sploh upala zagristi v kislo jabolko. Vsak tak posel je rizik. Četudi s skromnimi plačami, pa imamo vsaj nekaj delovnih mest več.

19.6.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni Tatjana 

Lahko je biti uspešen podjetnik, ko zaposluješ za tri mesece in ti ni treba izplačevati celega regresa. Pancanca zaposluje po potrebi, začasno. Ko potzrebuje ljudi, jih zaposli, potem pa jih vrže na cesto. Uspešno podjetje je Krka, ki stalno zaposluje delovno silo in ne sezonsko, kot to počne Pancanca. To je izkoriščanje ljudi, ne pa direktor, ki zna upravljati podjetje. Kot tehnična direktorica je bila popolnoma nesposobna, v 4 letih, ko je vladala ona, je v proizvodnji vladal kaos. Ni znala narediti reda, vse je bilo razhajkano. Za vse skupaj pa je prejemala čudovito plačo., vsaj 3-4 višjo kot delavci, ki jih je spravila na socialno dno. Zato naj drugič pove, koliko ljudi ima stalno zaposlenih. Uspešna fima ni sezonski zaposlovalec.

19.6.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni butec&butec 

Bravo punca, le tako naprej.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava