Smnj povezuje Belokranjce - kreativen in dobrodelen tudi v Metliki

2.3.2015 | 12:20

Smnj povezuje Belokranjce - kreativen in dobrodelen tudi v Metliki

Minulo sobotno popoldne je sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj na plac, kateri enkrat mesečno pod svojim okriljem združi mlade belokranjske ustvarjalce ter ljubitelje vsega lepega, v Metliko pripeljal kreativnost in dobrodelnost. S tem je Smnj zaključil svoj prvi krog gostovanja, skozi katerega so uspešno predstavili svoje poslanstvo tudi tistim, ki se črnomaljskih sejmov niso mogli udeležiti oz. jih niso imeli možnosti obiskati.

V prijetnem vzdušju MC Metlika, katerega ustanovitelj je KUD plac, je tokratni sejem skozi praktične kozmetične delavnice razvajal nežnejši spol vseh starosti. Rebeka Ovniček in Ines Pruščević sta poskrbeli za lepotičenje z oblikovanjem las, kot tudi s sproščujočo masažo obraza.

Starost pa ni bila omejitev na ustvarjalni delavnici priponk, kjer so nastajale izvirne priponke iz filca in usnja. »Vsaka nova lokacija sejma prinaša nove izzive in izkušnje. Delavnice so kar zacvetele, tako da je bilo tudi v Metliki nepozabno doživetje,« je povedala vodja delavnic Dragana Petrović.

V društvu Smnj na plac verjamemo v povezovanje, tako med belokranjskimi občinami, kot tudi med društvi. »Tokratno gostovanje ni bilo naključje; ideja je zorela že nekaj časa, saj imamo z MC Metlika sorodno vizijo. Dejansko smo videli, kako deluje vsakodnevno udejstvovanje in prizadevanje za boljšo skupnost tudi v praksi. KUD placu gre pohvala za po mojem uspešen in koristen projekt ‐ definitivno so nam velik vzor!« je tokratne gostitelje pohvalila predsednica društva Smnj na plac Urša Pogačnik. Da je gostovanje lahko tudi koristno je moč slutiti tudi v izjavi razstavljavke Lidije Gornik: »Danes je bilo v MC Metlika prav zabavno. Prodala sem nekaj izdelkov, srečala sošolko iz gimnazijskih dni ter na Modri polici našla več dobrih filmov, med tudi drugim Hitchcockovo zbirko. Takšna medobčinska sodelovanja, kot tudi sodelovanja društev, so pravi način povezovanja. Naj poudarim, da je bil odziv obiskovalcev na sejem zares pozitiven«. Vsekakor sta Mladinski center kot tudi mesto Metlika med razstavljalkami pustila dober vtis. »Metlika je spet ‐ vsaj meni«, je z navdušenjem povedala Ines Rahija Dedić, »dokazala, da je velik duh v malem mestu – vzdušje je bilo domačno, prijetno, razigrano, veselo.«

Največje presenečenje je bil uspešen zagon novega projekta Vzajemnostne pentlje, skozi katerega društvo Smnj na plac ljudi spodbuja h donacijam v obliki uporabnih pletenih, kvačkanih ali šivanih izdelkov, ter prispevkov za izdelavo Vzajemnostne odeje. Po koncu sejma je bilo za Rdeči križ Metlika zbranih več parov copatk, šalov, kapic ter kvadratkov za velik del odeje. Da je znanje in volja še na zalogi, so opazile tudi razstavljalke, kar jim je dalo dodaten zagon. »Nepričakovano zelo veliko zanimanja za ročna dela, kar nas samo spodbuja za nadaljnje ustvarjanje,« so povedale ustvarjalke pod skupnim imenom Štrikarija za malčke.

Tokratno dogajanje pa je bilo tudi uradne narave. Sejem so obiskali tudi predstavniki KS Vinica in z Društvom Smnj na plac podpisali pismo o nameri, s katerim so tudi uradno potrdili sodelovanje pri otroškem festivalu »Juhuhu, počitnice!«. Na enodnevnem dobrodelnem dogajanju v črnomaljski dragi, ki ga bo letos že drugo leto zapored junija organiziral Smnj na plac, se bodo tokrat sredstva zbirala za obnovo otroškega igrišča ob OŠ Vinica.

Zadnjo soboto v marcu se sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj na plac vrača v Črnomelj, kjer bomo avlo Dijaškega doma napolnili z vuzemskim vzdušjem!

Urša Pogačnik

Galerija

u-metlika-01
u-metlika-02
u-metlika-03
u-metlika-04
u-metlika-05

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava