Bi radi nehali kaditi? Lahko vam pomagamo ...

2.3.2015 | 11:45

Bi radi nehali kaditi? Lahko vam pomagamo ...

31. januarja smo obeležili Dan brez cigarete, ki lahko vsem kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre približno polovica kadilcev. V Sloveniji to vsako leto pomeni smrt 3.600 posameznikov ali skoraj 10 na dan, pri čemer vsak četrti umre pred 60. letom starosti. Čimprejšnja opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje in podaljša življenjsko dobo. (vir: NJIZ LJ).

V Zdravstvenem domu Krško se je 20. 02. 2015 uspešno zaključila delavnica za Skupinsko svetovanje opuščanja kajenja. Delavnica se je pričela januarja 2015 in je potekala enkrat tedensko v šestih srečanjih. Zbirala se je skupina devetih kadilcev, od teh so trije bili zelo uspešni in postali nekadilci!

Programi opuščanja kajenja potekaja v Zdravstvenovzgojnem centru Zdravstvenega doma Krško pod vodstvom diplomirane medicinska sestre. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko kadarkoli obrnejo na najbližji zdravstvenovzgojni center in ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Lahko izbirajo med skupinskim in individualnim svetovanjem za opuščanje kajenja. Kot brezplačna pomoč kadilcem, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence, je na voljo tudi svetovalni telefon, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci. Klic na svetovalni telefon 080 27 77 je brezplačen, telefonska številka pa deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro. Telefonska številka je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov.

Klavdija Božič, dipl. med. sest.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

2.3.2015Oceni marušič 

čestitke vsem trem..trdna volja pač mora bit,ker drugače nobena opozorila ne zaležejo.Me pa zanima kdaj bo tudi kakšna delavnica za opuščanje alkohola?Namreč zaradi alkota je na leto dosti več žrtev in to zdravih, otrok,mladine ..ljudi ki niso nič krivi..veliko je tudi prometnih nesreč,kjer botruje alkohol,po navadi nastrada nič krivi udeleženec nesreče.To se sprašujem..kdaj se bo na steklenice z alkoholno pijačo dala nalepka:ALKOHOL UBIJA...tudi razni kafiči ,gostilne restavracije skratka povsod kjer se toči alkohol bi morali imeti nalepke na vratih o škodljivosti alkohola.Nenazadnje tud alkoholiki zbolevajo ...vedno več mlajših je med njimi...ampak neee:kadilcem se žuga in prepoveduje kajenje v javnih prostorih,medtem ko se lahko pije povsod.In da ne bo pomote,nisem kadilec in ne ščitim kadilce,vendar kot sem že rekel oni dosti manj gorja povzročijo kot alkoholiki.Kadilec bo samo sebi škodil,pijanec pa obija na cesti,doma,veliko ločitev je samo zarad alkota.. in še bi lahko našteval.Država si pa zatiska oči in ušesa.

2.3.2015Oceni ive 

Ja, tudi meni se zdi, odkar ni več Ruglja, da je vse potihnilo okrog zdravljenja alkoholizma. Sicer je res imel "visokopražni" program, ampak so se vsaj kresala mnenja. Sedaj pa se več nihče ne ukvarja z alkoholizmom, čeprav je to huda bolezen. Podjetja so marsikaterega delavca napotila na zdravljenje, sedaj pa ga preprosto vržejo iz službe, pomoči pa ne nudi nihče. Morda je kje pomoč, pa nihče ne promovira.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava