Esperanto na družabnem omrežju

1.3.2015 | 08:15

»Delček esperanta« z Googla

»Delček esperanta« z Googla

Za »popestritev objave« na FB -  Reneja in Anton Mihelič na enem od družabnih srečanj (foto. Liljana Žiroš)

Za »popestritev objave« na FB - Reneja in Anton Mihelič na enem od družabnih srečanj (foto. Liljana Žiroš)

Z razvojem informacijske tehnologije, predvsem pa tako imenovanih socialnih omrežij, so se bistveno povečale možnosti tudi na področju širjenja »gibanja za esperanto«. Pri tem mislim tako na učenje esperanta, kot tudi na aktualno in uporabno informiranje javnosti s področja omenjenega gibanja. Temu bi lahko rekli, da gre za določeno »učenje esperanta na daljavo« in sicer s pomočjo facebook-a in drugih pripomočkov za družabno komuniciranje z »esperantsko« in »splošno - neesperantsko« javnostjo.

Tako obstaja potencialna možnost za nevsiljivo, elegantno in celo zabavno pridobivanje na množičnosti gibanja za ideje esperanta.

Zadnje čase namenjam navedenemu načinu osveščanja javnosti o uporabi in razširjenosti esperanta vedno več časa. Za uporabnike facebook-a (poleg »FB-prijateljev« tudi za ostale) objavljam naloge in vprašanja iz osnov esperanta, občasno pa tudi različne krajše informacije s področja esperantskega gibanja. Sodeč po »všečkih« in celo rešitvah nalog, ki jih nekateri objavijo na »časovnicah« svojih FB- profilov, ugotavljam, da kaže s to prakso nadaljevati in iskati načine, kako tovrstno družabno komunikacijo napraviti še bolj učinkovito in prijazno. Zato na tem mestu prosim vse, ki boste prebirali ta prispevek, za morebitne predloge, kako družabno »esperantsko delo« izboljšati, predvsem pa ga dvigniti na čim višjo profesionalno raven (npr.: interaktivni vprašalniki, testi, ankete, forumi, križanke, kvizi, rebusi, »igre«, ipd.).

1.primer objave na FB: NOVI NALOGI IZ ESPERANTA:

1. Registrirajte se na slovenskem spletnem portalu LERNU in na povezavi:http://sl.lernu.net/kursoj/baznivelaj.php, poiščite osnovni tečaj "Bildoj kaj demandoj" (Slike in vprašanja) in mi pošljite kopijo kakšne vaše rešitve.

2. Iz 2. lekcije v učbeniku na povezavi: http://www.antonmihelic.com/…/UCBENIK_Lernolibro%202010_ESP… rešite vajo C in mi pošljite rešitev.

Pri mojih objavah skušam FB-javnost spodbuditi tudi k uporabi razpoložljivih spletni esperantskih tečajev na e-portalu Lernu, Wikipedije na Google-u, Lingvopedije, esperantskih elektronskih knjig, učbenikov, časopisov, revij, biltenov…... Večkrat jih poskušam usmeriti na svojo spletno stran in na spletne strani UEA, EEU, ZES, esperantskih društev in drugih organizacij, ki so povezane z mednarodnim uveljavljanjem esperanta.

Posredujem različne e-naslove radijskih in TV-objav v esperantu.

Objave po navadi popestrim z raznimi osebnimi fotografijami in različnimi grafičnimi oznakami, s katerih je mogoče ugotavljati osnovno sporočilno vrednost s ciljem promocije gibanja za esperanto.

2.primer objave na FB: UČIMO SE ESPERANTA NA DALJAVO!

Možnosti so sledeče:

- naloge lahko pošljem po e-pošti, če mi pošljete vaš naslov, nato pa mi vi vrnete rešitve po isti poti; moj e-naslov: antonmhl@gmail.com;

- naloge lahko napišem na vašo FB-časovnico ali vam pošljem osebno sporočilo na FB in vi po isti poti odgovarjate,

- lahko vas uvrstim med moje skype-stike in lahko vadimo pogovorni esperanto oz. si pošiljamo skype-pisna sporočila; moje skype-ime je amihelic2,

- lahko se registrirate v slovenski verziji portala LERNU, na povezavi:http://sl.lernu.net/, nato pa lahko poiščete ustrezne tečaje s klikom na "tečaji"; lahko si dopisujemo po pošti na Lernu ali pa klepečemo v klepetalniku (tujmesagxilo),

-lahko rešujete naloge, ki jih bom tudi v bodoče javno objavljal na FB- profilu in na moji spletni strani www.antonmihelic.com, ki bo kmalu popolnoma prenovljena in v celoti namenjena gibanju za esperanto. Na teh medijih bom nadaljeval tudi z aktualnimi novostmi s področja esperanta.

Pričel sem tudi z nagovarjanjem »FB-javnosti« k uporabi »skype-a« za vajo ustnega komuniciranja in pravilne izgovarjave v esperantu. Nekateri redki v Sloveniji že kar nekaj časa dva krat tedensko, v dogovorjenem terminu, gostujemo v »klepetalniku« slovenskega e-portala Lernu in tako navezujemo prijateljske vezi z mnogimi esperantisti po svetu, ki uporabljajo ta zelo uporaben medij za utrjevanje esperanta, predvsem za splošno sporazumevanje ali pa celo za razpravo o kakšni posebej določeni temi.

To je le kratek prikaz ene od možnih različic učenja jezika in informiranja o esperantu »na daljavo«, ki lahko sicer v precejšnji meri nadomesti klasične oblike izobraževanja in obveščanja. Nikakor pa to ne more v celoti nadomestiti neposrednih prijateljskih druženj in učenja esperanta v živo, kajti le »živa« komunikacija ima pravo vrednost v krepitvi pripadnosti plemenitim idejam esperanta.

Anton Mihelič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava