Karnevalska ušesa (z receptom)
28.2.2015 | 09:00
V ponedeljek, 23. februarja, ko smo imeli gospodinjstvo, smo pripravili nekaj posebnega, zanimivega, slastnega in dišečega. Izvedeli smo, da bomo tokrat imeli pri pouku gospodinjstva dve gostji, in sicer mentorico, gospo Jano Milovanović, ter mentorico, gospo Evo Matarranz Carracedo. Vendar to še ni bilo vse. Oblilo nas je veselje, ko smo izvedeli, da je gospa Eva Španka.
Ko je vstopila v učilnico, smo jo si radovedno opazovali. Začela je govoriti in povedala nam je veliko o sebi. Živela je v španskem mestu Coruña. Coruña je velik zaliv oziroma polotok na Atlantskem oceanu. Podnebje je zelo primorsko. Jesen in zimo navadno spremljajo močni vetrovi in obilne padavine. Pogosto je oblačno, mraz in sneg sta redka. V poletnih mesecih je sončno, z občasnimi padavinami. Pomlad je običajno hladna. V preteklosti je bilo mesto pomembno v pomorski trgovini. Tamkajšnji prebivalci so se ukvarjali pretežno z ribolovom in solinarstvom, v zgodovini pa je mesto proizvajalo tekstil. Coruña je znana tudi po Jakobovi poti, ki je ena največjih romarskih poti v Evropi, po kateri vodijo školjke pokrovače. Ker smo jo gostili v pustem času, ki ima v našem mestu Kostanjevica na Krki posebno tradicijo, je gospa Eva z navdušenjem pripovedovala o tem, kako v njenem rodnem mestu poteka karneval. Tradicionalna pustna jed pri njih so karnevalska ušesa, po njihovo orellas de entroido. Pomagala nam je pri tem, da smo jih tudi učenci pripravili pri pouku gospodinjstva.
Za karnevalska ušesa potrebujemo naslednje sestavine:
- 600 g moke
- 2 jajci
- 18 žlic oljčnega olja
- 18 žlic mleka
- malo naribane limonine lupine.
Postopek priprave tega peciva je sledeč:
Vse sestavine zmešamo in dodamo toliko masla, da testo postane gladko, gnetljivo in masleno. Ko testo umesimo, ga pustimo počivati eno uro na hladnem. Nato testo razdelimo na manjše kepe. Vsako kepo posebej razvaljamo, da dobimo tanko testo. Cvremo na olju, dokler rahlo ne porjavi. Odcedimo na papirnati brisači in po okusu posujemo s sladkorjem v prahu.
Ker tudi jaz rada kuham, predvsem so moja strast različna peciva, sem zelo uživala ob pripravi te pustne sladice. Iskreno se zahvaljujemo društvu Terra Vera in učiteljici Jožici Čukajne za inovativno pomoč pri spoznavanju z različnimi postopki kuhanja in peke.
Pripravili:
Jana Bregar in Ajda-Lea Jakše, 6. razred
Osnovna šola Jožeta Gorjupa
Kostanjevica na Krki
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
Poroka na prvi pogled: Špela Gornik srečna z Borutom Peterlinom
pon, 29.4.2024
Recept: Jogurtovo pecivo s sadjem
ned, 28.4.2024
FOTO: Pohod po medvedovih stopinjah 2024
tor, 30.4.2024
Fižol malo drugače
ned, 28.4.2024
Denar in rit sta za skrit – pogovor s pisateljico in ilustratorjem
ned, 28.4.2024