DL: Pogojna za streljanje vsevprek

22.2.2015 | 12:15

Edvard Kostrevc in Matej Kovačič sta se morala na sodišču zagovarjati zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Edvard Kostrevc in Matej Kovačič sta se morala na sodišču zagovarjati zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

»65 let sem star in v življenju še nisem imel v rokah pištole. Kako naj torej streljam jaz?« je bil precej nejevoljen na novomeškem okrožnem sodišču Edvard Kostrevc z Mihovice pri Šentjerneju. Tudi njegov zet Matej Kovačič iz Dobruške vasi, ki je prišel na sodišče iz zapora, je bil odločen, da ni streljal on. Tudi on namreč še nikoli ni pritisnil na sprožilec pištole.

»Kako pa to, da so na vajinih rokah odkrili sledi strelca, kar so potrdili na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju?« je zanimalo sodnico Mojco Hode. 23. junija 2012 okoli pol enajstih zvečer je iz romskega naselja Mihovica odjeknilo več strelov. Krogle so menda letele po naselju in bližnjih poljih. Vsaj sedem nabojev je bilo izstreljenih in ena izmed Rominj se je počutila ogroženo, zato je poklicala policijo. Strah je bil pravzaprav upravičen, saj bi lahko imelo streljanje s pištolo kalibra 7,65 tudi usodne posledice, če bi krogla, ki je praktično do konca svojega dometa smrtno nevarna, koga zadela.

V naselje je takoj odšla patrulja, za njo še ena in možje v modrem so našli strelca. Po njihovih ugotovitvah sta bila to Edvard in Matej. Edvard je bil sicer nad ugotovitvijo policije vidno začuden, prav tako Matej, oba sta bila prepričana, da je nekdo na tleh pobral tulce in jih vrgel proti Edvardovi hiši in na pot pred hišo, da bi jima tako podtaknil dokaze, ni jima pa jasno, kako so na njune roke prišle sledi smodnika. Sta pa oba povedala, kdo je tisti, ki je streljal, šlo naj bi za Edvardove sosede, s katerimi so sprti.

Obtožena sta očitkov o povzročitvi splošne nevarnosti, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen od enega do osmih let. »Če dejanje priznate, predlagam pogojno kazen 7 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let,« je dejala tožilka Vesna Fink. Kovačič in Kostrevc sta sicer malce mrmrala, potem pa le dejala, da sprejmeta pogojno kazen, da se bosta le rešila nepotrebnega postopka. Sta pa sodišče zapustila vsaj malce zadovoljnejša, ker ju je sodnica oprostila stroškov postopka.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista, 20. novembra 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava