V novomeški knjižnici izdali knjigo o Janezu Krajcu

20.2.2015 | 09:30

V novomeški knjižnici izdali knjigo o Janezu Krajcu

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so v ponedeljek, 16.02.2015, ob 11. uri pripravili srečanje novinarjev z avtoricami knjige Janez Krajec - novomeški mojster črne umetnosti, ki jo je izdala Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Pred dvema letoma je 170. obletnica rojstva novomeškega tiskarja in založnika spodbudila Domoznanski oddelek Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto k zahtevnemu založniškemu projektu, ki ga je knjižnica v sodelovanju z bibliotekarko Marinko Cerinšek, Dolenjskim muzejem Novo mesto in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, v začetku letošnjega leta tudi uspešno zaključila.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je izdala vsebinsko bogato knjigo, ki na 100 straneh bralcu nudi vse razpoložljive in verodostojne podatke o tiskarju in založniku Janezu Krajcu. Kot je v svojem uvodnem govoru v knjigi zapisala urednica publikacije, bibliotekarka in vodja Domoznanskega oddelka v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto Darja Peperko Golob, govori knjiga o človeku, ki je od knjig in za knjige živel.

Janez Krajec (1843-1921), ki ga uvrščamo med najpomembnejše slovenske tiskarje 19. stoletja, je pustil močan pečat kulturnemu razvoju Novega mesta in Dolenjske. Zapustil nam je neprecenljivo dediščino, ki jo v Domoznanskem oddelku in posebnih zbirkah Boga Komelja hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. Pri vsem svojem delovanju je izhajal iz neizmerne naklonjenosti domačemu jeziku, deželi in ljudem. S svojim delom je poskrbel za porast bralne kulture med mladimi ter tudi starejšimi.

V Krajčevi delavnici je poleg njegovega najzahtevnejšega dela, ponatisa Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske, nastalo ogromno knjižnih in neknjižnih publikacij, ki so našle svoje mesto v skoraj vsakem slovenskem domu. V 80-ih letih 19. stoletja so sloveli njegovi stenski, žepni in praktični koledarji, poleg tiskovin za razne urade in šole je tiskal tudi nemška izvestja za novomeško gimnazijo itd. Tiskarno je leta 1901 prodal Tiskovnemu društvu iz Ljubljane.

Življenje in delo moža, katerega delež je neprecenljiv pri sooblikovanju novomeškega in dolenjskega kulturnega prostora, so predstavile urednica knjige, bibliotekarka Darja Peperko Golob, in avtorice prispevkov v knjigi Mateja Kambič, bibliotekarka iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Marinka Cerinšek, bibliotekarka iz Osnovne šole Frana Metelka Škocjan, Majda Pungerčar, kustosinja v Dolenjskem muzeju, in mag. Marinka Dražumerič, konservatorka v ZVKDS, OE Novo mesto.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto upajo, da bo tudi knjiga o Janezu Krajcu, tako kot so nekoč njegove publikacije, našla mesto v marsikaterem slovenskem domu.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

z-knj-01
z-knj-02
z-knj-04
z-knj-05

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava