Ekološki večer o zdravem in okolju prijaznem načinu prehranjevanja

30.1.2015 | 09:00

Ekološki večer o zdravem in okolju prijaznem načinu prehranjevanja

V sredo, 28.1., je na sedežu Zveze ekoloških gibanj v Krškem potekal sedmi posavski ekološki večer na temo »Zdrav in okolju prijazen način prehranjevanja«. Gost večera je bil vrhunski kuhar g. Damjan Golob. Predstavil je stare tradicionalne posavske jedi, ki jih je tudi ponudil za pokušino. Svetoval je, naj v kulinariki uporabljamo sveža lokalna sezonska živila, prav tako sveža zelišča, kot tudi meso. Če pa se odpravljamo nakupovati v trgovino, da moramo brati deklaracijo o izvoru oz. sledljivosti živil, ki sta po zakonu predpisana.

Poudaril je, da bi bilo potrebno povečati uporabo ajde, saj je kot žitarica preveč zapostavljena. Glede na to, da ne vsebuje glutena, je lažje prebavljiva in odlična zamenjava za pšenico. Prav tako je poudaril sezonsko kulinariko od kislega zelja do raznih enolončnic.

Spregovoril je tudi o tehnikah ponovne uporabe hrane, da pri tem hrana ne izgubi na kakovosti. Prvo in osnovno je načrtovanje jedilnika za en teden, kjer je natančno potrebno upoštevati število oseb ter hrano količinsko prilagoditi. Vendar se še vedno lahko zgodi, da nekaj hrane pri kosilu ali večerji ostane, zato nam je povedal določene recepte za ponovno uporabo le-te. Iz ostankov kruha lahko pripravimo veliko stvari, od kruhovih cmokov, drobtin pa do tradicionalne koroške hrenove juhe; iz rižote in testenin ob pravilni ohladitvi lahko naredimo razne solate, medtem ko določene enolončnice in fižol lahko tudi po pravilni ohladitvi zamrznemo.

Predstavil je tudi par tradicionalnih sezonskih sladic iz grozdja in jabolk.

Evropska komisija se zaveda problematike zavržene hrane in predlaga zavezo, da do leta 2025 zmanjšamo količino zavržene hrane na 30 odstotkov. Če bomo upoštevali nasvete predavatelja, bomo količino zavržene hrane zagotovo zmanjšali.

Zveza ekoloških gibanj Slovenije, regijski odbor za Posavje, poziva vse prebivalce Posavja, da se udeležijo »Posavskih ekoloških večerov« in s svojo prisotnostjo oddajo prispevek k bolj učinkovitemu varstvu okolja v Posavju.

Ekološki pozdrav!

Za zvezo ekoloških gibanj,
Sanja Rokvić, strokovna sodelavka

Galerija

z-hrana-01
z-hrana-02
z-hrana-03

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava