DL: Skupina Aklih - dolenjsko znanje prodira na zahod

24.1.2015 | 14:30

Ustvarjalno ekipo Aklih sestavljajo: Domen Gregorič iz Zabrdja, Jan Ravbar iz Novega mesta in Grega Logar z Mirne. (Foto: arhiv Aklih)

Ustvarjalno ekipo Aklih sestavljajo: Domen Gregorič iz Zabrdja, Jan Ravbar iz Novega mesta in Grega Logar z Mirne. (Foto: arhiv Aklih)

3D tiskalnik je uporaben pripomoček mladih oblikovalcev. (Foto: J. A.)

3D tiskalnik je uporaben pripomoček mladih oblikovalcev. (Foto: J. A.)

Skupina mladih ustvarjalcev s področja oblikovanja in inženirstva Aklih, ki ustvarja v Zabrdju, je na nedavnem sejmu Ambient v Ljubljani za svojo urbano opremo Moment in 3D izdelke prejela nagradi Top pet in Top ideja. Mladi diplomanti industrijskega oblikovanja in fakultete za elektrotehniko pravijo, da v kratkem načrtujejo ustanovitev podjetja, ki bo razvijalo tehnološko in oblikovno inovativne izdelke.

Domen Gregorič iz Zabrdja, Jan Ravbar iz Novega mesta in Grega Logar z Mirne so stalni člani omenjene skupine. Na prvi pogled so to povsem običajni fantje sredi 20 let, ki podobno kot njihovi vrstniki razmišljajo o svoji prihodnosti, zaposlitvi. Vendarle se od večine razlikujejo po tem, da ne tarnajo, da služb ni, temveč so začeli oblikovati lastne izdelke, za katere resne kupce sicer še iščejo, zato doslej tudi še ni bilo potrebe po tem, da bi se uradno registrirali. Kot rečeno, so prišli do točke, ko je ustanovitev podjetja neizogibna, saj so tik pred tem, da začno tržiti.

»Ime Aklih bomo ohranili, hoteli smo namreč, da bo slovensko in da se bo dobro slišalo tudi v tujih jezikih. Poskusili smo, kako ga preberejo Francozi, Španci, Italijani in drugi, ker ni bilo težav, bomo ostali pri njem,« pove Gregorič.

Delajo v Zabrdju, kjer so nastale prve ideje, ki so jih začeli preizkušati, jih dopolnjevati, tiskati s 3D tiskalnikom. V sodelovanju s podjetjem Povše Metal iz Šentruperta je nastala inovativna urbana oprema, ki nosi ime Moment, njene linije so preproste, a oprema ponuja veliko več, kot bi si kdo upal pričakovati na primer od ulične svetilke, klopi, korita za rože, stojala za kolesa, avtobusnega postajališča.

Ravbar je pojasnil, da imajo njihovi izdelki vgrajene LED luči, senzorje za spreminjanje barve in jakosti svetlobe. »Elektro elementi se lahko med seboj povežejo, to pomeni, da lahko na vseh izdelkih hkrati samo z dotikom spremenimo barvo, obstaja tudi možnost dodatkov, kot so brezžične povezave in elektrika.«

V praksi to pomeni, da če bi sedli na njihovo klop, bi na njej lahko polnili telefon, se povezali z internetom, poleg tega bi lahko z dotikom spremenili moč in barvo svetlobe. Gre za popolne novosti pri nas, v zahodni Evropi, kamor si želijo prodreti, in kjer so jih že opazili, pa je trg urbane opreme bolj razvit, predvsem oblikovno in funkcionalno, so pa ti fantje v segmentu pametnih elementov preskočili tudi njihove izdelke.

»Izhodiščna ideja je bila, da dnevno sobo preselimo na prosto, da javni prostor, kakršen je denimo park, naredimo delno zaseben, ko tam poslušamo glasbo, se prek Wi-Fija povežemo z internetom, si izbiramo barve,« pojasni Gregorič.

Zelo zanimive so njihove svetilke in zvočniki, ki so jih izdelali s pomočjo 3D tiskalnika, pritrditi jih je moč na strop ali steno, lahko pa bi jih imeli tudi na mizi, pri čemer predhodna električna napeljava sploh ni potrebna.

Fantje so poudarili, da brez podpore staršev ne bi mogli razvijati svojih idej, ki se rojevajo z delom. Veliko so se naučili tudi v tujini, saj spremljajo dogajanje na Nizozemskem, v Italiji, Nemčiji in drugod. »Nekateri hodijo na morje in smučat, mi pa po sejmih,« so povedali.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 23. oktobra 2014

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava