Zveza Romov za Dolenjsko: Kamp prikolice so za na morje, za zimo ne

22.1.2015 | 12:05

ZRzD: Naši otroci tako nikoli ne bodo odvetniki, zdravniki ... (foto: arhiv; L. M.)

ZRzD: Naši otroci tako nikoli ne bodo odvetniki, zdravniki ... (foto: arhiv; L. M.)

Odbor za notranje zadeve je včeraj, 21. 1. 2015, obravnaval poročilo Vlade RS o položaju romske manjšine. Seje so se udeležili tudi predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko, in sicer Dušica Balažek, podpredsednica Zveze, Liljana Tudija, sekretarka Zveze, in Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko. Slednji je opozoril, da še vedno ni ustanovljena vladna komisija za zaščito romske skupnosti in da številni Romi živijo človeka nedostojno življenje, še posebej v jugovzhodnem delu države.

»Danes Odbor obravnava poročilo Vlade RS o položaju romske manjšine. Vse lepo in prav, če ne bi poročilo obravnavalo leto 2013. Danes se piše leto 2015, vladna komisija za zaščito romske skupnosti ni ustanovljena, zakonski okvir ostaja isti, posledice pa tudi.Poročilo mirno spregleda leto 2014, ko se je zaostrila in nato vsaj začasno razrešila situacija v Dobruški vasi, v občini Škocjan. Prisilnih izselitev vsaj tokrat ni bilo - še vedno pa ne vemo, kaj bo z Romi konec novembra 2016, ko naj bi bili vsi razvojni projekti občine končani. Danes zahtevamo odgovor na to vprašanje. Na drugi strani pa so številni Romi, ki živijo ... poglejte, kamp prikolice so v redu za na morje. Za zimo pač ne. To najdete marsikje: v Novem mestu, Črnomlju, torej v Brezju/Žabjaku, Lokvah in še kje. Je to naša država, v kateri želimo vzgajati otroke?

Potrebujemo odločen poseg države z enim samim ciljem: dati Romom in večini možnost sobivanja. Brez pomoči, iskrene pomoči, nam ne bo uspelo. Začeti moramo z vodo, elektriko, domovi, na tej podlagi pa izgraditi izobraževanje, socialne ukrepe in zaposlovanje, vključno s samozaposlovanjem. Če hočete, da sem neposreden: od napredka Romov bodo imeli največjo korist Slovenci. Zakaj nam torej ne pomagate? Zakaj lahko v Murski Soboti začnejo razmišljati o optičnem omrežju za Rome, v Novem mestu pa ni mogoče popiti niti kozarca vode v marsikaterem domu? Tako naši otroci nikoli ne bodo odvetniki, zdravnice, piloti ... poslanci ... ministrice ..., vedno bodo samo Romi, ki bodo na proslavah lahko peli in plesali,« je med drugim dejal Miklič.

V razpravi je še opozoril, da v vseh novomeških romskih naseljih najdemo Rome, ki so pripravljeni odkupiti zemljišča, na katerem imajo postavljene stanovanjske objekte in da je dosežen napredek v posameznih občinah, predvsem tam, kjer so župani na volitvah zmagali na račun Romov. Dotaknil se je tudi največjega naselja v Mestni občini Novo mesto, tj. Žabjaka. Vprašal se je, zakaj ne pride do prenosa lastništva zemljišč na lokalno skupnost in opozoril, da v tem naselju najdemo številne romske družine brez vode in elektrike, pa tudi družine, ki bi kupili zemljišča v tem naselju.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič se je dotaknil tudi krovne romske organizacije - Sveta romske skupnosti Republike Slovenije. Menil je, da Svet romske skupnosti ne izkorišča svoje pristojnosti in da je sestava pisana na kožo prekmurskih Romov.

 Zveza Romov za Dolenjsko

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (10)

22.1.2015Oceni butec&butec 

Seveda ne bojo odvetniki ali sodniki, za take poklice je treba v šolo hodit.

22.1.2015Oceni dolenjka 

Še vedno so Romi, ki ne pošiljajo redno svojih otrok v šolo in še vedno so Romi, ki rajši kot knjigo, kupijo otroku karkoli, s čimer se bo postavil. Tudi jaz sem se kopala v lavorju, smela prižgati edino luč doma, delati in v prostem času se čiti. Pa sem vseno zaključila faks. Mpji starši so bili veseli mojih uspehov. Koliko denarja je bilo namenjenega doslej za šolanje Romov, rezultati pa so zelo, zelo majhni- v 60 letih.

22.1.2015Oceni opazovalec 

@butec&butec pravo ime imaš. Otroke nima kdo vzgajat. Ti njihovi otroci bodo isti kot ti Romi katere je zdavnaj čas povozil. Pomagati je potrebno otrokom, da bodo imeli svoj poklic. Delavno sposobni Romi pa naj zaslužojo tisto kar potrabijo. Slovenci bomo imeli probleme s temi ljudmi še stoletja, če se otroci ne bodo civilizirali. Razumeš butec?

22.1.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Janez 

@dolenjka čestitam ti za uspeh. Za razliko od Romskih otrok imaš starše ki so te vzgajali in vzpodbujali. Denar za šolanje Romov res ni pravilno porabljen.

23.1.2015+3     + (3)     – (0)     Oceni vika lozar 

Priznati je potrebno, da Zveza Romov za Dolenjsko prav razmišlja in upamo, da bo ta razmislek o svojem položaju prenesla tudi na svojo skupnost v smislu, da si moraš vsaj nekaj sam pomagat, pa ti bo tudi bog pomagal. Tudi v Prekmurju so se stvari začele obračati na bolje, ko so Romi pričeli sami pri sebi razčiščevati in niso samo čakali, da jim bo dal nekdo nekaj. Prvo in prvo, obvezno redno šolanje otrok! Ni izgovorov in v praksi se to izvaja samo polovično, vse je v rokah volje romskih staršev. Pomislimo, kaj bi se zgodilo ostalim, če svojih otrok ne bi pošiljali v šole. Pri takih in še pri kakšnih stvareh ne sme biti argument "etnična manjšina" in to se bi v prvi vrsti morali zavedati v tej naši skupnosti.

23.1.2015Oceni stane 

pustite rome/cigane naj živijo kot jim paše. kaj bi jim vsiljevali naš način življenja, ki je ena sama beda.

23.1.2015Oceni stane 

pa nehajte govoriti, da jim mi dajemo denar. njih in nas hrani in oblači ostali svet. od kje pa imamo pufov že za tri generacije vnaprej. veliko več porabimo kot ustvarimo.

23.1.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni taja 

Opazovalec, nimaš glih prav. Je treba pomagat, se jim pomaga že kar nekaj generacijam, oni pa še vedno po svoje, dobivajo od sociale več denarja kot jaz, pa moj otrok MORA HODIT V ŠOLO, kje bom dobila denar, ne briga nobenga. Pa da ne bo pomote, nimam nič proti njim, le žal se dela velikokrat krivica nam, ne njim, sploh pri obveznostih, sej praviče znajo na pamet.

23.1.2015Oceni rigobert 

@stane- tako je.. mi smo žrtve socializma ki nam je uničil preteklost, nam uničuje sedanjost in tudi prihodnost...

24.1.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni pripomba 

Samo v "socializmu" je bil na tem področju red. Ni bilo toliko kriminala. Problem bo čedalje večja nataliteta. Tega pa se nihče ne dotakne. Bog ne daj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava