Danes na brežiški grad! Na vas čakajo Božiček, koledniki in celo Adam Bohorič

21.12.2014 | 09:00

Ste že stopili pod palico “Vile dobrih želja”? (Foto: Nataša Kalin)

Ste že stopili pod palico “Vile dobrih želja”? (Foto: Nataša Kalin)

Na grajskem dvorišču bo zopet veselo. (Foto: Nataša Kalin)

Na grajskem dvorišču bo zopet veselo. (Foto: Nataša Kalin)

V okviru dogajanja “Brežice, moje praznično mesto” bodo tudi to nedeljo Brežice oživele v svoji decembrski podobi in prešernem vzdušju. Na brežiškem gradu bo tudi tokrat izjemno veselo, v svojo družbo pa vas vabijo tako decembrski dobri mož in koledniki kot tudi pester spremljevalni program. Od 16. uri se pričenja Praznična tržnica, kjer boste lahko izbrali izvirna božična darila in se okrepčali z decembrskimi napitki. Seveda pa bo največ pozornosti pritegnil prihod Božička in slavnih prebivalcev mesta Krško in Posavja. Med stojnicami in na samem gradu bodo obiskovalci lahko "srečali" Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina, Janeza Vajkarda Valvasorja in njegovo ženo Ano Maksimilo, Josipino Hočevar in Ano Schmidinger Romih, … Ob 18. uri pa bo na vrsti Ognjena predstava v izvedbi Kulturnega društva Vitezi Belega Volka, kjer boste lahko uživali v zloglasni plesni igri z ognjem.

Znova pa je napočil čas, ko se bodo po brežiških ulicah sprehodili koledniki in prebudili praznično pesem. Z nami bodo koledniki iz Bušeče vasi, ki delujejo že 17 let. Janez Hribar, Franc Zorko, Franc Zakšek, Stanko Vegelj in Franc Pavlovič z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, čez ter prvim in drugim basom, ohranjajo večglasno fantovsko petje svojega kraja in bližnje okolice. Koledovanje bomo ob 17. uri pričeli izpred cervke Sv. Roka, po poti pa se ustavili pri brežiških gostinskih ponudniki, stopili pod palico “Vile dobrih želja” in se sladkali z brežiškimi piškoti, … Sprehod skozi staro mestno jedro bomo zaključili kje drugje kot na grajskem dvorišču in tako sklenili izjemno nedeljsko dogajanje. Tržnica bo svoja vrata zaprla ob 20. uri.

16:00 - 20:00 Praznična tržnica (grajsko dvorišče)

17:00 - 19:00 Decembrsko koledovanje - pohod s postanki v starem mestnem jedru (pričetek pri cerkvi Sv. Roka, zaključek na grajskem dvorišču)

17:00 - 18:00 Delavnica izdelovanja lesenih obeskov z viteškimi motivi (Posavski muzej Brežice)

18:00 Ognjena predstava KD Vitezi Belega Volka (grajsko dvorišče)

S. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava