DL: Velikanke - 800-kilogramska buča rekordna

10.12.2014 | 14:45

Lovro ima na svoji buči sedež. Njegova lepotica tehta že skoraj 700 kilogramov. (Foto: J. A.)

Lovro ima na svoji buči sedež. Njegova lepotica tehta že skoraj 700 kilogramov. (Foto: J. A.)

Z bučami se je najprej ukvarjal Janko, zdaj pa se jim posveča vsa družina. (Foto: J. A.)

Z bučami se je najprej ukvarjal Janko, zdaj pa se jim posveča vsa družina. (Foto: J. A.)

Nina je pred dvema letoma odprla vrtnarstvo, trenutno ima v ponudbi mačehe, trajnice, grmičke, kmalu pa bo imela tudi jesensko reso. (Foto: J. A.)

Nina je pred dvema letoma odprla vrtnarstvo, trenutno ima v ponudbi mačehe, trajnice, grmičke, kmalu pa bo imela tudi jesensko reso. (Foto: J. A.)

Na Veliki Ševnici pri Trebnjem Janko Lovše s svojo družino zadnjih pet let goji buče velikanke, letošnja letina bo rekordna, ena od njih ima že zdaj blizu 700 kilogramov, druga pa 140 manj. »Najprej je bolj slabo kazalo, hladno vreme bučam ni ustrezalo, sem mislil, da ne bo nič in bom ostal pri rekordu iz leta 2011, ko sem pridelal 560-kilogramsko bučo,« je povedal Lovše, ki je spomladi na prosto posadil tri sadike, v družini so se dogovorili, da je ena njegova, drugi dve pa od sinov, danes največja pripada starejšemu sinu Lovru, druga mlajšemu Filipu. Jankovo bučo so morali kmalu odstraniti, ker ni uspevala, a nič zato, saj preostali dve res lepo napredujeta.

»Zagotovo bomo tekmovali na slovenskem tekmovanju v Mozirskem gaju konec septembra, nisem se pa še čisto odločil, ali bomo eno peljali direktno na avstrijsko prvenstvo teden dni kasneje,« izvemo. Lovšetovi so zadnja leta nepremagljivi zmagovalci slovenskega tekmovanja, po njihovi zaslugi so ga organizatorji celo certificirali. Ker družina iz Ševnice velja za najbolj izkušeno na področju buč velikank pri nas, to pomeni, da k njim po seme in nasvete prihajajo z vseh koncev.

»V Sloveniji nas je med 20 in 25 bučmanov, gojitelji buč si namreč rečemo kar bučmani, na Dolenjskem nas je pet,« pove Janko, ki je le tošnje seme spet naročil v Ameriki, po tem pa sadike oprašil sam.

Janko in njegova soproga Nina Lovše nista le strastna gojitelja buč, že vrsto let se ukvarjata tudi s pridelavo druge zelenjave in njun hobi je prerasel v podjetništvo, saj je Nina pred dvema letoma odprla vrtnarstvo. »Sadike buč velikank tako stranke lahko kupijo v vrtnariji, spomladi prodajam sadike domače zelenjave, balkonsko cvetje, imam tudi trajnice, grmičevje, jagodičevje, jeseni pa mačehe in reso. Vrtnarjenje je bila najprej Jankova strast, potem je navdušil še mene, zdaj smo pa na vrtu vsi, tudi sinova sodelujeta,« pove Nina.

V prihodnjih tednih je glavna skrb Lovšetovih, da se bosta njihovi dve buči velikanki dobro počutili in lepo rasli, vsak dan namreč pridobita še po 12 do 14 kilogramov. Ko vprašamo, kako bodo 800-kilogramsko bučo odpeljali na tekmovanje, Janko pove, da o tem še razmišlja, kajti njegov prvotni načrt, da bodo to storili s kombijem, je zaradi prevelikega obsega največje buče postal neizvedljiv. »Verjetno jo bomo naložili na kakšen poltovornjak, pri tem delu pa vedno pomaga sosed s strojem, ima vilice in bučo z njimi dvigne, ročno ne bi šlo,« pojasni.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista, 11. septembra 2014

(Pripis uredništva: Lovšetovi so nato na slovenskem tekmovanju v Mozirskem gaju zmagali z manjšo bučo, ki je tehtala 657 kilogramov. Večja buča je z 794,5 kilograma zmagala v Avstriji, z njo so šli teden dni kasneje še na evropsko tekmovanje in tam zasedli tretje mesto. Čestitamo:))

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava