Kresovci drevi vabijo na "Delaj, delaj dekle pušelc"

29.11.2014 | 09:30

Mladi kresovci (foto: arhiv)

Mladi kresovci (foto: arhiv)

Člani Folklornega društva Kres se že 39 let trudijo, da bi ohranili ljudsko izročilo v čimmanj potvorjeni obliki in na dostojni ravni. Sproščeni aplavzi na nastopih, mnoga priznanja in pohvalne ocene strokovnjakov so nagrada za njihovo vztrajno delo.

Preden vstopijo v jubilejno leto, tako za društvo kot za Novo mesto (FD Kres bo v letu 2015 praznoval 40-obletnico, Novo mesto pa 650-obletnico), želijo svoje gledalce in ljubitelje folklore razveseliti še z enim koncertom. Kot že vsa leta od nastanka društva, bodo že skoraj tradicionalno ob koncu leta pripravili koncert, kjer se bodo predstavile vse njihove sekcije. V 100 minutnem programu bodo gledalci lahko uživali v rajalnih igrah njihovih najmlajših članov, po odru bodo poskakovali otroci, zaplesali novinci, vodilna skupina bo razgrela oder, zažvrgoleli bodo pevci ljudskih pesmi ... Še nobenega koncerta niso izpustili njihovi veterani, tako mlajši kot starejši, ki so to le po stažu, sicer pa mladi po srcu, saj še vedno plešejo, pojejo in vzgajajo mlade, nekateri že vseh 39 let. Nikakor ne bo dolgočasno, saj bodo med nastopi zaigrali tudi tamburaši Folklornega društva, poleg vseh naštetih skupin pa bodo kot gostje nastopili še prijatelji iz Folklorne skupine Razor iz Tolmina.

V pregledu dogajanja v zadnjem letu bodo kresovci prikazali dolenjske, goričke, štajerske in belokranjske plese, gostje pa še goriške plese in plese Zgornjega Posočja.

Koncert, ki bo v soboto, 29. novembra 2014, bodo ob 19.00 pričeli tamburaši s pesmijo "Delaj, delaj dekle pušelc", po kateri je dobil letni koncert tudi ime.

Vljudno vabljeni

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava