V RIC-u že drugo leto aktivnosti tedna Centra medgeneracijskega učenja

28.11.2014 | 08:45

V RIC-u že drugo leto aktivnosti tedna Centra medgeneracijskega učenja
V RIC-u že drugo leto aktivnosti tedna Centra medgeneracijskega učenja

Od ponedeljka do ponedeljka, od 17. do 24. 11. 2014, je RIC Novo mesto pripravil dogodke medgeneracijskega učenja in prenašanja znanj s starejših na mlajše ter učenje starejših generacij od mladih v okviru Centra medgeneracijskega učenja.

Lanska pilotna izvedba z letošnjim tednom postaja stalnica v ponudbi RIC-a Novo mesto, ki v sodelovanju z mnogimi različnimi izvajalci in za raznovrstne ciljne skupine izvaja aktivnosti medgeneracijskega učenja. K projektu in izvedbi tedna CMU 2014, ki ga koordinira RIC Novo mesto, so se tokrat pridružili naslednji partnerji: Vrtec Pedenjped Novo mesto, Osnovna šola Bršljin, Ekonomska šola Novo mesto, Varstveno delovni center Novo mesto, Romsko društvo Romano Veseli, Društvo kmečkih žena Novo mesto in Plesni klub Novo mesto.

Aktivnosti Centra medgeneracijskega učenja so potekale ob finančni podpori Mestne občine Novo mesto, ki je kot ustanoviteljica RIC-a Novo mesto prevzela tudi pokroviteljstvo tedna CMU 2014.

Tudi letos smo v CMU povabili prav vse generacije, od najmlajših v vrtcu, učencev v osnovni šoli, srednješolcev, mladih PUM-ovcev in študentov, do srednje generacije in starejših udeležencev. Vključene ciljne skupine pa so bile še bolj raznovrstne, saj smo vključili priseljence in tujce, otroke in mladino, podeželske ženske in osebe s posebnimi potrebami, Rome in manj izobražene, brezposelne in aktivne zaposlene, pa tudi upokojene člane Univerze za 3. življenjsko obdobje in dejavna društva z različnih področij. Dogodki so vključevali predavanja in pogovore, praktične delavnice in demonstracije, izkustveno učenje in medsebojno pomoč.

V tednu CMU je bilo vključenih preko 250 udeležencev, razna znanja, informacije in izkušnje je medgeneracijsko prenašalo 35 mentorjev – izvajalcev in prostovoljcev, izpeljali pa so več kot 40 šolskih ur učenja različnih vsebin. Različne generacije in številni udeleženci so plesali, ročno ustvarjali iz gline, volne in blaga. Nekateri so se računalniško izpopolnjevali preko interneta in v programu Prezi, drugi pa bogatili svoje jezikovno znanje za komunikacijo v angleščini in slovenščini. Šolarke so spekle slastne medenjake z orehi različnih oblik, kokosove »bitleze« in pogačo s skuto, ki bolj spominja na cvet kot na kruh. Študentje Višje strokovne šole so nas popeljali po Evropi, točneje na Tenerife v Španiji, v Veliko Britanijo in na Portugalsko. S Slovensko filantropijo pa se bomo v prihodnjih dneh srečali tudi s prostovoljskim delom, ki veliko prispeva in tudi omogoča medgeneracijsko povezovanje.

Izkušnje udeležencev in mentorjev so pozitivne, odzvali so se z novimi predlogi vsebin ter s pohvalami izvajalcem in organizaciji dogodkov. Izjemen prispevek vseh sodelujočih pri izvedbi vsebin Centra medgeneracijskega učenja je omogočil uresničevanje načela vseživljenjskega učenja, ki mu sledimo s svojimi udeleženci, sodelavci in partnerji tudi zaposleni v RIC-u Novo mesto. Priložnosti za učenje in bogatenje lastnega znanja in izkušenj je mnogo, le izbrati jih je potrebno, ko so nam ponujene.

RIC Novo mesto

Galerija

Koristne ročne spretnosti
Peka_krašenje medenjakov
Plesni ringa raja_Vrtec Cepetavček
Potuj po EU_udeleženci
Prezi_medgeneracijsko učenje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava