Koncert Zagriških fantov v Šentlovrencu

26.11.2014 | 10:00

Koncert Zagriških fantov v Šentlovrencu
Koncert Zagriških fantov v Šentlovrencu

Zagriški fantje, kot se imenuje moški pevski zbor, ki domuje v Šentlovrencu, so imeli letos ponovno ali pač že tradicionalni letni koncert v domačem kraju, na katerem so kot gostje sodelovali še učenci POŠ Šentlovrenc in ljudske pevke Šmarjetke iz Šmarjete.

Zbor deluje pod okriljem tamkajšnjega KUD Marije Kmetove. Ime zbora so si nadeli že pred davnimi leti, ko so se začeli dobivati dobivali fantje in možje, tamkajšnji vinogradniki, ki so radi prepevali, v zidanicah v vinogradniškem Zagriču.

Zagrič je kraj med Dolnjim vrhom in Razborami, pri Primskovem, kjer je nekdaj stal tudi gradič Grič (Gritsch). Gradič je upodobil in opisal celo Valvazor, danes pa na tem prostoru stoji lovska koča.

Ustanovitelj in njihov dolgoletni zborovodja je bil Darko Bregar, Šentlovrenčan, razgledan in človek širokega znanja, ljubiteljski zborovodja, skladatelj in tekstopisec, pred II. vojno gostinec in trgovec, s končano meščansko šolo. Po vojni tudi nosilec odgovornih nalog v zadrugi in kraju samem. Zelo znana in ugledna je bila tudi njegova žena Silva, ki je bila vso aktivno dobo učiteljica v Šentlovrencu.

Dolgo so Zagriški fantje peli v glavnem zgolj za svojo zabavo. Danes imajo številne koncerte ter javne nastope v širšem prostoru Dolenjske. Zgolj za ilustracijo: med drugim ob različnih priložnostih pojejo tudi v domovih starejših občanov.

Že več let zbor sedaj vodi Lado Stopar iz Čateža, ki je zbor popeljal v lepo sozvočje, kar je znalo občinstvo ceniti in jih je nagradilo z velikim aplavzom.

Na svoj letni koncert so k sodelovanju povabili še domači zborček Podružnične šole Šentlovrenc (v sestavi OŠ Trebnje), pod vodstvom učitelja Uroša Primca. Ta šola je v preteklih letih dosegla nekatere pomembne uspehe na glasbenem in gledališkem, torej kulturnem področju. Ti uspehi med drugim pritrjujejo že zdavnaj znanim dejstvom, da je lahko majhna šola zelo uspešna šola, njihovi učenci pa dobivajo v njej dobro osnovo za nadaljnje šolanje.

Sodelovale so še Šmarjetke, pevke ljudskih pesmi, ki prihajajo iz kraja z enakim imenom, torej iz Šmarjete. Zbor delujejo pa pod okriljem Društva podeželskih žensk Šmarjeta. Njihovo petje je bilo tako na koncertu kot tudi po njem navdušujoče. Občinstvo jih je zaradi njihovega zavzetega ohranjanja kulturne dediščine in tradicije zelo lepo sprejelo.

Brane Praznik

Galerija

t-zagriski-01
t-zagriski-02
t-zagriski-03
t-zagriski-04

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava