DL: Slastna domača orehova jedrca
23.11.2014 | 15:30
Jožica Perme na ekološki tržnici poleg orehovih jedrc prodaja tudi pirino moko, saj od poljščin največ sejejo piro, pa še koruzo, krmni grah in krompir, na stojnici pa ponuja tudi jajca in cviček iz ekološko pridelanega grozdja. (Foto: L. M.)
Pri Permetovih, skoraj v centru Šmarjete, ki so imeli nekoč živinorejsko kmetijo, so se leta 2000 odločili za ekološko kmetovanje, za kar so tri leta pozneje pridobili tudi certifikat, ki ga ohranjajo. Kot pravi gospodinja Jožica, so izbrali ekološko smer, »ker nam količina pridelka ni bila na prvem mestu,« poudarja.
Mož Polde hodi v službo, Jožica, ki je bila nekoč zaposlena kot prodajalka, se je ob štirih otrocih in obilnem delu na kmetiji brez težav odločila, da bo doma. Kot ugotavljata, sta storila prav, saj zase pridelajo vse in tudi kaj prodajo, življenje pa gotovo teče bolj mirno, kot če bi vsak dan še gospodinja hitela v službo. Veliko pa je vredno tudi, da je kosilo na mizi, ko pridejo otroci domov, in je vse urejeno.
Glavna dejavnost na Permetovi kmetiji, ki obsega šest hektarov obdelovalnih površin, so orehi. Kot pravi Jožica, so imeli dosti travnikov na bolj hribovitem terenu, ki so bili za obdelavo težji, pa so se odločili zasaditi orehe. To so počeli večkrat, zadnjo skupino predlani. Na treh hektarih imajo tako zasejanih 350 sadik. S pridelkom so v glavnem zadovoljni, čeprav gre lahko hitro kaj tudi narobe – leta 2009 jim je veliko škode naredila toča, pred dvema letoma so se ubadali z »muho«. Pomembno delo spomladi je rez, kjer je glavni strokovnjak mož Leopold, sicer pa je največ dela jeseni s pobiranjem orehov, ko poleg otrok (Katje, ki obiskuje elektro fakulteto, Jake, ki hodi na biotehnično gimnazijo, osnovnošolca Tomaža in petletnega Luke) priskočijo na pomoč tudi sorodniki.
Permetovi imajo že nekaj let svojo sušilnico, tako da so orehi pravilno posušeni. Kot pravi Jožica, ki orehova jedrca prodaja na domu ter na ekološki tržnici v Novem mestu, orehe tre sproti, ko ve, da bodo šli v prodajo, da so res sveži. Mnogo strank se vrača, ker cenijo dober pridelek.
Kot pravi Dolenjci imajo Permetovi tudi vinograd, v Mevcih. Zasajenih imajo okrog 450 trt, v glavnem sort za cviček, za katerega so že dobili tudi zlata priznanja na ocenjevanjih. Velik izziv jim je ekološka pridelava grozdja in na tem področju so eni redkih, ki vztrajajo.
Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista, 21. avgusta 2014
L. Markelj
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
Irena Yebuah Tiran: Moža spoznala že v osnovni šoli
pet, 26.4.2024
DL: Novosti na kmetiji Karlovček - Jabolka brez ostankov škropiv
čet, 25.4.2024
Magnifico jo išče že 30 let: Katera je rekla ''Magnifico, I love you?''
pet, 26.4.2024
Srečanje upokojenih članov SVIZ OO Novo mesto
čet, 25.4.2024
DL: Nasmejane novomeške 'kabinetke'
pet, 26.4.2024