Laibach na turneji po Sloveniji: Napravimo to deželo spet sproščeno!

20.11.2014 | 12:45

Laibach na turneji po Sloveniji: Napravimo to deželo spet sproščeno!
Foto: Maja Slavec

Foto: Maja Slavec

Skupina Laibach bo turnejo po Sloveniji z naslovom Napravimo to deželo spet sproščeno! v petek (21.11.) uvedla s koncertom v novomeškem Anton Podbevšek Teatru. V sklopu turneje bo zasedba nastopila še v gledališčih v Mariboru, Novi Gorici in Celju ter v GKD Lendava. Razprodanemu terminu v Novi Gorici so dodali novega.

Na petkovem koncertu bo mogoče prisluhniti skladbam z zadnjega albuma Spectre, starejšim pesmim in nekaj priredbam, med katerimi bosta med drugim pesem Boba Dylana in Sergea Gainsbourga. Skupina Laibach je doslej v Novem mestu nastopila le enkrat, in sicer leta 2008, ravno tako v Anton Podbevšek Teatru.

Za nastope po slovenskih gledališčih so se v skupini odločili, ker menijo, da je skupina prerasla klubske nastope in ker ne sodijo med zabavljače. Hkrati iščejo tudi pristnejši stik s svojim občinstvom, so povedali na nedavni novinarski konferenci.

Na turnejo se Laibach podajajo z željo, "da temni oblaki ne obvisijo nad nami kot svinčene uteži", so zapisali v PR Agenciji Antonov in dodali: "V teh mizernih časih, ko je narava tudi v Sloveniji napovedala vojno človeški malomarnosti in oholosti, neusmiljena ekonomija pa duše sili v migracijo, Laibach poziva k odgovornosti, poziva k dostojanstvu in pameti, predvsem pa kliče k sproščenosti."

Pred kratkim je zasedba nastopila na poljskem festivalu SoundEdit '14, v Rusiji pa so prepovedali njihova koncerta v Moskvi in St. Petersburgu. Kot razlog so navedli čaščenje hudiča s predelavo skladbe Sympathy for the Devil skupine Rolling Stones. Navdih za skladbo je bila knjiga Mojster in Margareta ruskega avtorja Mihaila Bulgakova.

Skupina je bila ustanovljena leta 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega militantnega klasicizma in elektronske glasbe.

Zasedba, ki že več kot 30 let nastavlja ogledalo družbi in je največji slovenski glasbeni izvozni produkt, ima letos za seboj že več kot 40 koncertov, med drugim v Moskvi, Londonu, Berlinu in Parizu. Nedavno je objavila tudi novi videospot za skladbo Bossanova z letošnjega albuma.

Maja prihodnje leto se bo glasbeni kolektiv odpravil na daljšo turnejo po Združenih državah Amerike, Kanadi in Mehiki, morda bodo obiskali tudi severnokorejski Pjongjang.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava