DL: Prvi apartma v Kočevskem rogu

9.11.2014 | 11:30

V Zavodu Nesseltal Koprivnik so pred kratkim začeli ponujati obiskovalcem tudi prenočišča, kot pravi direktor Matjaž Matko (na fotografiji z letošnjih Medenih dni v Kočevju, kjer so predstavili celotno ponudbo zavoda), bodo zdajšnjim šestim posteljam že prihodnje leto dodali še nekaj novih. (Foto: M. L.-S.)

V Zavodu Nesseltal Koprivnik so pred kratkim začeli ponujati obiskovalcem tudi prenočišča, kot pravi direktor Matjaž Matko (na fotografiji z letošnjih Medenih dni v Kočevju, kjer so predstavili celotno ponudbo zavoda), bodo zdajšnjim šestim posteljam že prihodnje leto dodali še nekaj novih. (Foto: M. L.-S.)

Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik je nizu svojih dejavnosti dodal še eno: ponudbo prenočitev. »Uradno je to prvi apartma v Kočevskem rogu,« pravi direktor zavoda Matjaž Matko o apartmaju, s katerim je Koprivnik spet dobil prenočitvene zmogljivosti, in sicer v stavbi, v kateri so nekoč že prenočevali gosti.

Leta 2008 ustanovljen Zavod Nesseltal Koprivnik, ki je vedno bolj prepoznaven po ponudbi domačih sadnih sokov, kisov in solatnih prelivov, se ponaša z Etnološko zbirko Kočevarjev, pri njih je mogoče videti tudi fotografsko dediščino Kočevarjev, v prizadevanjih za ohranjanje dediščine pa skrbijo tudi za stavbno dediščino Koprivnika. Tako so že pred časom kupili spomeniško zaščiteno secesijsko hišo, v kateri je imel kočevski Nemec Richard Schneller, trgovec in lesni manipulant, v letih med 1930 in 1940 trgovino, v zgornjih nadstropjih pa tudi sobe, ki jih je oddajal t. i. Amerikancem, kot so rekli Kočevarjem, ki so prišli na obisk v Koprivnik.

Ker Zavod Nesseltal Koprivnik v Koprivniku organizira različne delavnice in srečanja, ima pa tudi kolesarsko oskrbovalno točko za kolesarjenje po poteh Kočevskega roga, se jim je pokazala potreba po prenočitvenih zmogljivostih. Zato so v stavbi, ki po svojem slogu sicer nekako ni sodila v vas, kot pravi Matko, letos uredili apartma, ki je razdeljen na mali in veliki apartma, tako da lahko v njem prenočita oziroma vzameta apartma v najem tudi za več dni dve osebi  ali pa skupno šest oseb.

Koprivniški zasebni zavod, ki deluje v javnem interesu, je apartma uredil z lastnimi sredstvi, zato so za zdaj uredili le 55 m2 velik apartma, jih pa želijo in v prihodnje tudi nameravajo urediti še več. Že prihodnje leto pa bodo uredili še en nastanitveni objekt. V ta namen so že predelali nekdanji okoli 18 m2 velik svinjak. V njem bodo uredili bivalno enoto, ki bo imela vse za goste potrebno udobje, namenjena pa bo prehodnim gostom, ki si nameravajo Kočevski rog ogledati v enem ali dveh dneh.

Aktivnosti zavoda, ki sprva ni imel nobenega zaposlenega, danes pa imajo enega redno zaposlenega, dva prek javnih del in eno delavko na usposabljanju, so dovolj pestre in zanimive, kot pravi Matko, da lahko gosta zadržijo tudi teden dni. V želji, da bi lahko v vaseh na robu Kočevskega roga obiskovalcem ponudili dovolj prenočišč, so se povezali s kmetijo Alojza Brdnika iz Rajhenava. Tako kot v Koprivniku, ki je od Kočevja oddaljen 16 kilometrov in je bil včasih ena največjih vasi na Kočevskem, se je tudi Brdnik v Rajhenavu investicije lotil letos. Uredil je sobe, v katerih lahko prenoči 9 ljudi. »Koprivnik in Rajhenav tržimo skupaj,« pravi Matko o ponudbi skupno 15 ležišč v okviru sodelovanja, ki je, kot pravi, pogoj za uspešno delo na področju turizma.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 7. avgusta 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava