Grenki kruh Ivanke Mestnik

31.10.2014 | 09:30

Grenki kruh Ivanke Mestnik

V četrtek, 23.10., so v naši učilnici na RIC-u vladale besede: jezik, dom, knjiga in glasba. V prijetnem pogovoru o knjigi Grenki kruh je z avtorico Ivanko Mestnik menjaval misli in sporočila gospod profesor Jože Zupan. Veseli smo bili, da si je vzel čas za nas, saj smo spoznali zaljubljenca v knjige in jezik, ki je svoje življenje posvetil njima, ko je učil, ravnateljeval v Šentrupertu in bil iskrica in ogenj, kadar je šlo za kulturo,zgodovino in pomembne ljudi iz te Mirnske doline. Ni čudno, da je sedaj v Šentrupertu zbrano toliko dobrega skupaj, če so vsi pili iz istega vodnjaka. Ko je kot mladi Gorenjec študent začel poučevati v Šentrupertu, niso niti slutili, kakšne sledi bo pustil za sabo v ljudeh in kraju. Še danes ne mine nič dobrega brez njega. Tako žanje sadove svojega dela.

S pisateljico je ta dan predstavljal knjigo Grenki kruh že četrtič. Ta knjiga in še nekaj drugih je Suho krajino umestila v slovensko literaturo. Zaljubljena v svojo pokrajino jo je v svojih delih pokazala v drugačni luči, saj je veljalo, da je to zaostala dežela. Nihče jim ni povedal, da so prav od tod pošiljali najlepše izdelke iz železarne, ki krasijo velika in mala mesta. Ponosna nam je prikazala zgodovino in vrednote ljudi, ko je opisovala ta skromni košček svoje male domovine. Lepota pokrajine, skromnost in delavnost odlikujejo to delo. Verjetno bo knjiga to jesen pogosto v rokah poslušalcev. Pogovor je s tremi pesmimi popestrila Ivankina vnukinja Ana Čop, študentke muzikologije in pevka džeza. Tako so zvenele poznane pesmi,ob katerih smo uživali.

Ivanka Mestnik je svojo literarno pot začela kot upokojenka in doslej napisala 20 knjig za mladino in odrasle. V tisku je 21. Deček z zvedavimi očmi in velikimi podplati, ki jo je posvetila 650-obletnici Novega mesta in se bomo ob njej vsi veliko naučili o njem. Veselimo se z njo, saj je s svojimi deli obogatila naše življenje in pustila lepe sledi tudi v mladih, ki jih je učila in usmerjala. Za svoje delo je bila nagrajena od občine Novo mesto, Žužemberk, najbolj pa od bralcev, ki z veseljem beremo njena dela. Še vedno praznuje svojo osemdesetletnico, saj je njen urnik poln lepih srečanj. Srečno na vseh poteh!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za tretje življenjsko obdobje

Galerija

t-kruh-01
t-kruh-02
t-kruh-03
t-kruh-04
t-kruh-05
t-kruh-06
t-kruh-07
t-kruh-08
t-kruh-09

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava