Dan odprtih vrat PGD Podzemelj

30.10.2014 | 14:15

Dan odprtih vrat PGD Podzemelj

Minulo soboto, 25. oktobra, smo krajane devetih vasi krajevne skupnosti Podzemelj ter Krasinca povabili na dan odprtih vrat. Za oktober smo se odločili, ker je to mesec varstva pred požari.

Najprej smo ob osmih zjutraj v sodelovanju s PGD Metlika in ostalimi petimi društvi iz sektorja naredili taktično gasilsko vajo na letališču v Prilozju. Pri vaji je sodelovalo 6 društev in 51 gasilcev z 12 vozili. Predpostavka vaje, ki je trajala slabo uro in pol je bila, da je zaradi napake na letalu zagorel rezervoar za gorivo, požar pa se je razširil po hangarju in na sosednji kontrolni stolp. Ena oseba naj bi bila tudi poškodovana.

Potem, ko smo pogasili požar na letališču in oskrbeli poškodovano osebo, se je pri obnovljenem večnamenskem domu v Podzemlju, kjer domuje PGD Podzemelj, začel dan odprtih vrat. Pri izvedbi nam je pomagala PGD Metlika kot osrednje društvo iz občine in zdravstveni dom Metlika. Gasilci iz Metlike so pripeljali na ogled gasilsko cisterno s 5000 litri vode in pripadajočo opremo, poveljniško vozilo in avto lestev, ki lahko osebe dvigne na višino 30 metrov. Reševalca nujne medicinske pomoči iz ZD Metlika, sta naredila prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja, domači gasilci pa so prikazali ostalo specializirano opremo, ki se uporablja pri gašenju in reševanju. Poseben poudarek je bil na reševanju iz globin in višin, ter na reševanju iz vode. Na ogled je bil postavljen tudi gasilski čoln in potapljaška oprema domačih gasilcev. Rudi Hrastar iz PGD Metlika je naredil prikaz gašenja različnih požarov z uporabo gasilnikov. Tako smo simulirali kuhinjski požar, pri katerem se je vnela posoda z oljem in kuhinjska omarica ter požar kurilnega olja in bencina. Prikazali smo tudi razliko med gašenjem požara avtomobila z gasilnim aparatom na biogen in med gašenjem z vodo.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v nudenju prve pomoči in uporabi defibrilatorja, dvignili 30 metrov visoko, kjer so opazovali panoramo Podzemlja, lahko so se spustili po reševalni vrvi in preizkusili z gašenjem z gasilnim aparatom.

Za nami je bil lep dan, ki nam brez pomoči Aerokluba Bela krajina, PGD Metlika in reševalcev zdravstvenega doma Metlika ne bi uspel, zato se jim še posebej zahvaljujemo.

Podzemeljski gasilci vas 29. novembra ob 19.00 vljudno vabimo v prenovljen večnamenski dom v Podzemelj na dobrodelni koncert za nakup avtomatskega eksternega defibrilatorja.

PGD Podzemelj
Foto: arhiv PGD Podzemelj

Galerija

gasilci-01
gasilci-02
gasilci-03
gasilci-04
gasilci-05
gasilci-06
gasilci-07
gasilci-08
gasilci-09
gasilci-10
gasilci-11
gasilci-12

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

31.10.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni kr en 

drgač pa tkole gašenje vozila brez dihalnega aparata res ni priporočljivo.....slika 3 ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava