FOTO: Evakuacija vrtca

30.10.2014 | 11:35

FOTO: Evakuacija vrtca
FOTO: Evakuacija vrtca

Radeški gasilci smo v sklopu aktivnosti v mesecu oktobru, ko se posebej poudarja pomen osveščenosti glede požarne varnosti, pripravili evakuacijsko vajo v Javnem zavodu Osnovne šole Marjana Nemca – enoti vrtca »Čira čara«.

Evakuacija iz prostorov vrtca je potrebna predvsem, ko pride do nepredvidenih situacij, ki lahko vplivajo na varnost zaposlenih in otrok ter obiskovalcev vrtca. To je lahko požar, potres, eksplozije, in podobno, in ker v tovrstnih stresnih situacijah hitro nastopi panika, je pomembno, da so zaposleni in otroci na take dogodke čim bolj pripravljeni. V ta namen je 16-članska ekipa prostovoljnih gasilcev in gasilk osrednjega društva v Občini izvedla vajo, na kateri so se v vrtcu seznanili s potrebnimi postopki v primeru intervencije.

Hipotetično je zagorelo v pritličju vrtca in ker zaposleni z gasilnimi aparati požara niso uspeli pogasiti ognja, so o dogodku obvestili vodjo vaje tov. Franca Titovšek, poveljnika PGD Radeče. Ta je odredil izvoz GVC 16/25 in GVM ter glede na izkazane potrebe tudi GVC 24/50. Ob prihodu na kraj dogodka smo gasilci zavarovali kraj vaje in se lotili gašenja. Vodja intervencije, Ivan Pavlin, je pri odgovorni osebi požarne varnosti v vrtcu preveril, ali so vsi otroci in zaposleni varno evakuirani, nato pa je izdal povelje za gašenje požara. Dva napadalca sta se opremila z dihalnimi aparati in popolno osebno zaščitno opremo za vstop v prostor, medtem pa dva vodarja položila tlačni B vod do vhoda v objekt. Napadalca sta se opremila z zadostnim številom tlačnih C cevi, vstopila v prostor in »pogasila« požar ter pregledala notranjost objekta. V ozadju sta z dihalnimi aparati bila pripravljena še dva rezervna napadalca. Ostali smo poskrbeli za napajanje GVC 16/25 iz bližnjega hidranta in varovali kraj vaje.

Po zaključeni vaji je sledil prikaz gasilske opreme in tehnike, otroci pa so imeli priložnosti tudi sami preizkusiti gasilske pripomočke in škropiti z manjšo gasilsko cevjo in ročnikom.

Doroteja Jazbec
Foto: Mateja Zahrastnik

Galerija

r-gasilci-01
r-gasilci-02
r-gasilci-03
r-gasilci-04
r-gasilci-05
r-gasilci-06
r-gasilci-07
r-gasilci-08
r-gasilci-09
r-gasilci-10
r-gasilci-11
r-gasilci-12
r-gasilci-13
r-gasilci-14
r-gasilci-15
r-gasilci-16
r-gasilci-17
r-gasilci-18

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava