Na 3. Bazarju nevladnih organizacij v Kočevju spregovorile tudi žive knjige

24.10.2014 | 08:10

Na 3. Bazarju nevladnih organizacij v Kočevju spregovorile tudi žive knjige

Na 3. kočevskem bazarju se je v soboto, 18. 10. 2014, odvila glasbeno-sejemska prireditev, na kateri se je predstavilo 20 nevladnih organizacij, predvsem društev iz širšega ribniško-kočevskega območja. Okoli 120 predstavnikov nevladnih organizacij je na odru, ob stojnicah in v Živi knjižnici predstavilo zanimive in za lokalno skupnost pomembne aktivnosti in projekte, ki jih izvajajo v dobrobit svojih občank in občanov.

Pestro dvourno dogajanje, ki je potekalo v prijetnem ambientu atrija pred Osnovno šolo Ob Rinži Kočevje, so pripravile nevladne organizacije same. Rdečo nit bazarja so vlekli mladi ustvarjalci, pevci, plesalci in drugi, ki so se predstavljali s plesnimi in pevskimi nastopi, ter s svojimi izdelki na stojnicah. Na odru so se tako zvrstili izredno talentirani glasbeniki in glasbene skupine, kot so Urška Baković, Viktorija Hajduk in the Perception. Plesne poslastice so pripravila dekleta iz Mažoretno-plesne sekcija KUD Godba Kočevje in Jasminčki iz Plesnega kluba Jasmin.

Z zanimivimi izdelki in z informativnim gradivom založene stojnice so obiskovalcem ponudile vpogled v delo in aktivnosti sodelujočih organizacij s področij mladine, kulture, turizma, socialnega varstva, zdravja, športa in drugih. Namen dogodka je bil senzibilizirati in informirati mlade in druge ciljne skupine o nepogrešljivi vlogi nevladnega sektorja v lokalnem okolju ter hkrati okrepiti sodelovanje in povezovanje med samimi nevladnimi organizacijami. Povprečen občan je namreč zelo slabo seznanjen s tem, kaj pravzaprav so nevladne organizacije, na katerih področjih delujejo in kako krojijo ponudbo, brez katere si sploh ne moremo zamišljati življenja v neki skupnosti.

Novost letošnjega bazarja je bila Živa knjižnica, v kateri so predstavniki nevladnih organizacij z obiskovalci delili svoje občutke, razmišljanja, izkušnje ter informacije o svoji osebni okoliščini, na podlagi katere so že bili žrtve stereotipov in predsodkov. Pogovori so potekali na štiri oči, z njimi pa so žive knjige ozaveščale o vrednotah, človekovih pravicah in spodbujale razpravo o predsodkih in stereotipih, s katerimi se sooča širša družba. Tisti, ki so se bili pripravljeni soočiti z lastnimi stereotipi in predsodki, so lahko govorili z nadvse zanimivimi knjigami: oseba z izkušnjo nasilja in varne hiše, aktivistka vstajniškega gibanja, prekerna delavka, gej, Rom, vegetarijanka/veganka, oseba z izkušnjo v duševni bolezni, prostovoljec Evropske prostovoljske službe (EVS) v Sloveniji, prostovoljec – spremljevalec umirajočih in žalujočih oseb, aseksualna oseba in Queer/feministka.

Bazar je bil del skupne akcije nevladnih organizacij Linkni NVO, ki je namenjena ozaveščanju širše javnosti o pomenu nevladnih organizacij in njihovemu povezovanju. Prireditev je pripravilo regijsko stičišče za nevladne organizacije - Regijski NVO center, ki deluje pod okriljem Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, v sodelovanju s Turističnim društvom Kočevje, Srbskim kulturno-umetniškim društvom Kočevje in z drugimi nevladnimi organizacijami. V kratkem bo v Kočevju na ogled še razstava mlade fotografinje Ajde Janežič, ki je z reportažno fotografijo spretno beležila dogajanje na prireditvi.

Maja Žunič Fabjančič
Regijski NVO center
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Galerija

z-nvo-01
z-nvo-02
z-nvo-03
z-nvo-04
z-nvo-05
z-nvo-06
z-nvo-07
z-nvo-08
z-nvo-09
z-nvo-10
z-nvo-11
z-nvo-12
z-nvo-13
z-nvo-14
z-nvo-15
z-nvo-16
z-nvo-17
z-nvo-18
z-nvo-19
z-nvo-20
Na 3. Bazarju nevladnih organizacij v Kočevju spregovorile tudi žive knjige
z_nvo_22
z_nvo_23
z_nvo_24
z_nvo_25
z_nvo_26
z_nvo_27
z_nvo_28
z_nvo_29
z_nvo_30
z_nvo_31
z_nvo_32

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava