Zeleni nahrbtnik z zmajčkom Jurčkom krenil na pot po posavskih vrtcih

23.10.2014 | 09:40

Zeleni nahrbtnik z zmajčkom Jurčkom krenil na pot po posavskih vrtcih

V četrtek, 16. oktobra, je v Dnevnem centru ZPM Krško potekal sestanek koordinatoric Zelenega nahrbtnika v posavskih vrtcih. Na sestanku so se dogovorili o poteku poti po Posavju, si razdelili naloge in zmajčku Jurčku zaželeli srečno pot in veliko zabave z najmlajšimi.

Svojo pot bo zmajček Jurček začel v Vrtcu pri OŠ Blanca in nato do maja potoval še po devetih vrtcih Posavja. Iz Blance bo odšel v Kostanjevico na Krki, nato v Podbočje, od tam na Senovo in še na Rako. V brežiški občini bo obiskal Veliko Dolino, Kapele in Dobovo. Nato se bo vrnil v Vrtec Krško in zaključil v vrtcu na Bizeljskem.

V gibanje se bo letos vključilo skupaj kar 1007 otrok in 110 mentoric ter zunanjih sodelavcev v projektu. Projekt je pripravila in ga v Posavju koordinira Zveza prijateljev mladine Krško, na nacionalni ravni pa je to projekt Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana.

Zeleni nahrbtnik z Zmajčkom Jurčkom je gibanje, katerega cilj je okoljska vzgoja najmlajših. Temu cilju sledi tudi povezovanje otrok, vzgojiteljic, staršev, dedkov, babic ter drugih krajanov za skupno skrb na področju okoljevarstvene vzgoje. Konkretni projekti v gibanju so namenjeni reševanju nalog v lokalnem okolju, kjer otroci obiskujejo vrtec ali šolo in živijo.

Z gibanjem prispevamo k obogatitvi dodatnih vsebin, sicer že uveljavljene okoljske vzgoje v vrtcih in šolah, ki jo izvajajo vzgojiteljice v okviru kurikuluma. Glavni namen gibanja je motivirati otroke, da sami razmišljajo o naravi in okolju ter odnosu človeka do njiju. Svoji stopnji razumevanja okoljevarstvenih problemov iščejo in izvajajo določene aktivnosti in naloge.

Vključitev vrtcev in šol v gibanje je prostovoljno, saj so izkušnje potrdile, da le tiste vzgojiteljice, ki se prostovoljno, skupaj s svojo skupino, pridružijo gibanju, tudi uspešno vodijo otroke skozi program. Aktivnosti otrok morajo temeljiti na sproščenem in ustvarjalnem iskanju rešitev. Veliko je mogoče storiti prav v obliki igre. Zelo priporočljivo je, da so v izvajanje popolnoma vključeni tudi starši, stari starši in različne organizacije v krajevnih okolij.

Srečno pot zmajček Jurček in veliko uspešno rešenih nalog ti želimo!

ZPM Krško

Galerija

vrtec-01
vrtec-02
vrtec-03

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava