Cvetličarji na olimpijadi poklicev

21.10.2014 | 14:20

Cvetličarji na olimpijadi poklicev

Od 2. do 4. oktobra 2014 je v Lillu v Franciji potekalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2014. Slovenijo je zastopalo 15 tekmovalcev, v sedmih poklicnih panogah: v kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, aranžerstvu, kuharstvu, strežbi in cvetličarstvu. Ekipo tekmovalk cvetličark sta sestavljali Jerica Žužek in Simona Romih. Jerica je bivša dijakinja Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije (njena mentorica je bila Sabina Nemanič), Simona pa je študentka na Višji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja (njena mentorica je bila Mojca Sodin).

Tekmovalki sta svoje znanje kalili pod budnim očesom znanega slovenskega cvetličarja Marjana Planinška; svoje spretnosti, veščine in vedenja pa sta uporabili kar v šestih tekmovalnih nalogah. Prvi dan sta morali postaviti cvetličarno, in sicer tako, da je bila estetsko zanimiva in hkrati funkcionalna. Vanjo sta umestili epifitno deblo, ki sta ga izdelali pod temo aranžma iz vsaj petih lončnic. Ker je bil izdelek narejen pravilno in natančno, je bil ocenjen z velikim številom točk. V cvetličarno sta postavili tudi spiralno vezan šopek, ki je bil druga tekmovalna naloga.

Tudi tretjo nalogo, aranžma z uporabo vsaj enega oasis izdelka, sta naredili dobro. Zahtevna za izvedbo je bila tudi naloga, pri kateri sta morali uporabiti 5 steklenih posod, hkrati pa v izdelku nista smeli uporabiti aranžerske gobe.

Zadnji tekmovalni dan je bil za dekleti ravno tako naporen. Najprej sta tekmovalki naredili dekoracijo telesa, ki se je, izdelana iz svežega zelenja in cvetja, prekrasno prilegala živemu modelu. Zadnja naloga pa je bila izdelava talnega aranžmaja. Pri izdelavi le-tega sta si morali pomagati tudi z metrom, saj je bilo pomembno, da je bil aranžma izdelan v okviru mej, ki so bile zanj določene.

Cilj cvetličarske ekipe je bil doseči 500 točk, kar je pogoj za osvojitev Medalje odličnosti. Žal sta dekleti dosegli 487 točk in se tako v domovino vrnili brez odličja, kljub temu pa je vsa ekipa bogatejša za neprecenljivo izkušnjo.

Sabina Nemanič

Galerija

grm-01
grm-02
grm-03
grm-04
grm-05
grm-06

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava