Obeležitev svetovnega dneva duševnega zdravja v Zdravstvenem domu Črnomelj

20.10.2014 | 12:00

Obeležitev svetovnega dneva duševnega zdravja v Zdravstvenem domu Črnomelj
Obeležitev svetovnega dneva duševnega zdravja v Zdravstvenem domu Črnomelj

Vsakdo lahko zboli za duševno motnjo, zato je skrb za dobro duševno zdravje ključna za posameznike in celotno družbo. Najpogostejši razlogi za prve obiske primarne in sekundarne zdravstvene mreže so anksiozne in stresne motnje, sledijo depresivne motnje in shizofrenija. Letošnjo svetovno temo »Živeti s shizofenijo« so na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razširili na »Živeti z duševno motnjo in vsakodnevnim izzivi«.

Na zdravstveno-vzgojni stojnici, v okviru katere je potekalo tudi polurno predavanje na temo »Duševno zdravje - vsak dan«, smo se osredotočili na krepitev varovalnih dejavnikov (dobri medsebojni odnosi, občutek nadzora nad življenjem, samospoštovanje, socialna mreža idr.) ter učenje načinov spoprijemanja s stresnimi situacijami (sprostitvene tehnike, tehnike izražanja čustev, reševanja problemov, postavljanje ciljev idr.). Poudarili smo zgodnje prepoznavanje duševnih težav in možnosti iskanja pomoči.

Aktivnost smo izvedli v sodelovanju z Ozaro Slovenija, Nacionalnim združenjem za kakovost življenja. enoto Črnomelj. Stojnico je obiskalo 49 odraslih oseb, od tega 6 moških in 43 žensk. Pri izvajanju stojnice je bila s strani obiskovalcev izražena potreba po še več takih dogodkih, kjer bi se lahko tudi praktično naučili tehnik sproščanja ali drugih tehnik obvladovanja stresnih reakcij.

Zmanjševanje dejavnikov tveganja za nastanek duševne motnje in vzpodbujanje varovalnih dejavnikov spadajo v okvir skrbi za lastno duševno zdravje in je pomembno za vsakega od nas ter naše soočanje z vsakodnevnimi težavami.

Tanja Ravnjak (psihologinja ZD Črnomelj)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava