Če ostaneš brez zaposlitve, ne ostani doma; ''Šefa sem povabil na kavo ...''

16.10.2014 | 09:00

Če ostaneš brez zaposlitve, ne ostani doma; ''Šefa sem povabil na kavo ...''
Če ostaneš brez zaposlitve, ne ostani doma; ''Šefa sem povabil na kavo ...''

V čast Dnevu dostojnega dela, ki ga obeležujemo 7. oktobra, je v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto potekal pogovorni večer na temo »Ko staneš brez zaposlitve«. Dogodek so pripravili v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije, ki je izdal zbirko štirih filmov z naslovom Primeri dobrih praks.

Gostje večera so bili Ajda Turk iz Andragoškega centra Slovenije, Tina Strnad iz RIC Novo mesto, Nada Babič Ivaniš in mag. Irena Bohte iz ZIK Črnomelj, Tatjana Muhič in Erika Matko iz Zavoda za zaposlovanje Novo mesto ter Pavel Novak, sodelujoči pri projektu.

Obiskovalci so si ogledali zanimive izseke iz filmov, ki so vezani na Dolenjsko in Belo krajino. O posamezni temi pa so z gosti pokramljali v živo. Glavni cilj srečanja je bil posredovanje konkretnih informacij tistim, ki se srečujejo z brezposelnostjo, in tudi tistim, ki se zavedajo, da je tovrstne informacije v času, v katerem živimo, vedno dobro imeti pri roki.

Zavod za zaposlovanje, RIC Novo mesto in ZIK Črnomelj so se predstavili s številnimi aktivnostmi, ki jih lahko ponudijo brezposelnim osebam. Najrazličnejša usposabljanja, delavnice, zaposlitve preko javnih del, pomoči in svetovanja so torej na voljo, potrebno je le priti do njih.

Skratka, če ostanete brezposelni nikar ne ostanite doma, sami in pasivni. Povprašajte po možnostih, ki vam jih nudijo institucije in se vključite v tiste aktivnosti, ki vas zanimajo. Izkoristite čas za premislek in naredite dober plan za naprej. Oziroma kot je Pavle dejal: »Od nekdaj sem si želel delati v pekarni. Pa sem nekega dne poklical šefa in ga povabil na kavo. Malo me je čudno gledal, kdo sem, potem pa me je malo bolje spoznal in povabil na preizkus dela.«

Čeprav statistika brezposelnosti s strani Zavoda za zaposlovanje Novo mesto, po besedah direktorice Tatjane Muhič prikazuje, da je bilo konec septembra 2014 na področju Dolenjske in Bele krajine v evidenco prijavljenih 4% manj oseb od lanskega septembra, to ne rešuje problematike v obsegu, kot si želimo.

Receptov na temo kako dobiti službo je veliko, imamo tudi Zavod za zaposlovanje, ki nas na delo napoti, RIC Novo mesto in ZIK Črnomelj, ki nas dodatno izobrazita in podpreta z vsemi potrebnimi informacijami … manjka le še institucija, ki bi delovna mesta ustvarjala.

Janja Gazvoda, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

20.10.2014+3     + (3)     – (0)     Oceni Dobra 

"Imamo tudi Zavod za zaposlovanje" - res je. Prideš tja, z izdelanim načrtom in željo, na katerih področjih se bi rad dodatno izobrazil, da bi si izboljšal možnosti za zaposlitev, pa dobiš hladen tuš: Izobraževanje vam lahko plačamo le, če prinesete potrdilo delodajalca, da vas bo zaposlil. Kje pa naj ga dobim, če sem ravnokar ostal brez zaposlitve? Ali pa: delodajalcu plačamo prispevke, če vas zaposli za 2 leti. Verjemite, da če bi delodajalci imeli posel, bi delavca zaposlili tudi brez teh državnih vzpodbud. Ker gre pa po večini za manjša podjetja in s.p.-je, ki pa si novih zaposlitev ne morejo privoščiti, je pa stanje klavrno in še bolj bo. In začarani krog brezposelnosti se nadaljuje, evidence pa kažejo da je prijavljenih brezposelnih za 4 % manj. Ja, seveda--ste šli delat analizo zakaj jih je manj? So to mogoče tisti 4 %, ki jih je zavod iz različnih razlogov izbrisal iz evidence? Eno je statistika, drugo realno stanje.

20.10.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni brezposelna 

Brezposleniost Slovencev se vse bolj rešuje z izseljevanjem, predvsem mladih, v tujino (v letu 2013 se jih je izselilo "samo" dobrih 5 tisoč; leta 2012 se jih je izselilo skoraj 8 tisoč, kar je v primerjavi z letom 2008 trikrat več), in pa z zaposlitvijo v sosednjih deželeh, predvsem v Avstriski Štajerski in Koroški (npr. v letu 2012 se je število Slovencev, ki so zaposleni na avstrijskem Štajerskem, povečalo s 3.000 na 5.900 oziroma za kar 97 odstotkov).

22.10.2014+2     + (2)     – (0)     Oceni razočarana 

Seveda imamo zavod. Kaj pa imamo od njega! Razpisi, javna dela.....so samo za iskalce, kateri imajo na vodstvenih delovnih mestih koga, da ti zrihta službo. Moraš mu dobesedno zlesti v "rit".Govorim iz lastnih izkušenj. Zavod vodi samo evidenco o brezposelnih. .Kaj pa se tiče sodelovanja Zavoda in ZIK-a pa bi bilo zelo priporočljivo, da se med seboj zmenijo glede informacij o udeleževanju izobraževanj na ZIK-u, saj imajo vsak svojo verzijo o udeležbi na njih.Me pa prav zanima katere so te" opevane "aktivnosti zavoda za zmanjšanje brezposelnosti? Jaz kot iskalka zaposlitve jih še nisem bila deležna!

22.10.2014+2     + (2)     – (0)     Oceni mojc 

ajoj na zavodu jih je en kup preveč zaposlenih !!!!saj sluzbe ti itak ne najdejo,kar neki te posiljajo na neke tečaje kao učenja pisanja prosenj in to dalec stran prevoz si pa sam plačaj!!!!skratka takega zavoda ne potrebujemo!!!!zaposlenim na zavodu ni nič hudega sprintajo ti nov list na ponovno srečanje bla bla i to je to

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava