V Novem mestu sklep 21. Ex ponta z mehiško predstavo Amarillo

21.9.2014 | 09:30

V Novem mestu sklep 21. Ex ponta z mehiško predstavo Amarillo
V Novem mestu sklep 21. Ex ponta z mehiško predstavo Amarillo

S predstavo Amarilo v režiji mehiškega režiserja Jorgeja A. Vargasa se bo drevi ob 20. uri v novomeškem Anton Podbevšek teatru sklenil 21. festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto. Festival je ponudil osem predstav in osem dokumentarnih filmov. Kot je za STA dejal direktor festivala Damir Domitrović, je bila letošnja izdaja bogata v vseh segmentih.

"Šlo je za poskus, da bi festival odprli v novo obdobje, in sicer na več področjih, tako programsko, geografsko kot regionalno," je povedal Domitrovič. Kot je pojasnil, je Ex ponto letos prvič poleg gledaliških predstav ponudil tudi dokumentarne filme, med predstavami so gostovali več tujih, festival pa se zaključuje v Novem mestu, kar kaže na regionalno povezovanje Ex ponta.

Program letošnje izdaje je bil po besedah direktorja festivala bogatejši od prejšnjih, tudi zaradi triletne podpore iz programa Ustvarjalna Evropa. Letošnja novost so bili dokumentarni filmi. Te so izbrali in nabora filmov, ki se osredotočajo na države nekdanje Jugoslavije. Med drugim so predvajali filme Dušana Moravca Pravi človek za kapitalizem, Mobitel Nedžada Begovića in Gangster te ljubi Nebojše Slijepčevića. S področjem dokumentarnega filma bodo po Domitrovićevih zagotovilih nadaljevali, pri čemer nameravajo prikazovati tudi filme z drugih geografskih območij.

Festival, ki je potekal od 14. septembra pod motom Novi mostovi, se bo drevi sklenil z multimedijsko predstavo, ki v ospredje postavlja Mehičana, ki se odloči potovati v Teksas, ZDA, a že na meji izgine. Uprizoritev tako rekonstruira njegovo potovanje skozi predstavljanje različnih pejsažev, raziskovanje kulturnih identitet in razmerja med realnim in virtualnim ter dokumentarnim in fikcijo.

Festival je minulo nedeljo odprla predstava po besedilu Bertolta Brechta Švejk v drugi svetovni vojni v režiji Martina Kočovskega, premierno pa so uprizorili Tobelijo Nicka Upperja. Madžarska je gostovala s Kraljem Ubujem v režiji Zoltana Balazsa. Italijanska koreografinja Erika Zueneli, ki živi in ustvarja v Belgiji, pa je v Ljubljani predstavila plesno predstavo Tant'Amati. V Centru sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija so izvedli sonorično predstavo Hanne Preuss z naslovom Pavana za Antigono.

Gabriel Contreras: AMARILLO

Uprizoritev: Nedelja, 21. september, 20.00 / APT

Režija: Jorge A. Vargas

Stvaritev in igra: Raúl Mendoza, Alicia Laguna, María Luna, Vianey Salinas, Antígona González, Jesus Cuevas

Pesem „Muerte": Harold Pinter

Tehnični vodja, oblikovanje luči in digitalno programiranje: Kay Pérez

Scenografija: Jesus Hernández

Avtorska glasba: Jorge Verdín – Clorofila

Glas, glasba, samplerji: Jesús Cuevas

Oblikovanje zvoka: Rodrigo Espinosa

Fotografija: Roberto Blenda

Grafično oblikovanje: Roberto Betancourt

Izvršna producentka: Alicia Laguna

Produkcija: Teatro Linea de Sombra (Mexico)

Predstava traja 60 minut

Predstava bo v španskem jeziku s slovenskimi podnapisi.

Vstopnice: 10€, 5€ upokojenci, študentje, dijaki

O PREDSTAVI:

Osupljiva multimedijska predstava o Mehičanu, ki se odloči potovati v Teksas, ZDA, a že na meji izgine, rekonstruira njegovo potovanje skozi predstavljanje različnih pejsažev, raziskovanje kulturnih identitet in razmerja med realnim in virtualnim ter dokumentarnim in fikcijo. Odsotni, izginuli moški prevzame multiple obraze in imena ter tako simbolizira na tisoče razočaranih popotnikov, ki so doživeli enako ali podobno usodo. Amarillo se dotika kompleksne narave individualne in nacionalne identitete v času eksodusa – tistih, ki so odšli, in tistih, ki so ostali. Amarillo je mesto v Teksasu, kamor je bil popotnik namenjen, a ni nikoli prispel; je odmaknjena lokacija, usoda, ki se ni nikoli zgodila, intenzivnih barv v izjemni vročici puščavskega sonca.

Gledališče Linea de Sombra, zagotovo eden bolj prepoznavnih in spoštovanih mehiških gledaliških kolektivov, ima svoje korenine trdno zasidrane v političnem gledališču, krasijo ga bogate čutne podobe, evokativne zvočne pokrajine in izjemna pripovedna moč. Med številnimi nagradami so večkrat prejeli nagrado za najboljše raziskovalno gledališče v Mehiki, sicer pa permanentno gostujejo na turnejah po Južni in Severni Ameriki ter Evropi, kjer s svojo drznostjo navdušujejo številna občinstva in kritiško srenjo.

Amarillo je kompozicija, tragična freska z nadvse dinamičnim ritmom, določeno stopnjo ironične žalosti in pridihom črnega humorja. Je privlačna in predirljivo močna gledališka umetnina, ki pri gledalcih splete skupek vizualnih, akustičnih in tipnih izkušenj v odločni politični drži.

APT

Galerija

predstava Amarillo-001
predstava Amarillo-002
predstava Amarillo-003
predstava Amarillo-004
predstava Amarillo-005
predstava Amarillo-006

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava