V 'špici' svetovnih oračev

18.9.2014 | 08:55

Z leve proti desni: Jože Habjan - tretje mesto, Jure Filak - prvo mesto/pokal, Matej Sinic - drugo mesto

Z leve proti desni: Jože Habjan - tretje mesto, Jure Filak - prvo mesto/pokal, Matej Sinic - drugo mesto

Tako (z)orje državni prvak Jure Filak

Tako (z)orje državni prvak Jure Filak

V organizaciji Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto, Zveze za tehnično kulturo Slovenije in GO-KO Mlaka, se je od 11. do 13. septembra, na posestvu GO-KO Mlaka pri Kočevju, odvijalo 58. državno tekmovanje oračev Slovenije in 20. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Na tridnevni prireditvi je nastopilo triindvajset tekmovalcev, od tega devet z obračalnimi plugi in štirinajst s plugi krajniki. Med njimi tudi predstavnica nežnega spola, mlado dekle z Gorenjske, Manca Zaverl.

V razmerah, v kakršnih so tekmovali tokrat - deževno vreme, razmočeno ter spolzko zemljišče – pa je bilo treba pokazati resnično vse tisto znanje in izkušnje, ki so si jih tekmovalci nabirali skozi vse leto.

Belo krajino sta zastopala zmagovalca regijske tekme, Jure in Miha Filak, člana Kluba oračev Bela krajina.

Samo tekmovanje je potekalo dva dneva. Prvi tekmovalni dan (petek) - po slavnostni otvoritvi, kjer so sodelovali in nagovorili navzoče predstavniki družbeno političnih organizacij s predsednikom drž. sveta g. Mitjo Brvarjem na čelu - je potekalo tekmovanje v oranje strnišča, drugi dan (sobota) pa v oranju ledine, in to, v dveh kategorijah: plugi krajniki in obračalni plugi.

Na strnišču je zmagal Matej Sinic - Prekmurje, svoje znanje s plugom krajnikom pa je pokazal – in tudi dokazal - sicer dober učenec in obenem sin večkratnega državnega prvaka in podprvaka ter udeleženca ducata svetovnih prvenstev, Belokranjca Antona Filaka , Jure Filak, ki je zasedel odlično drugo mesto. Drugi sin Antona Filaka, Miha Filak, pa je na strnišču z obračalnim plugom prav tako zasedel drugo mesto, drugi dan na oranju ledine pa Miha Filak ni nastopil, njegov brat Jure Filak pa je drugi dan pri oranju ledine, s plugom krajnikom, premagal vse tekmujoče in tako zasedel prvo mesto. V kategoriji obračalnih plugov pa je slavil Dolenjec, Igor Pate, tudi že stari znanec in udeleženec več svetovnih prvenstev.

Jure Filak, ki je lansko leto zastopal Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Kanadi in zasedel deveto mesto, je bil tudi najboljši debitant v vsej zgodovini slovenskih oračev na svetovnih prvenstvih.

S tokratnem nastopom in zmago na tekmovanju oračev Slovenije sta si tako Jure Filak kot Igor Pate pridobila pravico za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo drugo leto na Danskem.

Velja pa poudariti, da sta nas letos na svetovnem prvenstvu v Franciji zastopala Matej Sinic iz Prekmurja in Igor Pate iz Dolenjske. Uvrstila sta se med prvih deset najboljših oračev na svetu – četrti Pate in osmi Sinic – kar je izjemen rezultat, optimisti pa na naslednjem tekmovanju, na Danskem, od Jureta in Igorja pričakujemo in želimo uvrstitev med prve tri…. Kdor pozna Filake in Pateta, ve česa vsega so sposobni in zmožni.

Sicer pa, če na vse druge dogodke in težave, ki nas tarejo in pestijo, za trenutek pozabimo, nas veseli, da ima Slovenija tudi vrhunske orače, ki stopajo tudi po poti svojih očetov in ime majhne Slovenije širijo po vsem svetu. Pričakovati je, da bosta tokratna zmagovalca državnega tekmovanja dostojno predstavljala našo državo na prizorišču svetovnega prvenstva v oranju, leta 2015 na Danskem, in nas s svojo uvrstitvijo v svetovni vrh, tudi presenetila.

»Filakova šola« dokazano deluje in usposablja vrhunske tekmovalce, Pate pa je tudi mojster ravne brazde, zato je realno pričakovati, da bosta vložila vse napore za to, da se vpišeta v samo »špico« svetovnih oračev.

Jure in Igor to zagotovo zmoreta. In, ker zmoreta ...

A. Kočevar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

18.9.2014Oceni kolpski mož 

Čestitke zmagovalcem !! oranje je osnova za kvalitetno kmetovanje !!! ..... ...., vseeno bi rad nekaj zvedel oz. videl zapisnik , - morda kje na spletu !! ??. o regijskem tekmovanu Bele krajine 2014 .!!??? kje se to dogajalo ,koliko tekmovalcev , itd . .....

18.9.2014Oceni kr´ena 

kolpski mož, mislim da je bilo regijsko tekmovanje 23.8.14 nekje pri Cerkviščih, nisem prepričana o točnem kraju, a sigurno je bilo. Čestitke Juretu za prvo mesto!! :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava