Vinska klet Krško s penino v tujino

17.9.2014 | 12:30

Vinska klet Krško s penino v tujino
Vinska klet Krško s penino v tujino

Prejšnji petek so kljub slabemu vremenu občino Krško obiskali člani Društva turističnih novinarjev Slovenije (FIJET Slovenija). Najprej so imeli v Vinski kleti Krško prav poseben dogodek. Člani se namreč vsako leto odpravijo v trgatev na različne konce Slovenije in prav lani so na Raki trgali žametno črnino. V sodelovanju z Vinsko kletjo Krško so tako prejšnji teden napolnili 100 steklenic penine s protokolarnim imenom- WORLD PRESS WINE 2014. Žlahtna penina, katere osnova je slovenska avtohtona sorta Žametovka je pridelana po klasični metodi, sekundarno vretje je bilo v steklenici. Odlikuje jo rubinasta barva in živahni mehurčki bila je bila donegovana in polnjena v Vinski kleti Krško. Člani združenja bodo napolnjene steklenice podarili svojim partnerjem širom po svetu, kar je odlična promocija našega vinorodnega okoliša in celotne destinacije Posavje.

Po dopoldanskem aktivnem delu so si člani FIJET-a ogledali še stari del mesta Krško, skupaj z Mestnim Muzejem Krško, Mencingerjevo hiši in lončarskim ateljejem Bernhard Manufaktura.

V popoldanskih urah so se družili s slikarko Vido Pfeifer, ki v Kostanjku na Etnoart Turizmu Špiler ustvarja svojo umetniško zbirko za prihajajočo razstavo, katere otvoritev je predvidena 8. novembra.

Vida Pfeifer je bila rojena leta 1943 v nemškem taborišču Frohburg, kamor je bila med drugo svetovno vojno izgnana njena družina. Po vojni so se vrnili na Hrastje pri Cerkljah. Tu je Vida preživela otroštvo in mladost, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je odselila v Nemčijo. Študirala je na šoli za umetnost v Hamburgu, nato pa je štiri desetletja živela in ustvarjala v Stuttgartu. Po kraju rojstva in po pretežnemu delu svojega življenja, izobraževanja in umetniške rasti resda pripada Nemčiji, a je ohranila živ stik z domovino in s slovenskim jezikom. Po osamosvojitvi Slovenije je raslo njeno hrepenenje po domačih krajih, še večkrat jih je obiskala, mestoma ji je bilo dano, da je lahko na razstavah po Sloveniji predstavila in tudi podarila svoja umetniška dela. Galerijam, bolnicam in šolam je darovala številne slike, sodelovala je na več slikarskih kolonijah v Sloveniji in zamejstvu, kjer je navezala stike s slovenskimi umetniki na tujem. Ti so jo vabili k razstavljanju tako v ZDA, Avstrijo, na Madžarsko, ob tem pa je še vedno ostala zvesta galerijam v Nici, Parizu in v Gradcu.

Njena razstavljena dela z vinogradniško tematiko bodo vsekakor vredna ogleda.

CPT Krško

Galerija

vino-001
vino-002
vino-003
vino-004
vino-005

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava