Hotel - ne le s petimi zvezdicami, ampak z milijoni

16.9.2014 | 09:10

Hotel - ne le s petimi zvezdicami, ampak z milijoni
Hotel - ne le s petimi zvezdicami, ampak z milijoni

Dan odprtih vrat prenovljenega okoljskega centra v osrčju kočevskih gozdov je nudil bogat vzgojno-izobraževalni program ... Prav na robu občine Kočevje stoji Skavtski okoljski center, skavtski dom, ki so ga skavti dobili v upravljanje od Zavoda za gozdove Slovenije. Skavti so stisnili svoje vrste, napeli mišice, povezali prostovoljce – in danes je po številnih urah prostovoljnega dela in navdušenja dom sredi gozdov, takšen kot je. Prenovljen, živ, z bogato vsebino. In predvsem – odprt. Zato je v njem večkrat – prepih dobrih idej in delavnic.

Kjer jelke dihajo s polnimi pljuči in kjer je statistično bolj verjetno, da boste prej kot drugega človeka srečali – medveda. Skavtstvo poleg rutk za vratom in druženja z vrstniki pomeni tudi preizkušanje svojih sposobnosti, odgovorno državljanstvo – in sobivanje z naravo. Skavtski vodiči so na dnevu odprtih vrat, v soboto, 6. 9. 2014, predstavili številne možnosti, ki vas čakajo ob obisku Skavtskega okoljskega centra.

Okoljski dnevi

Na okoljskih dnevih skavti odprejo svoja vrata na stežaj – šolam, vrtcem, organiziranim skupinam. Kako diši mravljišče? Kako to, da je v kraških vrtačah za nekaj stopinj hladneje kot na ravnini? Kje so medvedi, zakaj ne pečejo hrenovk z nami? Pomembna vprašanja, ki zahtevajo pomembne odgovore. Usposobljeni vodiči Skavtskega okoljskega centra, ki so zasnovali kvalitetne izobraževalne poti, radovedne glave uvedejo v čarobni svet bogatih kočevskih gozdov.

Gozdna pot Skavtek

Ena izmed možnosti, ki so jo na dnevu odprtih vrat izbrali obiskovalci, je pa na voljo vedno, je tudi gozdna pot Skavtek. Zanjo so značilne, obratno kot smo navajeni, »nevidne« informativne table. No, skavti še vedno ne znajo čarati, so pa uredili gozdno pot, ki je okolju prijazna – in prilagojena na spremembe v živi, torej nestatični naravi. Ob obisku Centra boste dobili vodnik po poti in nahrbtnik s pripomočki, ki jih boste potrebovali za izvajanje nalog – in se odpravili na samostojno orientacijsko-spoznavno pot.

Tabor družin

V skavtskem okoljskem poleti potekajo tudi tabori družin. Tabori niso namenjeni samo skavtom, ampak nagovarjajo družine, ki se zavedajo pomena stika z naravo, celostnega pristopa pri vzgoji in tudi – sproščene igre. Brez »zunanjih motenj« v obliki tablic, televizorja in bombandiranja z bolj ali manj pomembnimi novičkami. Ko ni glavno to, da oblačila ostanejo čista, ampak so v prvem planu izkušnje. Takšne iz prve roke.

Muzejska soba Žage Rog

Še nepozoren obiskovalec lahko opazi zelo očitno dejstvo – Skavtski okoljski center je skorajda »potopljen« v gozdove, je tudi v bližini pragozda Rajhenavski rog. Center se nahaja v neposredni bližini, kjer je nekoč delovala Žaga Rg; največji žagarski obrat na Slovenskem med leti 1894 in 1914. Še vedno so vidni ostanki tega ogromnega gospodarskega kompleksa, več o zanimivi in živi zgodovini tega kraja, kjer je nekoč delalo tudi do 500 ljudi, pa si lahko ogledate v muzejski sobi.

Zakaj se odpraviti na raziskovanje v odmaknjene gozdove Kočevja? Ponotranjeno zavedanje dejstva, da smo le obiskovalci narave – in ne njeni izkoriščevalci, je še kako pomembno že danes, prihodnost pa nam že obljublja nove izzive. Obiskovalci dneva odprtih vrat, ki je potekal v soboto, 6. 9. 2014, se tega zavedajo. Odvrnilo jih ni niti nekoliko bolj muhasto vreme – kajti slabega vremena, tako skavti, ni.

Barbara Fužir
Foto: Klemen Premrl, Maja Pejovnik, Janez Hozjan, google

Galerija

z-skavti-001
z-skavti-002
z-skavti-003
z-skavti-004

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava