DL: Mnogi harmoniko poučujejo kar na črno

12.9.2014 | 14:50

Učitelj harmonike Janez Lekše se že veseli uspeha svojih učencev. (Foto: L. M.)

Učitelj harmonike Janez Lekše se že veseli uspeha svojih učencev. (Foto: L. M.)

Tina Lenart s svojo harmoniko (Foto: L. M.)

Tina Lenart s svojo harmoniko (Foto: L. M.)

Harmonika postaja vse popularnejše glasbilo in tudi pri nas se jo je že nekaj let mogoče učiti v glasbenih šolah. Mnogi, ki bi radi znali raztegniti meh, nekateri tudi v poznejših letih, pa tja niso sprejeti in si svojega učitelja najdejo v privatnih šolah. Tudi teh je kar nekaj, ne manjka pa tistih, ki poučujejo na črno, brez ustanovitve svojega podjetja oz. privatne šole. Po navadi so njihove storitve cenovno ugodnejše od prvih, saj državi ne odvajajo davka, zato pa tudi lažje pridejo do učencev in s tem ustvarjajo nelojalno konkurenco. In kako je s tem v našem koncu?

Kot opaža Toni Sotošek, naš priznani harmonikar iz posavskega konca, ki v svoji šoli glasbo in različne glasbene instrumente, tudi harmoniko, poučuje že od leta 1992, dela na črno na žalost ni tako malo. Sam sicer ni še nikoli nikogar prijavil. »Da bi se stvari uredile, bi v prvi vrsti morala več narediti država. Očitno inšpekcija ne dela dobro. Ko sem sam pred 22 leti začel kot samostojni podjetnik, sem moral najprej pridobiti status in priporočilo ustrezne ustanove, da sem lahko registriral glasbeno dejavnost. Ne vem, kako je zdaj s tem. Dejstvo pa je tudi, da ni nujno, da če je nekdo dober na harmonikarskih tekmovanjih, postane tudi dober učitelj. Za to so potrebne še druge sposobnosti,« meni Sotošek in dodaja, da trg gotovo dela svoje, in če si dober, ti učencev ne manjka. Sam je v 22 letih naučil že več kot osemsto ljudi igrati na harmoniko!

MNOGI UČIJO NAROBE

Janez Lekše, evropski prvak in najuspešnejši harmonikar v zgodovini tekmovanja za Zlato harmoniko Ljubečne, ki zdaj že poučuje, je eden najuspešnejših Sotoškovih učencev. Tudi on opaža veliko poučevanja harmonike na črno. V glavnem gre za glasbenike iz različnih ansamblov, ki potem učijo še doma. Pozna nekaj primerov, ko so jih obiskali inšpektorji. Lekše ima na svojem domu v Hudenjah pri Škocjanu registrirano šolo DiaTon od leta 2011, ko je zaključil šolanje. Kot odkrito pove, je nekaj učil že med šolanjem, ker pa se je sčasoma zanimanje za njegovo poučevanje povečevalo in je pridobival vse več učencev, je bila odločitev za zasebno šolo nekaj samoumevnega.« Imam okrog dvajset do trideset učencev, ki prihajajo od vsepovsod, stari pa so od pet let naprej,» pravi in dodaja, da zdaj, ko ima uradno šolo, še lažje pridobi učence.

Cene učne ure so sicer različne, od učitelja do učitelja, po navadi pa imajo tisti, ki učijo na črno, nižje tarife. Sam za pol ure računa trinajst evrov, kar meni, da je za učitelja, ki je na harmoniki dosegel praktično vse, sprejemljiva cena. Če prihajata učenca iz iste družine, daje tudi popust. Kakšne cene imajo drugi, ne ve in se s tem ne obremenjuje, pravi. Pri nelojalni konkurenci Lekše problem vidi predvsem v tem, da mnogi učijo narobe, ker nimajo glasbene izobrazbe, in tako delajo škodo. Ne opaža pa, da bi recesija in slabo gospodarsko stanje vplivala na manjše število učencev harmonike. »Tisti, ki mu je igranje v veselje in se želi naučiti igrati harmoniko, z veseljem tudi plača. Nekaterim pa je seveda pomembna tudi cena. Sam sicer menim, da je cena pogojena s kakovostjo poučevanja oz. zadovoljstvom učencev,« meni Lekše.

Med tistimi, ki ima že vrsto let svojo glasbeno šolo na Dolenjskem, je Tina Lenart iz Tomažje vasi pri Škocjanu. Kot pravi, nikoli niso delali na črno in imajo uradno šolo odprto že šestnajst let. Poleg tega, da poučuje več instrumentov, ne le harmoniko (tudi klavirsko) in klaviature, so v okviru podjetja ponujali tudi ozvočenje, sama je igrala v skupini itd. Počasi se je začelo poučevanje. Tudi sama opaža, da nekateri učijo na črno, to se ji ne zdi pošteno, a o kakšnih sankcijah ne ve ničesar. »Gotovo bi stvari morale biti urejene, za kar skrbim tudi sama. Veliko se trudimo in delamo tudi zastonj, sodelujemo na raznih prireditvah, tudi dobrodelnih, itd. Tudi sama veliko vlagam v kakovost, neprestano se izpopolnjujem in sledim novostim,« pravi in  dodaja, da so cene učnih ur različne, odvisne seveda tudi od lokacije, ali uči doma ali pri učencu. Kako računajo tisti, ki delajo na črno, ne ve. Pove še, da so se v vseh letih stroški zasebne šole zelo povečali, saj se spreminja zakonodaja, »tako da je treba poleg svojega dela spremljati tudi novosti, ki jih nalaga država«.

PRIJAVE NA ANONIM.CO

Poslanstvo Zveze diatonične harmonike Slovenije je še vnaprej popularizirati igranje na diatonično harmoniko, poskrbeti, da bo poučevanje instrumenta vključeno v celoten izobraževalni sistem, in to tako kot so danes vključene že tamburica in citre. Zagotovo je zelo pomembna naloga priprava učnih načrtov, skrb za nove skladbe in notne zapise pa priprava mednarodnega tekmovanja za trofejo C. Demian, ki bo hkrati veljalo tudi za uradno državno tekmovanje in izbiro selekcije pri mednarodnih nastopih, pravi predsednik Mitja Zupančič.

Morda pa bo več reda na tem področju prinesla januarja letos ustanovljena Zveza diatonične harmonike Slovenije. Pobudniki za ustanovitev zveze so bili številni znani harmonikarji, predsednik pa je postal Mitja Zupančič. Tudi on pravi, da je poučevanje na črno velik problem. »Dolžnost združenja je, da ozavešča, usmerja k poštenemu delu, daje strokovno pomoč in da priglašene ali opažene nepravilnosti posreduje naprej pristojnim uradnim državnim organom in institucijam. S tem namenom smo na naši spletni strani www.zdhs.si že odprli rubriko anonim.co, na katero se stekajo potrebne informacije za ureditev tudi tega področja,« pravi Zupančič, ki meni, da je učiteljev diatonične harmonike premalo. Tudi mentorjev z urejenim statusom in znanjem bi bilo lahko več, harmoniko pa »poučuje« preveč muzikantov brez urejenega statusa, in v celoti gledano, tudi s premalo glasbenega in pedagoškega znanja. Mentorji, ki so člani zveze, imajo status urejen, saj je to pogoj za včlanitev in delovanje znotraj strokovnih organov, imajo pa tudi potrebna funkcionalna znanja in so vključeni v sistem kolegialne pomoči ter dodatnega izobraževanja.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista, 5. junija 2014

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

12.9.2014Oceni erka 

Na črno,na črno........... Bravo harmonikaši, narediti je treba red. Upamo da bodo inšrektorji prisluhnili vaši pobudi. Vendar harmonikaš, kateri igra na spremstvu poroke, tudi dela na črno ? Inšekotorju bo rekael da je svat in da dela to za hobi in veselje, v žep bo pa pospravil 2ooe, v profesionalci-davkoplačevalci in sužnji sazas-a, ste pa doma in čakte na priložnost kdaj drugič. Enako je z kamermani in fotografi,cvetličarji,slastičarji, pa še kdo se najde, ki to vse naredi ljubiteljsko, pa vseeno za denar. Kdo od inšpektorjev nadzira to ?

12.9.2014Oceni matic 

Mislim da se lojze slak obrača v grobu od vaših bedarij. 1.ste zelo dragi glede na to kar se odnese od vaših ur, 2. Marsi kdo me lahko za to ceno uči 60 minut in me enako lahko nauči, 3. Ta vaš "cigu migu" ki učite, za tekmovanja in podobno pa itk na veselicah in ostalih prireditvah nobeden NE mara.

12.9.2014Oceni TITO 

Zdaj ko so vso banano republiko zafurali, uvajajo samo inšpekcijo, naj se vsak znajde koliko le more in naj obrne to gnilo pokrajino (na začetku sem bil strogo proti dela na črno) kolko more!

12.9.2014Oceni butec&butec 

lari fari

13.9.2014Oceni harmonikaš 

jaz kot fant sm bila samouk,sosed andrej me je naučil,špilat,in me je precej več naučil,kot glasbena šola,ki je mamo fajn koštalo,precej drago bilo a nič naučil se....delo na črno?potem je pred 24leti tud blo to delo na črno????ma lari fari,res....

26.9.2014Oceni stari pilot 

Ko sem se jaz ucil muzike, vas dragi sogovorniki se ni bilo. Bili smo revezi in denarja za instrumente in ne za solanje ni bilo. Pa smo se naucili nekaj od starih muzikantarjev. Se Slaka ni bilo takrat. Bili smo srecni in smo se potem sami ucili naprej. Dejansko je sele Zoran Lupinc naredil korak naprej in potem veriga novih Novato, Goter in ostali. Ko je ledina zorana seveda sedaj gre lazje in hitreje. Zavedajte se danes so sole, ki jih vcasih ni bilo. To se placa. Ce nekdo uci na crno in ce je dober, je to je stvar posameznika. Drzava bo tako in tako propadla!

26.9.2014Oceni stari pilot 

Ko sem se jaz ucil muzike, vas dragi sogovorniki se ni bilo. Bili smo revezi in denarja za instrumente in ne za solanje ni bilo. Pa smo se naucili nekaj od starih muzikantarjev. Se Slaka ni bilo takrat. Bili smo srecni in smo se potem sami ucili naprej. Dejansko je sele Zoran Lupinc naredil korak naprej in potem veriga novih Novato, Goter in ostali. Ko je ledina zorana seveda sedaj gre lazje in hitreje. Zavedajte se danes so sole, ki jih vcasih ni bilo. To se placa. Ce nekdo uci na crno in ce je dober, je to je stvar posameznika. Drzava bo tako in tako propadla!

26.9.2014Oceni jože 

Tudi tisti ki imajo prijavljen s.p . 90 procentov pregolfajo državo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava