DL: Alijan naročil umor dveh Romov?

7.9.2014 | 11:10

Alijan Brajdič je trenutno na prestajanju zaporne kazni zaradi ropa zlatarja.

Alijan Brajdič je trenutno na prestajanju zaporne kazni zaradi ropa zlatarja.

»Prosil bi, če lahko pravosodni policisti Alijanu odklenejo lisice na rokah,« je sodniku Boštjanu Koviču na novomeškem okrožnem sodišču predlagal Alijanov odvetnik. A paznika sta bila previdna: »Imava navodila, da mora biti zaklenjen zaradi varnosti, saj obstaja sum, da bi to izkoristil za pobeg ali napad.«

Sledilo je nekaj klicev v naš največji zapor na Dob, najprej klic šefa, potem še poveljnika, medtem pa je Alijan skušal vse skupaj prepričati, da ne bo nikomur nič naredil, niti pobegnil ne bo, sicer pa je invalid: »Imel sem prometno nesrečo, obe nogi sem imel poškodovani in eno leto sem bil na invalidskem vozičku! 32 operacij sem imel!« No, prvi zaplet na novomeškem sodišču se je razpletel, pa tudi varnostnih posledic zaradi odstranjenih lisic ni bilo, je pa Alijan trenutno na prestajanju 9-letne zaporne kazni zaradi umora in ropa zlatarja v Ljubljani. Kazenski postopek v Ljubljani je namreč pokazal, da je bil Alijan tisti, ki je za rop zlatarne priskrbel storilca, orožje, Prešerna in Tkalčeca pa pripeljal v Ljubljano in ju po dejanju odpeljal v Novo mesto.

BOMBO NA HIŠO

Tudi očitki, zaradi katerih je pred dnevi prišel na novomeško okrožno sodišče, so hudi, obtožnica mu očita kaznivo dejanje napeljevanje k umoru. V zameno za priznanje mu je tožilec ponudil 12 let zapora, a Alijan očitkov ne prizna. Kot pravi obtožnica, naj bi junija 2010 nagovarjal Nenada Beganoviča Psiha, da bi na hišo oziroma barako Bojana Brajdiča in njegovega sina Iztoka Šajnoviča odvrgel bombo, za plačilo pa naj bi mu Alijan ponujal 4 do 5 tisoč evrov in nekaj droge. Do dejanja ni prišlo, Iztok in Bojan sta namreč izvedela za namere in jih prijavila na tožilstvo.

»Nikoli nisem nikogar nagovarjal, da bi storil kaj takšnega. Junija 2010 sem bil pravzaprav v priporu zaradi Nenada in Zorana Grma,« je povedal Alijan. Zaradi streljanja, do katerega je prišlo zaradi prekupčevanja z drogo med Romi, sta bila sprva Alijan in Saramo Brajdič obsojena vsak na pet let zapora, a je višje sodišče Saramu kazen zvišalo še za dve leti, Alijan pa je bil očitkov oproščen.

»Sicer pa: 4.000 evrov ni malo denarja! In zakaj bi dal Psihu toliko denarja? On bi to naredil tudi za 200 evrov!« je povedal Alijan in dodal, da je njegov oče Marjan Matija Brajdič res Bojanov sosed. »Z Iztokom sem v sporu, ker sem pričal proti njemu zaradi Čopiča. Povedal sem namreč, da je Iztok Čopiča polil z mrzlo vodo. Pričal sem to, kar sem videl, nisem pa mogel pritrditi, da so Čopiča z brenerjem žgali, ker tega res nisem videl in zato tega nisem mogel reči. Iztok mi je torej zameril, da sem povedal, kar sem vedel, čeprav sem govoril po resnici. Šajnovič me je zato tudi udaril s steklenico po glavi, zaradi česar je stekel kazenski postopek zoper njega, na njegovo prošnjo pa sem pri preiskovalni sodnici umaknil prijavo. Tudi zato ni logično, da bi mu želel kaj žalega storiti.«

Iz zakaj bi torej Iztok dal prijavo, da je Alijan naročil umor? »To je rekel iz sovraštva, ker sem bil obremenila priča in je bil obsojen na zaporno kazen. Če bi se meni kdo zameril, ne bi z njim fizično obračunaval, ampak bi zadevo prijavil,« je bil odločen Alijan, ki je še zatrdil, da nikoli v življenju ni bil obsojen zaradi droge in je tudi nikoli ni imel. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem prič.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

T. J. G.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

11.9.2014Oceni opazovalec 

Vse lenuhe in tatove na prisilno delo, da zaslužijo kaj pojedo in vrnejo ukradeno. Z verigo jih privezat da ne pobegnejo.

12.9.2014Oceni estetik 

Sicer pa: 4.000 evrov ni malo denarja! za umor pa res ne? hehe,.. Noro!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava