DL: Klopi iz palet - Če narediš, bolj spoštuješ!

5.9.2014 | 11:30

Učencem se je pri izdelovanju klopi iz palet pridružil tudi ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Peter Pirc. (Foto: M. L.-S.)

Učencem se je pri izdelovanju klopi iz palet pridružil tudi ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Peter Pirc. (Foto: M. L.-S.)

Učenci OŠ Zbora odposlancev in OŠ Ljubo Šercer so na dvorišču stavbe OŠ Zbora odposlancev na Reški cesti skupaj z mentorji izdelovali klopi iz odpadnih palet. Šlo je za drugo fazo prostovoljnih delavnic, na katerih so sodelovali učenci in učitelji obeh šol na pobudo letos ustanovljene iniciative Polepšajmo in uredimo naše Kočevje.

»Cilj iniciative je ozaveščati ljudi, urejati javni prostor in zvišati kulturo v Kočevju,« je povedala članica iniciative Tanja Štajdohar, ki je dala tudi zamisel, kako naj iz odpadnega materiala naredijo uporabne predmete. Ves potrebni material so jim prispevala kočevska in ribniška podjetja, tudi barve, s katerimi so v klopi predelane palete prebarvali. Nekaj klopi so izdelali že aprila, preostale - od skupno 12 klopi - pa so naredili in dokončali na delavnici prejšnji teden.

»V Kočevju je ljudi strah vandalizma in kraj. Zato je dobro, da učenci sami delajo in da bodo to povedali tudi drugim,« je dejala o privzgajanju pozitivnega odnosa do javnega dobrega in spoštovanja javne lastnine, saj bodo učenci, ki so sodelovali pri izdelavi klopi, te tudi bolj spoštovali, kot bi jih morda sicer. Pri izdelavi klopi je sodelovalo 30 učencev in mentorjev iz obeh šol, postavili pa jih bodo v park ob Bračičevi šoli in v šolo Ljuba Šercerja.

»Urediti želimo stvari, ki nas motijo. To pa se le zdi enostaven proces,« je povedala Štajdoharjeva. Kljub temu da jim gre počasi, pa so premiki že vidni. »Najprej smo se lotili urejanja trikotnika avtobusna postaja, OŠ Ljubo Šercer in vrtec ter šola Mirka Bračiča. Tako so ob šoli in vrtcu že zasadili rastline,« je povedala in dodala, da so učenci in učitelji ob šoli zasadili gaber, po sadike pa so odšli kar sami v gozd.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista, 22. maja 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava